Un cercetător de la Moscova, Vladimir Șapovalov, insistă că o intervenție a statelor occidentale în sprijinul Ucrainei, în conflictul dintre această țară și Rusia, ar putea “să fie fatală pentru statalitatea Republicii Moldova”, avertizează RomaniaLibera.ro.
Această amenințare este inclusă într-o declarație difuzată de site-ul de propagandă rusesc Sputnik. Declarația este prezentată chiar în limba română, pe o secțiune a site-ului intitulată Sputnik Moldova. Autorul declarației, Vladimir Șapovalov, este prezentat drept „vicedirectorul Institutului de Istorie și Politică a Universității Pedagogice de Stat din Moscova, membrul consiliului de administrație al Asociației Ruse de Științe Politice”. El susține că asupra Republicii Moldova s-ar exercita influențe din Statele Unite, România și Turcia, dar “uită” să menționeze Rusia, ale cărei trupe de ocupație sunt menținute de trei decenii în așa-zisa Transnistria.
Rusia a lansat tot mai des mesaje conform cărora statele membre NATO ar amenința securitatea și stabilitatea regională prin acțiunile lor din Europa de Est, mai ales din zona adiacentă Mării Negre, ceea ce ar impune o ripostă din partea Rusiei. Să nu uităm că Rusia are trupe numeroase și armament în Crimeea și în Transnistria.
La finalul anului 2020, într-o conferință de presă la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, declara că trupele americane aflate în România și Bulgaria s-ar instrui pentru a ataca Rusia. Bulgaria a dezmințit imediat aceste acuzații, însă România a preferat să nu reacționeze.
Încă de acum șase luni, ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, avertiza România că poate fi atacată din Crimeea sau din Transnistria.
În textul intitulat “Riscuri pentru Moldova”, propaganda Sputnik insistă că Ucraina este pe punctul să se transforme într-o zonă de confruntare între Occident și Rusia. Fără a face estimări despre viitorul Ucrainei, Vladimir Șapovalov precizează că acest conflict va afecta, în mod cert, și Republica Moldova.
"Dacă Ucraina se transformă într-un front activ de confruntare între Occident și Rusia, atunci acest lucru nu va putea să nu se reflecte asupra situației din Moldova, unde se atestă acum o confruntare geopolitică intensă între diferite forțe. Vedem cum acționează asupra Moldovei Statele Unite, România și chiar Turcia", a declarat Șapovalov, potrivit RomaniaLibera.ro.
Este de observat că ”specialistul” de la Moscova nu “vede” nicio acțiune asupra Republicii Moldova din partea Rusiei, deși această țară menține ilegal trupe în Transnistria – aceasta fiind zona de est, cu pretenții separatiste, a Republicii Moldova.
Acum mai puțin de o lună, același site rusesc acuza România că primește arme prea puternice, pe care nici măcar nu ar fi capabilă să le folosească. Aici erau menționate cele 54 de lansatoare de rachete Himars pe care SUA le trimit Armatei Române.
Ministerul român al Apărării a anunțat că primul sistem Himars cumpărat din SUA a fost repartizat Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice de la Focșani.
Rusia susține că Himars ar fi instalații ofensive care “pot fi dotate și cu focoase nucleare”. Proiectilele au bătaia de 300 de kilometri, insuficientă pentru a lovi „țărmul rusesc” aflat la 400 de kilometri (este vorba de Crimeea, ocupată de Rusia), dar sunt plasate la 70 de kilometri de granița României cu Republica Moldova, insistă Sputnik - mai multe detalii AICI.