Se ascut cuțitele în Coaliție. Liberalii vor demisia lui Vlad Voiculescu. Premierul Cîțu lansează mesaje cu subînțeles. USR PLUS răspunde oțărât prin Liviu Iolu și Ionuț Moșteanu care îl torpilează pe șeful Executivului/ „Guvernul actual aproape mă face să îmi fie dor de un adult în camera aia de la Palatul Victoria”


Se ascut cuțitele în Coaliție. Liberalii vor demisia lui Vlad Voiculescu. Premierul Cîțu lansează mesaje cu subînțeles. USR PLUS răspunde oțărât prin Liviu Iolu și Ionuț Moșteanu care îl torpilează pe șeful Executivului/ „Guvernul actual aproape mă face să îmi fie dor de un adult în camera aia de la Palatul Victoria”

Surse liberale spun că mai mulți lideri ai partidului intenționează să îi solicite, în cadrul ședinței de luni a Biroului Executiv, premierului Florin Cîțu schimbarea ministrului Sănătății, scrie digi24.ro. Aceștia reclamă „gafele” lui Vlad Voiculescu și cer „măsuri”. Public, doar vicepreședintele PNL, Ben Oni Ardelean, a cerut demiterea ministrului

Premierul Florin Cîțu a lansa însă deja un prim semnal în direcția lui Voiculescu, deși destul de anemic și neclar. El a vorbit mai mult despre nemulțumirea sa în privința criza paturilor de la ATI, precizând că „remanierea se anunță, nu se discută”. 

„Este un lucru pe care l-am cerut de la toţi miniştrii: transparenţă, coerenţă, profesionalism. Aşa cum fiecare contribuabil are legătură cu Ministerul Finanţelor sau aşa cum fiecare elev are legătură cu Ministerul Educaţiei, şi fiecare pacient din România are legătură cu Ministerul Sănătăţii. Referitor la situația de la Spitalul Foișor: este vorba de onoare aici, să vedem dacă mai există onoare în România”, a scris apoi Cîțu pe pagina sa de Facebook cu referire la „scandalul Foișor”.

În plus, declarația de presă a  lui Florin Cîțu, de duminică la amiază, s-a suprapus cu conferința de presă în care ministrul Vlad Voiculescu încerca să clarifice scandalul evacuării pacienților în miez de noapte din Spitalul „Foișor”, declarând că ministerul Sănătății nu poate decide peste managerul unui spital.  

O primă reacție din partea USR PLUS a venit prin deputatul Ionuț Moșteanu, cel pe care au vrut să-l agreseze recent mai mulți parlamentari de la AUR, coordonați de Dan Tănasă, agitatorul de pe Valea Uzului: „Prim ministrul a declarat în seara asta că fiecare pacient din România are legătură cu Ministerul Sănătăţii. Deși foarte multe spitale nu sunt în subordinea Ministerului. 

În spiritul reformei la care ne-am angajat împreună îi propun prim ministrului să demareze trecerea tuturor spitalelor în subordinea Ministerului Sănătății și să începem acest demers cu spitalele MAPN, SRI, SIE, MAI. Am auzit că acolo e mai mult loc, sunt mai bine dotate, e o atenție mai mare față de bolnavi. Nu trebuie să existe români ”speciali” în lupta cu boala. Haideți să facem asta!  

Și apoi continuăm cu celelalte, cu spitalele județene ”confiscate” de baronii locali”. 

Anterior, Moșteanu scrisese pe pagina sa de Facebook și faptul că Vlad Voiculescu beneficiază de „toată susținerea” USR PLUS:  

 „Am o veste proastă pentru mafia din sănătate - Vlad Voiculescu nu pleacă nicăieri!  

Are toată susținerea noastră să termine ce a început! 

Vlad e sub un asediu mediatic pentru că o caracatiță imensă din sănătate se simte amenințată. Fie că sunt furnizori de echipamente și consumabile conectați politic și privilegiați dintotdeauna la licitații sau bine coordonați în tot felul de achiziții directe, fie că e vorba de marii directori și profesori inamovibili din sănătate în umbra cărora nu crește nimic de ani de zile, rețelele care se ocupă cu angajările pe șpagă în sistemul de sănătate, cu toții simt că se schimbă ceva și afacerile lor de milioane sunt amenințate. A început o eră nouă, cu transparență, cu concursuri și licitații corecte și ei nu pot accepta asta și s-au mobilizat să încerce să îl îndepărteze pe Vlad Voiculescu.  

Dar n-o să le mergă! Vineri seară am avut o ședință a birourilor naționale reunite și cu toții i-am cerut lui Vlad să continue lupta pentru transparență și reforma din sistem. Corpul de control al premierului zice că e o problemă cu publicarea datelor de vaccinare. Noi zicem că e o problemă cu numărul de centre ”speciale” din etapa a doua de vaccinare și vrem să vedem cu toții că nu a sărit nimeni rândul”.

Fostul purtător de cuvânt în Cabinetul Cioloş şi membru în Consiliul Naţional al PLUS Liviu Iolu a reacționat și el la postarea lui Cițu, precizând că doar 30% dintre bătrâni şi bolnavi sunt vaccinaţi şi aşteaptă ca prim-ministrul Florin Cîţu şi Comitetul de vaccinare să infirme această informaţie: 

„Am o cifră. Doar 30% dintre bătrâni şi bolnavi sunt vaccinaţi! Aştept comitetul de vaccinare şi pe domnul Cîţu să o infirme. Zice premierul Cîţu că «aşa cum fiecare elev are legătură cu Ministerul Educaţiei, şi fiecare pacient din România are legătură cu Ministerul Sănătăţii».

Aşa e, doar că fiecare pacient de azi are legătură şi cu premierul care coordonează comitetul de vaccinare militarizat pentru că doar nu era să se ocupe Ministerul Sănătăţii de vaccinare cum se întâmplă peste tot. În România «s-a hotărât» că de vaccinare se ocupă armata, şi am văzut şi de ce, trebuiau băgaţi unii pe uşa din spate.

Fiecare pacient de azi din spital are legătură şi cu premierul şi eşecul de a-i vaccina pe cei mai vulnerabili, aşa cum au făcut până acum toate statele responsabile.

Din decembrie 2020 până azi sunt peste 3 luni în care s-au vaccinat doar 30% dintre cetăţenii vulnerabili - bătrâni şi cronici. Strategia de a trece la vaccinarea populaţiei generale, a specialilor şi a rudelor specialilor a omorât încrederea în această campanie de vaccinare şi a eşuat în a-i proteja pe oamenii bătrâni şi pe cei bolnavi să ajungă în spitale la terapie intensivă.

Premierul Cîţu a intrat prea repede într-un exerciţiu de PR cu artificii şi zurgălăi strigând un fel de «jos pandemia» guvernamentală înainte de termen. A strigat că scăpăm de restricţii şi măşti când - şi el o ştie bine dar o zice la şi altele - mai avem doar şase paturi libere la ATI şi ambulanţe pline de bolnavi”.

Tensiunile interminabile și toxice din Coaliție și faptul că membrii actualei formule de guvernare sunt preocupați mai degrabă să se războiască între ei decât să gestioneze problemele grave ale țării au fost surprinse și de Elena Calistru, de la ONG-ul Funky Citizens, într-o amplă analiză: 

„Treaba cea mai tristă în legătură cu guvernanții pe care îi avem acum e că oamenii ăștia se urăsc. Nu, nu e pe competiție politică sau pe altele asemenea. Nu, ei se urăsc, cu patimă oarbă.  

Am tot avut ocazia în ultimul an să văd cum se așează apele, uneori observând oamenii la prima mână, și vă mărturisesc că mă sperie. Pe lângă ură mai ales între PNL și USR, mai e și în USR ură între unii și alții și alții. La PNL încă nu e așa pronunțată ura între reformatori, conservatori și fosta ruptură PNL-PDL. Sau o ascund mai bine. 

Pentru mine sunt certe câteva lucruri: 

- nu există sfințișori în povestea asta pentru că foarte mulți încearcă să o tragă cât se poate de golănește celuilalt 

- guvernul actual aproape mă face să îmi fie dor de un adult în camera aia de la Palatul Victoria 

- sincer, se vede că e o singură femeie ministră inclusiv în băiețeala asta aproape adolescentină cu care se ceartă unii cu alții  

- mulți dintre oamenii ăștia nu își vorbesc între ei - nu vorbesc miniștri cu secretari de stat de altă culoare politică și nu vorbesc oamenii cu poziții politice cu aparatul funcționăresc/administrativ 

- la nivel local, e la fel de sinistru - nu ar construi nimeni nimic, hatereala e în floare și pare că abia așteaptă fiecare momentul de a mai zice un "ahhaaa! te-am prins!" 

- aproape nimeni nu se gândește la negociere, infantilitatea și competiția e la cote maxime, inclusiv în interiorul partidelor pe inițiative parlamentare  

- oamenii se subminează și în cadrul aceluiași partid, nu contează că per total ar da bine; uneori e mai important să îi tragi o scatoalcă ăluia care nu face parte din gașca potrivită din partid  

Poate exagerez, însă credeți-mă, ce zic, zic după luni bune de căscat ochii și urechile bine. Pe unii dintre oameni (din mai toate partidele) îi știu de ani de zile și mă sperie următoarele și mai tare: 

- prioritatea nu e binele public, altfel ar fi găsit o cale să se înțeleagă dacă ei cădeau de acord asupra scopului comun 

- prioritatea e cine dă mai bine la finalul acestei perioade dramatice în care se moare pe capete la propriu și la figurat 

- dacă așa se comportă la doar câteva luni de guvernare, unde naiba se va ajunge peste 2-3 ani?  

- ah, da, aproape nimeni nu se gândește nici măcar la ce va fi peste 2-3 ani, ci la cum e mai bine să ia azi și mâine cu like&share 

Mă iertați, știu că de obicei sunt pe optimism, însă zilele astea văd prea puține motive să cred că lucrurile o iau într-o direcție bună. Singura soluție pe care o văd momentan? Să fim noi mai puțin talibani încercând să împărțim lumea în găști și oameni buni și răi. Și să le zicem oamenilor aflați la guvernare acum că prioritatea e să nu murim.  

Ați fi uimiți câtor români nu le pasă de dramoletele coaliției de guvernare, dar sunt deschiși la a fi dezamăgiți irevocabil". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.