Efectele „schemei Groșan”: pacienții cu forme severe de COVID au început să refuze oxigenul. Șeful UPU-SMURD Oradea: „Un pacient s-a dat jos de pe targă implorându-ne să nu-i dăm oxigen”


Efectele „schemei Groșan”: pacienții cu forme severe de COVID au început să refuze oxigenul. Șeful UPU-SMURD Oradea: „Un pacient s-a dat jos de pe targă implorându-ne să nu-i dăm oxigen”

Doctorița „minune” Flavia Groșan, promovată agresiv de presa de propagandă antijustiție, dar și de oameni simpli care cred cu convingere în schema sa anti-COVID, nu a primit nicio sancțiune din partea Colegiului Medicilor Bihor, în urma audierii de luni, președinta forului, dr. Carmen Pantiș, apreciind chiar că valul de simpatie și susținere de care se bucură colega sa cu cabinet privat ar fi dovada faptului că tratamentele acesteia sunt bune.  

Situația este cel puțin bizară, în condițiile în care tot doctorița Pantiș a precizat, în cadrul conferinței de presă în care a informat că doctorița Groșan nu a fost sancționată, că pacienții cu COVID care vin în stare gravă la spitalul din Oradea au început să refuze administrare oxigenului, speriați că i-ar putea omorî, așa cum a susținut doctorița „minune”.  

"Au fost azi dimineaţă pacienţi Covid care aveau nevoie de oxigenoterapie cu flux mare, au avut mari probleme colegii din UPU ca să-i lămurească să accepte oxigenoterapia", a declarat dr. Carmen Pantiş, potrivit ebihoreanul.ro. "Şi alţi colegi din ţară au început să aibă mari probleme", a mai spus Carmen Pantiş, legat de efectele "fenomenului Groşan", admiţând că "răul a fost făcut" prin afirmaţiile acesteia despre caracterul dăunător al administrării oxigenului şi Heparinei la bolnavii Covid. 

Contactat de BIHOREANUL, medicul şef al UPU-SMURD din cadrul Spitalului Judeţean din Oradea, dr. Hadrian Borcea, a confirmat afirmațiile doctoriţei Pantiş, precizând că pacienţii au început să refuze oxigenoterapia încă de joia trecută, la o zi după afirmaţiile făcute de doctoriţa Flavia Groşan. 

"Doamna dr. Pantiş o fi aflat abia acum, dar asta se întâmplă de joia trecută. Vă dau un exemplu concret de azi dimineaţă. Un pacient de circa 40 de ani, care era într-o stare atât de gravă încât ulterior a ajuns la ATI, întubat, şi a fost pus şi pe circulaţie extracorporală, deşi abia putea respira, s-a dat jos de pe targă implorându-ne să nu-i dăm oxigen", a precizat dr. Borcea.  

Întrebat cum a fost rezolvat cazul, dr. Borcea a spus că pacientul a fost lăsat să îşi dea seama singur că nu putea respira fără oxigen. "Colegele mele, văzând că refuză oxigenul, l-au lăsat în pace. Au zis "Ok, nu vreţi? Bine, staţi 5 minute liniştit". După 5 minute, neputând respira, omul şi-a pus singur masca de oxigen". 

Şeful UPU-SMURD a caracterizat situaţia generată de "fenomenul Groşan" ca fiind "tristă, pur şi simplu tristă", pentru că "oameni în stare gravă fără cunoştinţe medicale sunt învăţaţi să refuze ajutorul medical, fiind convinşi că acesta le face rău". Mai multe detalii AICI

Într-un interviu pentru National.ro, doctorița Flavia Groșan a precizat că protocolul medical din spitale „ucide” pacienți pentru că medicația este una agresivă și greșită, iar oxigenul medical în cantități mari provoacă edeme cerebrale, pacienții COVID cu saturație de 80% putând fi tratați și la domiciliu. Declarațiile acesteia au fost aproape unanim respinse de colegii pneumologi. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.