Presa din România (dacă asta se mai poate numi ”presă”) este preocupată doar de Diana Șoșoacă, de alte personaje de aceeași teapă și de interminabilele scandaluri politice, pe care le prezintă întotdeauna partinic, în funcție de cine plătește.
Eu unul nu am mai văzut de câteva luni o emisiune serioasă dedicată politicii externe, deși avem câțiva analiști frecventabili în domeniu, dintre care unul este, în opinia mea, numărul 1 pe spațiul estic.
Fiind total neinformați – în condițiile în care cei mai mulți români își iau informațiile din ”presa” autohtonă –, să nu ne mire când o să ne trezim cu un mare conflict militar în Ucraina. Pentru că situația, în momentul de față, așa arată.
Rusia lui Putin are nevoie disperată de o victorie undeva. Schimbarea de la Casa Albă nu-i este favorabilă lui Putin. Kremlinului îi convenea faptul că Trump nu era foarte interesat de problemele Estului, jucând totul pe războiul economic cu China – care, trebuie s-o recunoaștem, a fost și este o necesitate, însă SUA nu trebuie să uite nicio clipă că și Rusia trebuie pusă cu botul pe labe.
Pe de altă parte, Putin se confruntă cu probleme majore pe plan intern. Populația e din ce în ce mai nemulțumită. Personal, nu cred în viabilitatea unei alternative Navalnîi. Însă tot acest context îl face pe Putin – și numindu-l pe el mă refer la întregul sistem pe care-l reprezintă – să aibă nevoie de o mare victorie pe care să o exploateze din punct de vedere propagandistic, așa cum Rusia a făcut-o întotdeauna.
E clar că Putin e dispus să joace dur în problema ucraineană. Toate luările de poziție și toate semnele indică asta. Și o va face doar ca să dea bine pe plan intern, reîncălzind din nou iluzoria ciorbă a Rusiei mărețe.
Cred că dezmembrarea Ucrainei – urmând precedentul Iugoslaviei – este un scenariu care merită să fie luat în calcul. Asta nu înseamnă că se va și întâmpla, dar Rusiei i-ar veni ”mănușă”, vorba aia.
Ce trebuie să facă România în toată această nebunie geopolitică? Indiferent de situație, România trebuie să își apere românii din comunitățile istorice. Fiindcă ceea ce se întâmplă acolo este dureros de ani și ani de zile.
P.S. Dacă se va ajunge la o intervenție militară rusească în Ucraina, sunt convins că trupele militare rusești de ocupație din așa-zisa Transnistria vor participa și ele la operațiunile dictate de Kremlin. Zona aceea are importante valențe strategice – e de ajuns să consultați o hartă pentru a realiza asta.