Stelian Ion, monument de lașitate. Birchall îi indică ce trebuie să facă de urgență pentru a forța eliminarea superimunității procurorilor și judecătorilor


Stelian Ion, monument de lașitate. Birchall îi indică ce trebuie să facă de urgență pentru a forța eliminarea superimunității procurorilor și judecătorilor

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a fugit în urmă cu câteva zile din ședința Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, delegându-și atribuțiile de deputat altui parlamentar, ne referim la Victor Ilie, care a votat, la pachet cu desființarea SIIJ, în favoarea amendamentului ce prevede că CSM va emite un aviz obligatoriu în legătură cu trimiterea în judecată a dosarelor care vizează judecători și procurori. 

CITIȚI ȘI: JOIA NEAGRĂ: magistrații vor avea SUPERIMUNITATE în urma blatului din Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Stelian Ion a fugit de răspundere, lăsând un coleg să voteze în locul lui

În acest context, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a taxat lașitatea și abordarea manipulatoare a ministrului Stelian Ion, care a ales să plaseze vina doar în cârca UDMR, deși parlamentarul care l-a reprezentat în Comisia Juridică a votat în favoarea catastrofalului amendament. Birchall i-a solicitat ministrului Justiției, Stelian Ion, să ceară de urgență reîntoarcerea la Comisia Juridică a proiectului de lege ce vizează desființarea SIIJ, pentru ca amendamentul toxic să fie eliminat. "Există această posibilitate tehnică tocmai pentru că proiectul de lege pentru desființarea SIIJ, CU ACEST AMENDAMENT, încă nu a fost votat de plenul Camerei Deputaților! (...) Adevărata miză a acestui amendament care creează o imunitate judecătorilor și procurorilor nu este desființarea sau nedesființarea SIIJ, așa cum manipulativ se tot spune! NU! Adevărata miză este ce se va întâmpla DUPĂ SIIJ, de exemplu ce se va întâmpla cu magistrații care au încălcat legea și au comis abuzuri", a subliniat Birchall. 

CITIȚI ȘI: Superimunitate pentru magistrați. Stelian Ion, cu mult tupeu, dă vina doar pe UDMR, în condițiile în care parlamentarul ce l-a substituit a votat în favoarea controversatului amendament

De asemenea, Birchall a reamintit luptele pe care le-a dus în 2019 cu gașca Liei Savonea din cadrul CSM, blocând numirea Adinei Florea în fruntea Secției Speciale. 

"Smiorcăiala asta manipulativă la TV trebuie să înceteze! Dacă tot critică șmecherește la TV acel amendament prin care se instituie obligativitatea unui aviz CSM pentru ca un procuror sau judecător să fie trimis în judecată, deși domnul ministru al justiției A VOTAT acel amendament (și a votat într-un mod laș și nedemn) delegându-și votul către alt deputat, deși era prezent la ședință (sic!)), mă întreb dacă domnul Stelian Ion are curajul, determinarea, asumarea și responsabilitatea să ceară urgent reîntoarcerea la Comisia Juridică a proiectului de lege pentru eliminarea acestui amendament ale cărui efecte juridice sunt toxice pentru sistemul judiciar!? Așa ar acționa FAPTIC un ministru al justiției responsabil și asumat, nu manipulând sau doar văitându-se cu declarații publice! Există această posibilitate tehnică tocmai pentru că proiectul de lege pentru desființarea SIIJ, CU ACEST AMENDAMENT, încă nu a fost votat de plenul Camerei Deputaților!

Dacă nu solicită reîntoarcerea la comisie și eliminarea acestui articol toxic cu serioase probleme inclusiv de constituționalitate, înseamnă că personal domnul ministru își asumă, acceptă și girează acest amendament și efectele sale juridice făcând mult rău... comparabil cu relele făcute de Florin Iordache și Tudorel Toader! Povestea cum că fără acest amendament SIIJ nu se desființează este o poveste de adormit copii sau de înșelat electoratul printr-un dibaci exercițiu de PR! Adevărul este, și domnul ministru știe sau ar fi trebuit să știe, că SIIJ tot se va desființa tocmai pentru că este doar o chestiune de foarte puțin timp până când va fi decizia CJUE care cel mai probabil va constata că SIIJ încalcă inclusiv prevederi din tratatul european! Mai mult, bătălia grea pe SIIJ a fost dată în 2019 când era mare disperare nu numai cu numirea Adinei Florea, dar și cu cereri de preluare a unor dosare de către SIIJ sau cereri de retragere a căilor de atac de către SIIJ în dosare de corupție, de exemplu în baza unui articol de lege declarat ulterior neconstituțional de CCR.. după 1 an de zile de la sesizare! Sunt de notorietate meciurile mele cu gașca Savonea! DA, oricât îi deranjează pe unii (și îi deranjează), oricât de mulți dușmani mi-am făcut (și mi-am făcut), oricâte presiuni au fost (și au fost), oricâte amenințări am primit sau cereri de remaniere (și au fost), ADEVĂRUL, demonstrat PRIN FAPTE, NU PRIN DECLARAȚII LA TV, este că eu am avut curajul să mă opun și nu am permis adoptarea unor măsuri care ar fi făcut un rău ireversibil justiției, României și românilor de bună credință! Nu este nici văicăreală, nu este nici laudă, este adevărul când am spus și spun că în 2019, în toată perioada mandatului meu de ministru al justiției, am fost sub un permanent asediu. Dar am avut determinarea să respect jurământul depus la învestirea în funcție și am avut curajul și responsabilitatea să apăr legea și interesele României, chiar dacă eram atacată din toate părțile și nu am fost susținută decât de încurajările președintelui țării! Este purul adevăr și orice român de bună credință a văzut și știe acest lucru! Faptul că România a scăpat atunci, ca prin urechile acului, de activarea art. 7 se datorează președintelui Iohannis! Acesta este adevărul!  

Revenind, adevărata miză a acestui amendament care creează o imunitate judecătorilor și procurorilor nu este desființarea sau nedesființarea SIIJ, așa cum manipulativ se tot spune! NU! Adevărata miză este ce se va întâmpla DUPĂ SIIJ, de exemplu ce se va întâmpla cu magistrații care au încălcat legea și au comis abuzuri... dar despre acest aspect voi scrie într-o altă postare!", a scris Birchall pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.