Fundația Academia Civică și Memorialul Victimelor Comunismului critică în termeni duri mazilirea stalinistă a domnului Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), aducându-i aminte premierului cică ”liberal” Florin Cîțu că s-a pretat să demită un simbol, fiindcă funcția aceea simbolică onora întreaga memorie a rezistenței anticomuniste românești, prin intermediul domnului Octav Bjoza, reprezentantul suferinței românești din jumătatea de secol comunist.
”Apărarea unei suferințe nu poate fi făcută prin nesocotirea altei suferințe”, i se transmite numitului Cîțu, care are impertinența să mai și pozeze în ”anticomunist”, exaltându-se populist pe Facebook, dar care s-a pretat să jignească acum incalificabil, prin gestul său grotesc, întreaga memorie a rezistenței anticomuniste din România, memoria părinților și bunicilor noștri. Dar Cîțu îi insultă nepermis și pe copiii acestor oameni, care deși nu au avut nicio vină au fost expluzați din școli, au crescut fără părinți, au fost azvârliți la periferia regimului genocidar comunist, la frig și foame.
Podul.ro vă prezintă în integralitate comunicatul Fundației Academiei Civice și a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței:
”Fundația Academia Civică și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței își exprimă uimirea și tristețea în fața demiterii dlui Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic, din funcția de subsecretar de stat al Guvernului Cîțu.
Apărarea unei suferințe nu poate fi făcută prin nesocotirea altei suferințe. E uimitor să nu se observe că dl Bjoza nu era un funcționar oarecare al ultimelor 4-5 guverne (care putea fi penalizat pentru greșeli), ci reprezentantul suferinței românești din jumătatea de secol comunist, prin angajarea căruia în schema guvernului român se conferea acestuia meritul recunoașterii adevărului și aura solidarizării cu victimele represiunii comuniste.
Primul ministru nu a demis un subaltern, ci un simbol și e trist că nu are aerul că înțelege acest lucru”.