JOIA NEAGRĂ: magistrații vor avea SUPERIMUNITATE în urma blatului din Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Stelian Ion a fugit de răspundere, lăsând un coleg să voteze în locul lui


JOIA NEAGRĂ: magistrații vor avea SUPERIMUNITATE în urma blatului din Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Stelian Ion a fugit de răspundere, lăsând un coleg să voteze în locul lui

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a adoptat, joi, 18 martie, cu 16 voturi 'pentru', 8 voturi 'contra' și 3 abțineri amendamentul la proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) care prevede că trimiterea în judecată a magistraților se va realiza doar în baza unui aviz dat de CSM. PNL, USRPLUS, UDMR și minoritățile au votat cot la cot acest amendament. 

Ministrul Justiției, Stelian Ion, chiar dacă este membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a absentat de la vot, iar parlamentarul USRPLUS care l-a substituit, Victor Ilie, a votat pentru controversatul amendament. Votul a fost acordat de Victor Ilie în favoarea amendamentului, deși ministrul Justiției Stelian Ion susținea în cadrul dezbaterilor că proiectul de lege privind desființarea SS trebuie votat în forma în care a plecat de la minister, fără superimunități pentru magistrați. Așadar, vorbim despre o disonanță vădită între discursul ministrului și modul în care a acționat USRPLUS prin vot. 

În ceea ce privește proiectul de lege legat de desființarea Secţiei pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție menționăm că a primit raport favorabil în Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Au fost 17 voturi pentru și 11 voturi împotrivă. Cu toate acestea, de la un fel de superimunitate a magistraților ce a fost cauzată de nefuncționala instituție SIIJ, se va ajunge la un alt tip de superimunitate în baza amendamentului care prevede că CSM va decide cine sunt magistrații care vor fi trimiși în judecată și cine nu. 

Pentru a nu-și asuma complet catastrofalul amendament, PNL, USRPLUS și UDMR l-au plasat în cârca deputatului de la minorități, Ionel Stancu. Redăm în cele ce urmează conținutul amendamentului inițiat de Ionel Stancu: "Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestați la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii și procurorii pot fi reținuți și supuși percheziției potrivit legii, Secția pentru judecători sau, după caz, Secția pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reținerea sau percheziția".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.