VIDEO. Antena 3 a demarat operațiunea „Reabilitarea lui Raed Arafat”. Cum a fost scos vinovat Vlad Voiculescu (și) pentru ritualul strict de înmormântare în cazul decedaților de COVID-19 . „Este un ordin al Ministerului Sănătății”


VIDEO. Antena 3 a demarat operațiunea „Reabilitarea lui Raed Arafat”. Cum a fost scos vinovat Vlad Voiculescu (și) pentru ritualul strict de înmormântare în cazul decedaților de COVID-19 . „Este un ordin al Ministerului Sănătății”

Secretarul de stat din Ministerul de Interne Raed Arafat, unul dintre cei mai controversați demnitari ai ultimilor ani și figura cea mai hulită a actualei pandemii, s-a dus să-și repare imaginea la Antena 3, în emisiunea lui Radu Tudor, un apropiat al serviciilor secrete și al liberalilor care abia ce i-au propus și retras, la presiunea opiniei publice, funcția de președinte director general al TVR. 

Astfel, Arafat a precizat că nu este vina lui că morții de COVID-19 sunt înhumați neritualic, fără posibilitatea ca familia să se despartă tradițional de cei decedați, ci că prezentele înmormântări stricte se desfășoară în baza unui ordin emis de Ministerul Sănătății, rămas nemodificat de la începutul pandemiei. Acum se discută modificarea ordinului în sensul relaxării regulilor stricte, dar ordinul de modificare întârzie pentru că există aspecte nelămurite. În orice caz, nu este vina lui Raed Arafat că românii nu-și pot lua rămas bun, tradițional, de la cei dragi răpuși de noul coronavirus, a rezultat din schimbul de replici invitat-moderator.

„Îmi pare rău că Ministerul Sănătății lasă nelămurită o chestiune atât de sensibilă...și întârzie răspunsul ministrului Voiculescu”, a concluzionat Radu Tudor, la capătul unei discuții care a stabilit, mai pe față, mai subliminal, că Raed Arafat este total inocent în această chestiune, ba mai mult chiar pledează vehement, trup și suflet, pentru o relaxare a ritualului de înhumare și că practic decizia aparține specialiștilor de la Institutul de Medicină Legală care au comunicat faptul că și după deces testele pentru COVID ies pozitive, temerea acestora fiind că persoanele decedate ar mai putea transmite virusul.  

Redăm mai jos cele mai importante fragmente din declarația lui Raed Arafat la Antena 3:  

"Pot să vă spun că au fost două discuții pe această temă. La solicitarea Secretariatului de Stat pentru Culte am avut o discuție chiar la noi la Ministerul de Interne cu reprezentanții cultelor și cu colegii de la Ministerul Sănătății şi la finalul discuției a fost că toată lumea este de acord inclusiv INSP că trebuie modificată această regulă. 

Dacă la început lucrurile nu erau clare ele s-au clarificat și trebuie modificată regula să devină mai flexibilă, mai permisivă ca oamenii să poată să facă lucrurile cum cer obiceiurile, respectând unele reguli mult mai simple sanitare. 

Acest lucru a plecat de la discuția respectivă cu colegii de la Ministerul Sănătății că urmează să se discute pentru modificarea ordinului. Este un ordin emis de ministerul Sănătăţii la începutul pandemiei. Trebuie să se modifice ordinul. Ordinul de modificare trebuie emis în sensul în care să modifice regulile foarte stricte către niște reguli mult mai permisive, dar sigure din punct de vedere sanitar. (…) 

Au fost discuții să fie măcar o poză care să arate că a fost costumul...măcar peste să fie pus. Asta s-a zis la un moment dat. Că nu sunt discuții secrete. Trebuie luată decizia. Am înțeles că Comisia de Medicină Legală n-ar fi de acord...”.

(Temerea celor de la Medicină Legală ar fi o persoană după ce a decedat de COVID ar mai putea transmite virusul pentru că testele sunt pozitive cum a fost și cazul lui Nelu Ploieșteanu - n.red.

„Trebuie să fie un consens. Și cine consideră că trebuie să continue așa, să-și asume, să iasă și să explice. Nu merge să nu ne asumăm lucrurile care credem că sunt corecte. Trebuie să vedem și care sunt practicile în alte țări. Să vedem dacă alte țări toate fac astea sau dacă asta e chestie care a fost la început și acum nu mai este. Eu am înțeles că în alte țări nu mai sunt așa. Specialiștii care spun că nu e bine trebuie să iasă și să explice”. (vedeți video AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.