Antena3, înfrângere umilitoare în fața lui Vlad Voiculescu. Zeci de mii de oameni chestionați de postul turnătorului Felix au răspuns, într-o proporție covârșitoare, că au încredere în ministrul Sănătății


Antena3, înfrângere umilitoare în fața lui Vlad Voiculescu. Zeci de mii de oameni chestionați de postul turnătorului Felix au răspuns, într-o proporție covârșitoare, că au încredere în ministrul Sănătății

Cel puțin 72% din peste 28.000 de persoane răspunseseră afirmativ, până la ora redactării acestui material, pe pagina de Facebook a postului de propagandă Antena3 la întrebarea unui chestionar vizând încrederea pe care o mai au românii în actualul ministru al Sănătății. 

Sondajul Antenei3 se derulează în contextul unei presupuse gafe a ministrului Vlad Voiculescu privind un ordin emis de predecesorul său Nelu Tătaru, al cărui conținut a părut să nu-l cunoască în detaliu chiar dacă e vorba de o situație sensibilă, intens dezbătută în spațiul public - felul în care decurge înhumarea decedaților cu COVID-19 - ordin, pe care, de altfel, a și decis să-l schimbe cu reglementări ceva mai permisive. 

Voiculescu a precizat astfel într-o declarație de presă în care a anunțat noile reguli privind înmormântarea persoanelor infectate cu Covid-19 că în ordinul de ministrul nu scrie că cei decedați nu trebuiau să fie îmbrăcați. Încolțit de Antena3 și RTV care i-au citit de pe telefoane fragmentul de ordin care ar interzice cosmetizarea și îmbrăcarea decedaților (detalii mai jos), ministrul a bătut în retragere, scriind ulterior pe pagina sa de Facebook că ar fi greșit. 

Ce prevede exact ordinul lui Tătaru: Cadavrele contaminate ca urmare a infecției COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator, care au fost autopsiate, se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârșitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecției. Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sa”. 

Deci, ordinul se referă la cadavrele autopsiate, nu și la cele asupra cărora nu a fost efectuată autopsie, după cum remarcă și jurnalista Alina Neagu (Hotnews) care a comentat pe pagina sa de Facebook toată tevatura cu presupusa „gafă” a lui Vlad Voiculescu:

„Despre ceea ce pare a fi scandalul zilei: după un scandal împachetat ca la carte de Antena 3, Vlad Voiculescu e acuzat că din cauza lui decedații de Covid ar fi fost înmormântați timp de un an în saci, fără haine pe ei, în sicriu sigilat și în prezența foarte restrânsă a familiei. Câțiva reporteri l-au acuzat de asta cu subiect și predicat astăzi, la declarații în fața Ministerului Sănătății. Acuzația asta e cel puțin de noaptea minții.

Vlad Voiculescu nu era ministru când Ordinul care stabilea regulile pentru înmormantarea persoanelor decedate de Covid a fost emis și a intrat în vigoare, adică acum exact un an. Ministru era Nelu Tătaru. Decizia nu a fost luată cu siguranță de ministrul Tătaru de unul singur, ci de comisiile de medici și specialiști din minister, în acord cu recomandările și reglementările internaționale de la acea vreme privind persoanele decedate de Covid.

Am toată compasiunea pentru acești oameni și familiile lor, dar motivele pentru care scandalul a izbucnit exact la un an după, exact la Antena 3, mie personal îmi scapă. Sau le poi intui.

Nu în ultimul rând, Ordinul de ministru semnat acum un an de Nelu Tătaru prevede că doar persoanele decedate de Covid și autopsiate sunt înmormântate fără a fi îmbrăcate. Despre celelalte nu scrie nicăieri în Ordin că ar trebui îngropate fără haine.

Ordinul va fi modificat astăzi-mâine, iar aceste lucruri vor fi clarificate, este promisiunea venită dinspre Ministerul Sănătății”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.