Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Ministerul Sănătății ar trebui desființat”/ „Sistemul incontrolabil” din Sănătate chiar nu mai poate fi controlat/ În realitate, spitalele publice au fost „privatizate” de „mafie” în ultimii 10-15 ani


Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Ministerul Sănătății ar trebui desființat”/ „Sistemul incontrolabil” din Sănătate chiar nu mai poate fi controlat/ În realitate, spitalele publice au fost „privatizate” de „mafie” în ultimii 10-15 ani

„Sunt voci care spun că actuala guvernare are în plan secret privatizarea spitalelor publice. Poate că nu este încă clar pentru toată lumea, dar ele au fost deja „privatizate” în ultimii 10-15 ani”, o spune tranșant, într-o opinie publicată de zf.ro, Dragoș Damian, unul dintre cei mai apreciați CEO de companii farmaceutice din România.  

Dragoş Damian a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca şi şi-a început cariera în industria farmaceutică în 1993, în cadrul companiei Roche, unde a promovat rapid până la poziţia de medical manager. Între 1999 şi 2004 a avansat din postura de country manager conducând reprezentanţa Menarini/Berlin Chemie, apoi a fost cooptat de Terapia, unde a ocupat pe rând poziţia de director comercial, respectiv CEO, odată cu preluarea companiei Terapia de către grupul Ranbaxy.  

Pe lângă activitatea de top din industria farmaceutică, Damian este și un publicist fervent care comentează, în special în paginile Ziarului Financiar și Republica.ro, despre problemele din sistemul sanitar.  

După demiterea lui Vlad Voiculescu și a medicului Andreea Moldovan de la Sănătate, el a publicat un articol în care a scrie că „sistemul” poate funcționa și fără „ajutorul” ministerului Sănătății, motiv pentru care acesta ar trebui desființat. „Nu este vorba despre pacienți sau pandemie, ci despre cum să înșfaci miliardele de lei alocate spitalelor”, a mai opinat Damian 

„Într-o opinie scrisă după alegeri, când politicienii nu știau cum să-și împartă portofoliile, întrebam retoric: „De de politicienii nu vor Sănătatea și Educația?” Și răspundeam: „Simplu, sunt speriați de ceea ce s-a întâmplat cu ele. S-au transformat în sisteme incontrolabile cu o conștiință proprie, având la bază o infrastructură indestructibilă și descentralizată de feude și sinecuri politice transpartinice sau de familie. Niste coloși imposibil de întors din drum, cu o existență a lor în afara realităților și nevoilor României”. 

Acum, schimbând un ministru la 3 luni pentru că este de vină că sănătatea a fost adusă la starea de avarie în care se afla de către toți cei care au condus-o în ultimii 10-15 ani, avem dovada că „sistemul incontrolabil” din Sănătate chiar nu mai poate fi controlat. Și mai cu seamă spitalele nu au fost și nu sunt controlate, pentru că în marea majoritate sunt ale primăriilor și consiliilor locale. De la cartofii cumpărați de bucătarii, la firmele de pază, la (mai nou) firmele care controlează testările Covid și până la studiile de fezabilitate pentru spitalele regionale mamut, fiecare bănuț care se mișcă este în vizorul cuiva care și-l adjudecă prin firme de clientela politică. De aceea intenția sau reușita schimbării unor directori de spitale duce implacabil la căderea ministrului Sănătății. 

Viitorul nou ministru al Sănătății va fi secerat cu o rafală rapidă dacă încearcă să mai schimbe un director de spital, indiferent ce acuzații i se vor aduce. Pentru că să-i fie clar domnului ministru, nu este spitalul lui și nu el a pus acolo directorul că să-l poată schimba așa cum dorește. Așadar, să-l lase mai bine acolo, pentru că altfel scripeții și proptelele mașinăriilor transpartinice și de familie se pun în mișcare și ministrul vă fi revocat, iar echilibrul invizibil vă fi restaurat”, a mai scris CEO de la Terapia. Articolul poate fi citit integral AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.