Criza din Rep.Moldova se prelungește: Boicotul forțelor pro-corupție în Parlament


Criza din Rep.Moldova se prelungește: Boicotul forțelor pro-corupție în Parlament

De la agonie la extaz și înapoi. Coaliția anti-anticipate PSRM-Șor-Pro Moldova este disperată să împiedice cu orice preț alegerile și recurge la sabotaj, prin boicotarea ședinței de învestire a guvernului Grosu. 

Lăsați în offside de retragerea candidatei lor la funcția de premier, Mariana Durleșteanu și prinși pe picior greșit de decizia rapidă a Maiei Sandu de a desemna un alt candidat, Dodon și tovarășii pro-corupție s-au trezit în fața a două opțiuni proaste pentru ei: votarea și învestirea guvernului Grosu, care are printre priorități curățarea instituțiilor de stat de oamenii lor corupți, sau alegerile anticipate atât de nedorite. Cu alte cuvinte, aveau de ales între pierderea controlului asupra instituțiilor de stat, a resurselor aferente, a justiției, dar cu păstrarea majorității parlamentare, sau să ajungă la anticipate, unde riscă să piardă toată puterea, majoritatea, averile și mulți chiar și libertatea. 

Ca urmare, au ales boicotul total iresponsabil, fără să le pese că astfel criza politică se prelungește, situația pandemică se înrăutățește, iar sistemul medical este aproape de colaps. Fără finanțări externe și fără un guvern cu puteri depline, R.Moldova se prăbușește și cel mai tare suferă cetățenii, nu politicienii. 

Este clar că o asemenea majoritate toxică, care pune interese personale și de grup mai presus decât dreptul la viață al cetățenilor prin menținerea acestei stări de blocaj total, nu poate și nu vrea să facă nimic bun în interesul țării și al oamenilor. 

Faptul că socialiștii au contestat acum (tardiv) și decretul prin care președinta Maia Sandu a desemnat-o pentru prima dată pe Natalia Gavrilița la funcția de premier arată disperarea lor. Tovarășii pro-ruși nu sunt siguri că decizia Curții Constituționale nu va fi de constatare a îndeplinirii condițiilor de dizolvare a Parlamentului. 

Articolul 85 din Constituția R. M. spune că:

(1)în cazul imposibilităţii formării guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

(2) Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Ca urmare, s-au decis să conteste în mod absurd și prima desemnare de candidat pentru funcția de premier, care a fost respinsă deja prin (ne)vot de Parlament, cu zero voturi pentru. De asemenea, vor să oprească cu orice preț a doua respingere, care ar deschide drumul către dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.