Patriarhia Română a sesizat, încă din 26 ianuarie 2021, Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) în legătură cu înmormântarea persoanelor decedate de COVID-19, respectiv în legătură cu „încălcarea libertății de religie a familiei defunctului și a demnității umane a decedatului.” Sursele „Podul” spun că reprezentanții cultelor religioase au reclamat această problemă, pe canale informale, încă din luna iunie a anului trecut, fără ca Victor Opaschi, șeful SSC, să se implice în remedierea situației. În această calitate, Opaschi este cel care trebuie să sesizeze Guvernul în legătură cu apariția unor disfuncționalități în relația cu cultele religioase și să facă demersuri pentru eliminarea lor. Acest lucru s-a întâmplat, însă, cu foarte mare întârziere.
Patriarhia a dat publicității Adresa nr. 784 din data de 26 ianuarie 2021 trimisă secretarului de stat pentru Culte, Victor Opaschi, sub semnătura PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR).
Urmare a acestei adrese, SSC a organizat consultări cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății și toate cultele recunoscut și a trimis Direcției Generale de Asistență Medicală și Sănătate Publică propunerile concrete agreate de culte pentru modificarea Ordinului Ministerului Sănătății nr. 570/2020.
Vă prezentăm adresa 784/26 ianuarie 2021:
„Domnule Secretar de Stat pentru Culte,
La Patriarhia Română s-au primit mai multe sesizări referitoare la maniera în care firmele de servicii funerare autorizate să gestioneze decedații de Covid 19 nu țin cont de voința familiei și de rânduielile specifice slujbei înmormântării, decedații fiind așezați fără îmbrăcăminte în sicriu, iar slujba înmormântării se face doar la marginea gropii, încălcând astfel libertatea de religie a familiei defunctului și demnitatea umană a decedatului.
Protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2) este prevăzut în Ordinul ministrului sănătății nr. 570/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 207 din 13 martie 2020 care modifică ordinul nr. 436/2020.
Referitor la înhumarea cadavrelor confirmate cu noul coronavirus (SARS-CoV2), în ordinul ministrului sănătății nr. 570/2020 sunt prevăzute mai multe precizări:
1. În articolul 4 se menționează că „[…] Înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil cu sicriul sigilat […]”;
2. În articolul 7 se precizează că „[…] Înhumarea cadavrelor confirmate cu infecție cu COVID-19 se va face în aceleași condiții de înhumare impuse persoanelor decedate de alte cauze […]”;
3. În articolul 6 se prevede ca „[…] Angajații serviciilor funerare care preiau cadavrul de la domiciliu, unitatea sanitară în care a survenit decesul sau de la instituția de medicină legală în vederea înhumării vor respecta întocmai aceleași dispoziții ca și orice alt transportator sau persoană care manipulează cadavrul, adică vor respecta aceleași măsuri de prevenire a transmiterii bolilor infectocontagioase și vor fi îmbrăcați obligatoriu în echipamentele individuale de protecție descrise anterior[…]” (combinezon complet de protecție din material impermeabil sau material nețesut rezistent la apă care prezintă și protecție pentru cap sau halat cu mâneci lungi impermeabile la apă și bonetă; protectoare faciale: mască cu vizetă, măști chirurgicale și protectoare oculare; două rânduri de mănuși latex; cizme de cauciuc care pot fi dezinfectate);
4. În ceea ce privește pregătirea celui decedat pentru a fi încredințat familiei, la articolul 7 se fac următoarele precizări: […] Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecției COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se îmbălsămează. Cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol) […], iar în cazul persoanelor decedate de Covid care au fost autopsiate” […] se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârșitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecției. Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac […]”.
În acest sens, respectuos, Vă adresăm rugămintea să facilitați un dialog privind situația prezentată anterior, dialog la care să fie invitați să participe reprezentați ai cultelor recunoscute din România și ai autorităților competente ale Statului, în vederea creării cadrului legislativ necesar pentru ca familiile decedaților de Covid-19, în consultare cu preotul paroh, să poată decide asupra modului de desfășurare a slujbei înmormântării, potrivit rânduielilor bisericești și respectând toate normele prevăzute de legislație, care nu interzic introducerea decedatului în biserică/capelă.
Cu stimă și binecuvântare,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”
Pe de altă parte, o adresă pe tema asistenței religioase a persoanelor bolnave de COVID- 19, internate în spitalele suport, a fost trimisă de Patriarhie încă din decembrie 2021. Este vorba de Adresa nr. 12.293 din data de 21 decembrie 2020, destinată ministrului Sănătății de la acea vreme, Nelu Tătaru.
„Având în vedere condițiile speciale în care se desfășoară activitatea în sistemul sanitar în contextul pandemiei, vă rugăm să sprijiniți asigurarea asistenţei religioase a bolnavilor de COVID 19 prin elaborarea, în consultare cu Secretariatul de stat pentru culte şi cultele recunoscute, a unei proceduri unitare la nivelul întregului sistem sanitar românesc, în baza căreia preoții de caritate din spitale să își poată îndeplini în continuare misiunea şi în secțiile/spitalele destinate acestui tip de pacienți”, a scris PD Daniel în adresa sus-menționată.