Reacții virulente față de protestul „spontan” de la Metrou în cel mai critic moment al orașului: „Dacă mai este vreun procuror curajos în Parchetul General ar trebui să se autosesize”/„Un oraș întreg suferă acum în trafic fiindcă șefii de la sindicat nu mai pot face și ei un ban necinstit de pe urma spațiilor Metrorex”


Reacții virulente față de protestul „spontan” de la Metrou în cel mai critic moment al orașului: „Dacă mai este vreun procuror curajos în Parchetul General ar trebui să se autosesize”/„Un oraș întreg suferă acum în trafic fiindcă șefii de la sindicat nu mai pot face și ei un ban necinstit de pe urma spațiilor Metrorex”

Circulația Metroului a fost blocată, vineri dimineață, pe toate cele 5 magistrale, după ce reprezentanți ai sindicatului au organizat un așa-zis protest spontan în stația Piața Unirii, coborând în tunel și împiedicând pornirea trenurilor de pasageri.   

Metrourile ar fi trebuit să se pună în mișcare la ora 5 dimineața, dar niciun călător nu a fost lăsat să coboare în subteran. Oamenii au găsit porțile cu lacătul pus și un afiș care anunța că este grevă spontană. 

Blocarea metroului de către sindicaliști are loc pe fondul încercării ministrului Transporturilor de a bloca privilegiile salariale și comerciale ale sindicaliștilor conduși de Ion Rădoi, fost parlamentar PSD, reamintește G4media.ro 

Furia bucureștenilor în fața acestui blocaj este uriașă în contextul în care numărul infectărilor cu noul coronavirus a explodat efectiv în capitală, determinând autoritățile să impună noi restricții populației.  

CITEȘTE ȘI: News Alert! Ministrul Cătălin Drulă, reacția tranșantă față de protestul PSD de la Metrou: „O acțiune ilegală”/„Nu vom da înapoi”

„Un oraș întreg suferă acum în trafic fiindcă șefii de la sindicat nu mai pot face și ei un ban necinstit de pe urma spațiilor Metrorex. Pentru ei nici nu contează siguranța călătorilor. Sau legea. Sau angajații pe care îi reprezintă. Totul pentru cașcaval. Halucinant”, a scris primarul sectorului 2, Radu Mihaiu pe pagina sa oficială de Facebook.  

Numeroși jurnaliști și alte persoane cu vizibilitate în social media au comentat, de asemenea, critic protestul „spontan”.  

Jurnalistul Ionel Stoica: „Dacă mai este vreun procuror curajos în Parchetul General ar trebui să se autosesize și să deschidă un dosar pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Mii de bucureșteni merg înghesuiți în mijloacele de transport STB. Efectele dezastruoase ale grevei “spontane” o să le vedem peste două săptămâni la secțiile ATI.”

Jurnalista Claudia Pârvoiu (Hotnews):Circulația cu metroul a fost blocată pe neașteptate. Mii de oameni care merg cu metroul la serviciu sunt obligați in această dimineață sa-si găsească alte variante de transport. Cred că vă imaginati ce este acum în stațiile de aitobuz.  Asta este arma cea mai puternică a sindicatelor de la metrou. Te legi de sindicate, bucureștenii au de suferit. Cam așa. Le-a mers de fiecare dată cu tipul ăsta de șantaj și au obținut tot ce și-au dorit. Credeți că de data aceasta va fi altfel?”.

Mihai Găinușă (realizator tv): Protest "spontan" la metrou. Sindicaliștii lui Rădoi spun că Ceaușescu le-a lăsat lor metroul. Și cașcavalul din chirii”.

Vitalie Cojocari (jurnalist ProTV): Grevă la metrou!!! Scenariul cel mai pesimist în războiul subteran din Metroul bucureștean a ieșit la iveală în această dimineață.

Călătorii nu au putut folosi metroul. Această poză este din Dristor. Am informații că și la Unirii nu se circulă. Nu știu cât de extinsă este greva sindicaliștilor.

Cert este că e una spontană. Încă de aseară sindicaliștii au coborât pe linia de rulare și nu au mai ieșit.

Conducerea Metrorex susține că a încercat să negocieze cu aceștia, dar nu ar fi înaintat deocamdată cereri.

Vă reamintesc că scandalul a început de ieri, când șefii Metrorex au cerut eliberarea spațiilor comerciale din galerii. În plus, Conducerea Metrorex și sindicatele sunt la cuțite din cauza majorărilor salariale pe care noua conducere și ministrul Transporturilor nu le recunoaște”.

Andrei Caramitru: Deci azi Metroul e blocat. Haos. De ce? Exista acolo un sindicat condus de un ticălos fost parlamentar PSD, cum se poate altfel. Care crede ca metroul e al lui, nu al statului sau al cetățenilor. Pe persoana fizica, așa cum ne-a obișnuit PSD. Și cum funcționează metroul asta “al lor”?

- salarii colosale, care ajung lejer la 8-15000 de lei net pe luna. Din banii vostri, ca toată chestia e subvenționată

- cel mai socant însă e ca TOATE spațiile din interior sunt ale sindicatului, care gestionează activitățile comerciale. Adică proprietatea statului nu poate fi gestionata de stat. Banii pe proprietatea statului nu merg la stat ci merg la băieții ăștia destepti.

Ieri, noua conducere a metroului a zis - gata cu spațiile comerciale. Nu mai sunt ale voastre, ca nu au cum sa fie. I-a lovit fix in buzunar. Rezultat - ticăloșii au blocat metroul azi dimineață. Chestie ilegală, nu au voie sa facă așa ceva.

In mod normal - trebuie aplicată strategia Thatcher. Mers cu jandarmii și polițiștii și arestați, scosi de acolo in cătușe. Și dați afara și inlocuiti cu oricine altcineva ca sa dea drumul la metrou. Și da - înseamnă câteva săptămâni de haos in circulație. Dar altfel nu se va rezolva niciodată nimic in țara asta. Nu mai putem fi la cheremul ticăloșilor și hotilor. Nu se mai poate”.

Dan Turturică (jurnalist Universul.net): E, acum a aflat și Drulă de ce nimeni, nici măcar Băsescu, nu a îndrăznit să se atingă de cooperativa mafiot-sindicală a lui Rădoi. Iar noi o să aflăm în curând cât de determinat este Drulă să curețe spelunca de la metrou. Își asumă grevele și merge înainte cu rezilierea contractelor de închiriere a spațiilor comerciale, din care a supt zeci de milioane de euro sindicatul lui Rădoi sau dă și el bir cu fugiții și-i lasă să-și vadă de hoții, cum au făcut predecesorii săi?”.

Sursa foto: Andrei Negusiu/ Facebook

„În dimineața zilei de 26 martie, reprezentanți ai sindicatului USLM au organizat un protest spontan în stația Piața Unirii. Aceștia au coborât în tunel, pe calea de rulare, și au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri. Așa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acțiune sindicală, în timpul căreia reprezentanții USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex.

Deși sindicaliștii au lăsat de înțeles că ar avea o listă de cereri, invitațiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopții.

Din cauza acțiunii sindicatului, dar mai ales pentru siguranța membrilor acestuia, care se află pe calea de rulare, liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri.

Pe această cale dorim să adresăm scuze bucureștenilor și îi rugăm să înțeleagă că, deși considerăm acțiunea sindicală nejustificată, nu putem risca viața unor oameni.

De asemenea asigurăm locuitorii Capitalei că întreprindem toate acțiunile legale la dispoziția noastră pentru a reporni activitatea metroului în siguranță. Mulțumim pentru înțelegere”, arată compania Metrorex într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.