Preotul catolic Francisc Dobos, fost purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, i-a îndemnat pe credincioși să nu fie „șoșolani și șoșociști”, aluzie directă la protestele iresponsabile de sâmbătă la care participanții au renunțat la mască și au stat înghesuiți, în condițiile în care numărul infectărilor a explodat, secțiile de terapie intensivă nu mai au locuri disponibile pentru noi cazuri severe, iar multe localități au intrat în carantină.
„Nu fiți șoșolani sau șoșociști. Pe vremea lui Cristos, zeloții & Co l-au preferat pe Baraba în locul lui Isus.
Asta pentru că:
Baraba făcea răscoale.
Isus, în schimb, convertea/vindeca inimi.
Voi?!”, a scris părintele Dobos pe pagina sa de Facebook.
Una dintre figurile centrale ale grupărilor negaționiste și conspiraționiste, senatoarea Diana Șoșoacă spunea, sâmbătă, în discursul său războinic din Piața Victoriei că „este vorba despre cel de-al treilea război mondial între oamenii care cred în Dumnezeu și globaliștii sorosiști”.
La protestul de sâmbătă de la Piața Universității, organizat de alte grupări conspiraționiste, cepefiste sau antivacciniste, au fost prezenți, de asemenea, mai mulți preoți ortodocși, iar numeroși reprezentanți ai BOR au incitat adesa, în plină pandemie, credincioșii împotriva măsurilor guvernamentale de răspândire a SARS-COV-2. Discursul antivaccinist al BOR s-a domolit vizibil în ultima perioadă, cel puțin în spațiul public, unde oficial a declarat că susține campania de vaccinare.
În schimb, Biserica catolică a sprijinit mereu, la nivel mondial, măsurile autorităților de combatere a răspândirii noului coronavirus și a îndemnat credincioșii să fie prudenți și să nu se expună. În spiritul acestei atitudini, părintele Francisc Dobos a temperat și el frustările, nemulțumirile și chiar nedumeririle credincioșilor catolici pe care îi păstorește îndemându-i să se vaccineze și se roage ori de câte ori îi apucă „bâzdâbâcii conspitaționiști”.
Născut în București, părintele Dobos a studiat la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și apoi și-a desăvârșit studiile la Roma, unde a obținut licență în comunicare instituțională. A fost hirotonit preot în 2002 și a slujit la Ploiești, apoi din 2004 a venit la București ca secretar eparhial al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, apoi ca preot colaborator la Parohia Catedralei Sfântul Iosif (București). Din 2006 până în 2008 a fost purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București și preot colaborator la Parohia Sfânta Maria a Harurilor (Bărăția – București). În 2011 a fost numit din nou purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București și este preot colaborator la Parohia Catedralei Sfântul Iosif (București). În aprilie 2020, el a anunțat pe Facebook că nu mai este purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București. În locul său a fost numit Tarciziu Șerban, care este profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității București.