Anca Boagiu, chemată să se înfrupte din ciolanul puterii. Ce important liberal este în spatele sinecurii care a i-a fost repartizată fostei favorite a lui Traian Băsescu


Anca Boagiu, chemată să se înfrupte din ciolanul puterii. Ce important liberal este în spatele sinecurii care a i-a fost repartizată fostei favorite a lui Traian Băsescu

Fosta mare favorită a lui Traian Băsescu, Anca Boagiu, ministru al Transporturilor în două guverne, a primit, via PNL, o sinecură, fiind numită membru în Consiliul de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGC-IMM), instituție care se ocupă de gestionarea programelor de subvenționare ale întreprinderilor mici şi mijlocii, pentru fermieri, dar şi de garanţiile pentru programul „Prima casă”. Leafa lunară pentru prezenţa în acest consiliu este de 12.000 de lei, aceasta fiind suma brută, scrie adevarul.ro.  

Numirile în Consiliul de Administrație al FNGCIMM sunt făcute chiar de Ministerul Finanțelor, condus în prezent de Alexandru Nazare, fost colaborator apropiat al Ancăi Boagiu. Filiera sinecurii este deci indubitabilă.  

În perioada 2005 – 2007, Nazare a fost consilierul lui Boagiu – care era ministrul Integrării Europene. Mai târziu, în perioada 2010 – 2012, el a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, minister condus de Anca Boagiu. În 2012, când guvernul Boc a fost înlocuit de guvernul Ungureanu, Nazare a preluat chiar de la Boagiu postul de ministru al Transporturilor, arată economedia.ro.

O sinecură similară la FNGC-IMM a primit recent și Ion Ariton, fost ministru al Economiei în guvernul Boc. Ariton a fost trimis în judecată în Dosarul „Gala Bute”, fiind acuzat de procurori de luare de mită şi abuz în serviciu pentru perioada în care a fost ministru. În martie 2017 a fost achitat de Curtea Supremă. 

În același Consiliu de Administrație se regăsesc însă și alți politicieni intrați într-un con de umbră: Radu Stroe, - fostul ministru al Internelor din cabinetele Tăriceanu și Ponta, care a fost nevoit să demisioneze după accidentul aviatic din Apuseni, din 2014, - și Ovidiu Silaghi, fostul ministru liberal al Transporturilor din guvernul Ponta. 
 
Consiliul de Administraţie al FNGCIMM este compus din:  Cristian Valeriu PĂUN, președinte al Consiliului de Administrație (un apropiat al lui Ludovic Orban , fost consilier economic în perioada în care acesta era premier - mandat până la 20.05.2021), Radu STROE – membru (mandat până la 01.06.2021), Monica-Alina Movileanu – membru (mandat până la data de 05.06.2021), Alina Ioana BURLA – membru (mandat până la dată de 05.06.2021), Anca-Daniela Boagiu – membru (mandat până la data de 17.07.2021), Dragoș- Lucian Dinu – membru (mandat până la data de 05.06.2021), Ion Ariton – membru (mandat până la data de 09.06.2021), Ovidiu-Ioan Silaghi – membru (mandat  până la data de 09.06.2021).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.