Negocierile din coaliția de guvernare privitoare la obținerea unui consens pe proiectul de desființare a SIIJ s-au încheiat catastrofal. Potrivit surselor Podul.ro, UDMR a acceptat să susțină desființarea Secției Speciale cu condiția ca trimiterea în judecată a magistraților să se facă doar în baza unui aviz dat de CSM, instituție nereformată și parazitată de gașca Liei Savonea. Finalmente, PNL și USRPLUS, inclusiv ministrul Justiției Stelian Ion, au acceptat această condiție.
UDMR a cerut inițial înființarea unei noi Secții Speciale, în cadrul Parchetului General, dar PNL și USRPLUS s-au opus. Astfel, dosarele ce privesc magistrații vor fi instrumentate de DNA, DIICOT și alte parchete, în funcție de tipologia infracțiunii, dar trimiterea în judecată se va dispune doar în baza avizului dat de Consiliul Superior al Magistraturii.
Ceea ce trebuie subliniat este că Stelian Ion a acceptat acest compromis, deși tot el făcea turul presei în urmă cu 2 luni, anunțând că din proiectul de lege referitor la desființarea SIIJ a eliminat articolele care le-ar fi oferit magistraților un fel de super-imunitate.
"Este același proiect (proiectul de lege al cărui artizan a fost Predoiu - n.red.). Am făcut o mică modificare în sensul în care după dezbateri am considerat că anumite articole ar trebui eliminate, care dădeau o super-imunitate a magistraților și care nu au fost bine primite în spațiul public. Nici eu nu am fost de acord cu ele de la bun început", a precizat Stelian Ion într-un interviu acordat pentru Spotmedia la începutul lunii ianuarie.
Vedeți video de la 14:40:
Mai mult decât atât, conform surselor Podul.ro, USRPLUS a precizat în cadrul negocierilor că, din rațiuni electorale, nu vrea să își asume public amendamentul care prevede că instituția CSM va decide cine dintre magistrații anchetați vor fi trimiși în judecată. USRPLUS le-a transmis celor de la UDMR să inițieze amendamentul, iar reprezentanților PNL să îl susțină.
În prezent, dintre magistrați, doar judecătorii CCR mai beneficiază de imunitate. Conform unei modificări legislative din 2018, implementată de PSDragnea asupra Legii CCR, judecătorii constituționali nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată penală decât cu încuviințarea a două treimi din plenul Curții Constituționale.