Ignoranță criminală: Raed Arafat cataloga drept "reacții isterice" avertismentele Oanei Gheorghiu în legătură cu folosirea TIR-urilor ATI pe termen lung


Ignoranță criminală: Raed Arafat cataloga drept "reacții isterice" avertismentele Oanei Gheorghiu în legătură cu folosirea TIR-urilor ATI pe termen lung

Trei pacienți și-au pierdut viața luni, 12 aprilie, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaționalizată sub coordonarea șefului DSU Raed Arafat și operată tehnic de Institutului Național Victor Babeș. Tragedia a fost cauzată de o defecțiune a instalației de oxigen a TIR-ului ATI. 

CITIȚI ȘI: Tragedie la Victor Babeș: 3 pacienți au decedat în urma unei defecțiuni tehnice. Ce au transmis primarul Capitalei, Ministerul Sănătății și DSU

Ceea ce trebuie subliniat este faptul că se știa de multă vreme că aceste TIR-uri ATI nu sunt sigure pentru a fi folosite pe termen lung. Într-un articol amplu redactat de jurnalista Alina Neagu în data de 22 februarie, pentru Hotnews, Oana Gheorghiu, cofondatoare a Asociației Dăruiește Viață, organizație care a construit din donații cel mai performant spital modular ATI pentru pacienții COVID din România, a avertizat că acele TIR-uri nu au capacitatea de a funcționa pe termen lung, preferabilă fiind varianta construirii de unități medicale modulare în contextul actualei crize sanitare. 

"Aceste tiruri nu au capacitatea de a funcționa pe termen lung. Sunt gândite strict pentru calamități - inundații sau un cutremur. Ții pacienții acolo 2-3 zile până îi stabilizezi. Este motivul pentru care nicio țară din lumea asta nu a folosit așa ceva. Toate spitalele din lumea asta, în momentul în care au avut nevoie de paturi suplimentare, au construit spitale modulare", a explicat Oana Gheorghiu.

"De exemplu, dacă ai o mare catastrofă undeva, tu nu ai capacitatea să muți în siguranță pacienții, și atunci duci acolo o secție de ATI din aceasta (un TIR - n.red.), în care stabilizezi pacienții, iar apoi îi muți în spital. Ele nu sunt făcute și nu au capacitatea să funcționeze pe termen lung. Ele nu pot suplini o secție de Terapie Intensivă, ci sunt niște soluții care să salveze o situație de urgență. Erau utile la Colectiv, să zicem. Pentru inundații, pentru un cutremur. Cu condiția să fie funcționale și să le asiguri alimentare cu energie electrică și cu oxigen/gaze medicale. Nu le poți duce în câmp, sau le poți duce numai pe termen scurt, dacă le pui niște generatoare în care trebuie să torni mereu motorină. Ele sunt utile pentru a ține acolo pacienții 2-3 zile, pentru a îi stabiliza. Nu pot funcționa pe termen lung din cauză că nu se încălzesc iarna, de aceea a și apărut problema la generator, care a scos fum. Spre exemplu în mașină, dacă tu ai oprit motorul, s-a oprit instantaneu. Ele nu au capacitatea să susțină simultan și căldura, și instalația de oxigen/gaze medicale și toate cele. Ori una, ori cealaltă. Și oricum, aceste TIR-uri se conectează tot la instalațiile spitalului - la gazele medicale din spital, la instalația electrică. Și nu peste tot există această posibilitate. Ca să funcționeze corect, ele ar trebui conectate la niște instalații stabile. În plus, nu există circuite, nu există loc ca medicul să se schimbe de echipament, adică medicul ăla intră în secție, ajută pacientul, dar spațiul lui unde să își tragă sufletul, să completeze hârtii, să se schimbe de acel echipament COVID unde este?", a completat Oana Gheorghiu. 

CITIȚI ȘI: Tragedia de la Babeș. Arafat a dat spre folosință TIR-urile ATI, deși știa că NU sunt sigure

Pe 24 februarie Raed Arafat cataloga avertismentele lansate de Oana Gheorghiu drept "reacții isterice". Redăm comunicatul integral lansat de Arafat la acea vreme: 

"De cativa ani buni reprezentantele fundatiei ‘Daruieste Viata’ au atacat continuu sectorul de urgenta, DSU, IGSU ...etc., venind cu informatii false, inexacte si care sa puna la indoiala activitatile acestui sector.  

Pana acum, am tolerat aceste atacuri fara a lua o pozitie oficiala, considerand ca nu are rost sa raspundem reactiilor isterice nefondate ale personajelor respective. Una este sa ‘daruiesti viata’ si alta este sa daruiesti societatii venin si stiri false, atacand din senin orice actiune a celor care realmente salveaza vieti, isi asuma responsabilitati, in conditii dificile care sunt de multe ori chiar ostile.  

Nu neg la niciun moment ca cele de la ‘Daruieste Viata’ au facut ceva si fac ceva in serviciul comunitatii si poate asta era motivul pentru care am tolerat pana acum veninul lor impotriva sistemului de urgenta dar si a mea personal.

Insa, ultima postare a uneia din cele doua personaje din fundatia respectiva, prin care ataca proiectul cu unitatile mobile de terapie intensiva, nu mai reprezinta un atac impotriva DSU sau a dr-lui Arafat, ci un atac impotriva societatii civile si a tuturor celor care s-au implicat pentru a face ceva in timpul unei situatii de urgenta fara precedent.

De aceea, astazi la nivelul DSU, am luat o pozitie oficiala fata de minciunile raspandite de reprezentanta fundatiei respective direct si prin intermediul publicatiei Hotnews.  

Mai jos redau comunicatul de presa integral emis de DSU in aceasta dimineata:

‘Din respect pentru societatea civilă, pentru fundațiile și societățile comerciale  care s-au mobilizat, într-un moment de grea încercare pentru sistemul nostru sanitar, pentru a oferi, prin Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă, o susținere rapidă și eficientă în acele locuri din țară unde era cea mai mare nevoie,  

Având în minte dificultățile prin care a trecut sistemul nostru de sănătate în anul 2020, acele momente în care lipsa critică a locurilor disponibile în secțiile ATI din spitalele COVID/suport COVID amenința să zădărnicească toate eforturile personalului medical de tratare a celor afectați de această boală,  

Gândindu-ne la cei mai bine de 500 de pacienți care au beneficiat de existeța acestor Unități de Terapie Intensivă Mobilă atunci când existența unui pat de terapie intensivă disponibil putea face diferența între viață și moarte,  

Considerăm că avem dreptul și datoria de a veni cu următoarele precizări cu privire la anumite declarații tendențioase făcute în spațiul public, pe o rețea de socializare de  reprezentatele “Dăruiește viață” precum  și în cadrul unui articol apărut în publicația HotNews în 22.02.2021,  articol care preia declarațiile, dezvoltă acest subiect și transmite informații false, neverificate jurnalistic, dezinformând astfel cititorii.  

1. Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă au scopul de a oferi un suport rapid, eficient și punctual acolo unde se identifică o nevoie acută de susținere a secțiilor de terapie intensivă existente, atunci când creșterea bruscă a numărului de cazuri care necesită terapie intensivă depășește resursele respectivei unități. Ele NU au fost gândite pentru a fi racordate permanent la o unitate spitalicească, posibilitatea de mobilizare, instalare și punere în funcțiune rapidă în proximitatea unui spital fiind una din principalele atribute pentru care a fost aleasă această soluție.  Aceste unități cresc rezilienta sistemului national de urgenta si sunt parte din rezerva natională de protectie civilă, putând fi funcționale și operaționalizate în orice situație de urgență, fie că vorbim de cutremur, pandemie, accidente colective și dezastre etc.

2. Referitor la costuri și alte detalii tehnice cu privire la unitățile ATI mobile achiziționate, link-urile de mai jos sunt dovada transparenței și comunicării deschise de care toți partenerii nostri au dat dovadă.   Cele 5 unități mobile de ATI NU au fost achiziționate de DSU sau IGSU, ele au fost  primite ca DONAȚIE din partea societății civile și a unor reprezentanți ai mediului de afaceri. În ziua de astăzi, când astfel de informații rămân pentru totdeauna în spațiul public, nu doar orice jurnalist profesionist ci orice cetățean care dorește să afle mai multe detalii despre costurile sau dotările acestor unități mobile o poate face, oricând, accesand aceste comunicate de presă. Astfel, SOLICITĂM PUBLIC reprezentanților presei din cadrul HotNews, să corecteze informațiile tendențioase îndreptate către toate instituțiile implicate și în mod indirect către toți cei care au susținut  achiziția acestor autospeciale

 1) http://www.dsu.mai.gov.ro/fundatia-pentru-s-m-u-r-d-cu.../

2) http://www.dsu.mai.gov.ro/rompetrol-va-achizitiona-in.../

3) http://www.dsu.mai.gov.ro/comunicat-de-presa/ -Fundația Mereu Aproape

4) http://www.dsu.mai.gov.ro/o-noua-terapie-intensiva.../ - Fundația Mereu Aproape

3. Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă pot funcționa iarna.  Toate cele 5 autospeciale au funcționat foarte bine în toată perioada iernii, inclusiv la temperaturi negative, dovadă fiind funcționarea continuă a celui operaționalizat, de exemplu, la Institutul National de Pneumoftiziologie Marius Nasta, inclusiv la temperaturi de -12 grade Celsius.  Pe parcursul utilizării autospecialelor au apărut situații în care s-au constatat defecțiuni la aparatul de climatizare, care au fost însă remediate  în cel mai scurt timp, autospecialele fiind în perioada de garanție. Totodată, pentru o și mai bună adaptare la temperaturile scăzute din țara noastră, s-a realizat o izolare suplimentară a acestor autospeciale.  

4. Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă repartizată în Botoșani, nu a fost „inundată” cum, în mod tendențios se arată în articol.  În interiorul containerului nu au fost identificate efecte de tipul inundație, ci doar o infiltrare a apei, din tavan, după o serie de  ploi torențiale. Remedierea problemei identificate a durat aproximativ 10 zile.

5. Pentru că suntem siguri că HotNews dorește o informare imparțială, corectă și completă a opiniei publice și pentru că se face o constantă comparație între Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă și secția modulară  construită de “Dăruiește viață” (deși cele 2 tipuri de structuri, chiar dacă au scopuri similare, diferă fundamental ca și concept și mod de utilizare) le solicităm  să prezinte, cu tot atâtea detalii  și problemele cu care s-a confruntat aceasta din urmă.  Date referitoare la aceste probleme există la CNCCI  și sunt confirmate de managerul Spitalului Universitar de Urgență Elias. Astfel, aceasta secție modulară s-a confruntat cu inundații care au necesitat aproximativ 30 de zile pentru identificarea problemei, rezolvarea ei și reluarea normală a activității, precum și cu temperaturi scăzute în interior în unele perioade care au afectat utilizarea normală a secției.  

6. Cele precizate mai sus nu arată decât că problemele tehnice pot apărea oricând, în orice context, în clădiri mai noi sau mai vechi, în sectii modulare sau în autospeciale mobile. Importantă, însă, este găsirea soluțiilor eficiente, rapide pentru a remedia problemele apărute și preocuparea pentru  îmbunătățirea permanentă, astfel încât  aceste situații să nu se mai repete. În condițiile crizei create de pandemia COVID dar si a multiplelor aspecte ale sistemului sanitar care necesită susținere din partea tuturor celor care doresc să crească calitatea serviciilor medicale oferite populației în țara noastră, ne-am bucura dacă energia reprezentantelor  Fundației  “Dăruiește viață” s-ar îndrepta în  această direcție și nu s-ar risipi în atacuri tendențioase la adresa altor demersuri.  

Aceste atacuri reprezintă o lipsă de considerație atât pentru efortul depus de către fundațiile și societățile comerciale care au sprijinit un proiect unic în România, proiect care și-a demonstrat deja utilitatea și viabilitatea,  dar și pentru libertatea alegerii de către aceștia a proiectului/cauzei pe care o susțin. Iar acest lucru este cu atât mai regretabil cu cât activitatea “Dăruiește viață” se bazează și pe suportul pe care reprezentanți ai  societății civile și ai mediului de afaceri îl acordă activității acesteia.  

Constatăm, cu regret, existența în spațiul public a unor încercări permanente de discreditare a acțiunilor întreprinse de către DSU din partea unor reprezentanți ai presei, ignorând toate informările emise precum și deontologia profesională

În ciuda acestor constatări, apreciem că majoritatea jurnalistilor fac toate eforturile ca informațiile prezentate să fie corecte, complete și imparțiale .Le multumim pe aceasă cale și le stăm la dispoziție, ca întotdeauna, cu informațiile necesare în acest scop referitoare la activitatea noastră.

Această reflectare corectă, completă și imparțială a putut fi observată, în ultimele zile, în prezentarea în presă a situației petrecute în seara de 21 februarie 2021, la unitatea mobilă de terapie intensivă, operaționalizată în curtea Institutului Național de Pneumoftiziologie Marius Nasta.  

Astfel dacă în data de 21 februarie , a fost anunțată o alarmă falsă la 112, respectiv un incediu, a doua zi, în 22 februarie, firma desemnată să asigure mentenanța unității mobile, a efectuat verificări la fața locului și a întocmit un raport, pe care îl atașăm, pentru a putea fi consultat.  

Conform acestui raport, înaintat de firma care asigură mentenanța către producătorul unităților de terapie intensivă mobilă, se arată  că instalația electrică și celelalte componente ale sistemului de climatizare nu prezintă urme de incendiu și nu au fost evidențiate probleme tehnice, sistemul funcționând în condiții optime, aceste aspecte sustinând afirmația conform căreia incidentul anunțat la 112 a fost o alarmă falsă".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.