NEWS ALERT! Ministrul Cătălin Drulă, reacție tranșantă față de protestul PSD de la Metrou: „O acțiune ilegală”/„Nu vom da înapoi”


NEWS ALERT! Ministrul Cătălin Drulă, reacție tranșantă față de protestul PSD de la Metrou: „O acțiune ilegală”/„Nu vom da înapoi”

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj în care cataloghează drept „acțiune ilegală” protestul „spontan” pus la cale, vineri dimineață, de sindicatul lui Ion Rădoi, fost parlamentar de Giurgiu din partea PSD, și soldat cu blocarea Capitalei, unde situația infectărilor cu SARS-Cov-2 tocmai a devenit critică. 

„O acțiune ilegală dă peste cap viața unui întreg oraș

Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii și sinecuri.

Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureștean este o palmă dată întregii Românii.

Nu vorbim doar despre locuitorii Capitalei, care azi nu s-au putut deplasa cu trenurile Metrorex. Ci de toți contribuabilii care susțin prin subvenție de la bugetul național activitatea și, evident, salariile de la companie.

Oamenii onești care lucrează la metrou au venit în această dimineață să muncească în folosul călătorilor. Pentru ei am toată aprecierea.

Nu vă lăsați amăgiți: miza ocupării ilegale a unor șine de metrou nu o reprezintă binele angajaților.

Nu, miza o reprezintă afacerile oneroase cu închirierea de spații comerciale. E dincolo de orice bănuială având în vedere notificarea trimisă ieri pentru evacuarea spațiilor ocupate ilegal după expirarea contractului dintre Metrorex și firma sindicatului USLM în 2018.

O firmă, un sindicat vor neapărat să căpușeze Metrorex în liniște, în continuare.

Cu legea de partea noastră nu vom da înapoi”, precizează Drulă. 

Cătălin Drulă este însă doar ultimul dintr-o serie mai lungă de miniștri ai Transporturilor care au intrat în conflict cu liderul sindical de la metrou, experiențele trecute dându-l pe Ion Rădoi drept combatantul cu cele mai  mari șanse să iasă câștigător.

Rădoi conduce sindicatul Unitatea de la metrou de circa 20 de ani, timp în care a câștigat de fiecare dată în fața miniștrilor Transporturilor care au încercat să reducă din pierderile Metrorex și să tempereze ritmul amețitor în care au crescut salariile angajaților, scrie fanatik.ro într-o amplă analizată a situației revolătoare de la metrou. Mai multe detalii AICI.

CITEȘTE ȘI: Reacții virulente față de protestul „spontan” de la Metrou în cel mai critic moment al orașului: „Dacă mai este vreun procuror curajos în Parchetul General ar trebui să se autosesize”/„Un oraș întreg suferă acum în trafic fiindcă șefii de la sindicat nu mai pot face și ei un ban necinstit de pe urma spațiilor Metrorex”

După trei ani de huzur cu PSD la putere, bunăstarea sindicaliștilor din paradisul Metrorex a continuat chiar și pe timpul pandemiei, care, deși a afectat situația dramatic financiară a companiei prin reducerea considerabilă a numărului de călători, nu a reușit să diminueze veniturile colosale ale angajaților. 

În septembrie 2020, guvernul Orban a aprobat revizuirea bugetului de venituri și cheltuieli ale Metrorex pentru anul  trecut, iar cifrele erau înspăimântătoare. Pierderile au săltat de la 102.000.000 lei la 328.000.000 de lei, iar subvenția a ajuns la 507.000.000 lei.

În mod paradoxal, huzurul angajaților a devenit unul și mai mare. Dacă în 2019 Metrorex a avut la dispoziție 510.000.000 lei pentru cheltuielile de natură salarială, în 2020 acestea au ajuns la 696.000.000 lei, dintre care 655.000.000 lei sunt cheltuielile cu salariile, iar 41.000.000 lei sub formă de bonusuri.

În 2019, un angajat al Metrorex câștiga în medie 6.946 lei pe lună, fără contribuțiile sociale plătite de către angajator. În 2020, câștigul mediu salarial net pe lună a fost de 7.326 de lei. Asta în condițiile în care întreaga economie  a avut de suferit de pe urma pandemiei. Totodată a crescut și numărul de angajați de la 4.900 în 2019 la 5.850 în 2020.

Pentru anul 2021, sindicatul a mai obținut o creștere de salarii de 18%, cu toate că subvenția necesară funcționării Metrorex a ajuns, între timp, la un miliard. Până acum, contlictul inițiat de ministrul Drulă,  în urma acestei majorări reia tipicul celor din timpul predecesorilor săi: ministrul sesizează anormalitatea situației și amenință cu schimbări la Metrorex.

Controversatul lideri de sindicat de la metrou, de două ori parlamentar din partea PSD, și-a dublat veniturile într-un singur an, scrie și publicația Ziare.com prezentând informațiile din declarația de avere a lui Ion Rădoi. Ca președinte al sindicatului, el a primit în 2018 111.799 de lei pentru ca veniturile încasate în 2019 să ajungă la 227.882 lei.

Rădoi deține un apartament în București, o casă de vacanță în Dâmbovița, una la Sinaia obținută  prin partajul de la divorț și o casă în Giurgiu, moștenită de la părinți. Tot în Giurgiu, sindicalistul deține patru terenuri: unul agricol, unul forestier, un altul extravilan, pe lângă intravilanul de aferent casei părintești. În declarația de avere de anul trecut mai apar un autoturism Audi A6 din 1999 și bijuterii în valoare de 6.500 de euro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.