Statul Texas, în care locuiesc și lucrez, s-a redeschis 100%, din data de 10 martie. Guvernatorul republican al statului Texas, Greg Abbott, a luat această decizie după ce numărul infectărilor a scăzut dramatic – mai puține ca-n România, deși se testează de patru ori mai mult – iar în câteva zile vor fi vaccinate toate persoanele peste 65 de ani. Măștile nu mai sunt obligatorii. Guvernatorul statului continuă să o poarte. Restaurantele sau orice altă afacere care are contact cu clienții pot să ceară sau nu purtarea acestora, este decizia persoanelor private.
Libertate, acesta este cuvântul cheie care definește ceea ce se întâmplă acum în statul Texas. Nimeni nu minimalizează riscul coronavirusului. Nimeni nu vrea să transforme această problemă dramatică într-un joc politic, așa cum fac vreo câțiva politicieni români. Dar, în stadiul actual, am decis că cel mai important este să redeschidem economia, să reducem șomajul și să ne gândim la familiile care au nevoie de slujbe, pentru a-și hrăni copiii.
La 11 martie, Wall Street Journal a publicat un editorial pe care l-aș recomanda tuturor celor cu mintea deschisă: “Lockdown-urile nu au meritat“. Ce arată autorul, Philippe Lemoine, este că restricțiile excesiv de dure nu reduc semnificativ rata mortalității. Rata deceselor de pe urma covid-19 în Suedia sau în statul american Georgia – unde restricțiile au fost minimale – sunt aproape de media europeană, respectiv din SUA. În țări cu lockdown-uri extrem de dure, precum Peru, mortalitatea a fost uriașă, arată Lemoine în studiul care a stat la baza editorialului din Wall Street Journal. În schimb, ce a lăsat în urmă lockdown-ul: copii rupți de școală, rupți de copilărie, o viață “normală“ dată peste cap, șomaj, economii devastate și efecte psihice imposibil de estimat acum. Sunt costuri uriașe generate de lockdown, inclusiv decese cauzate de depresie, dar pe care nici un guvern nu a făcut efortul să le contabilizeze. La începutul pandemiei, restricțiile puteau fi justificate de faptul că sistemul medical era nepregătit. Acum, e vremea să ne reluăm libertatea!
Cred, deci, că guvernul României poate învăța această lecție, din Texas: cumpărați vaccinuri, eventual în afara celor furnizate prin mecanismele Uniunii Europene (care s-a mișcat jalnic), chiar dacă sunt scumpe, vaccinați masiv și redeschideți economia cât mai repede. Israelul este un bun exemplu.
Așa ar face un guvern de dreapta. Stânga vrea să țină oamenii în casă, închiși: nu le pasă că economia este la pământ, vor ca alegătorii să fie dependenți de pomeni. Dreapta vrea să lase copiii în școli, să redea oamenilor libertatea și capacitatea de a-și putea întreține familiile. Personaje precum Raed Arafat sau ministrul Sănătății Vlad Voiculescu sunt apostolii lockdown-urilor. Cu cât mai mare panica, cu atât mai bine pentru ei, par utili - și aș sublinia expresia “par a fi“. După ce vor fi dați afară, veți vedea că nimeni nu le va simți lipsa. Ba dimpotrivă, România va avea o șansă în plus.
Și-n loc de concluzie, câteva cuvinte despre cel căruia toate statele democrate, vestice, îi datorează faptul că, datorită vaccinării, se vede luminița de la capătul tunelului: președintele Donald Trump. La 15 mai 2020, a demarat operațiunea Warp Speed, prin care contribuabilii americani au finanțat cu 18 miliarde de dolari dezvoltarea unui vaccin anti-covid. Moderna și Novavax au primit, fiecare, de peste 1,5 miliarde de dolari, Johsnon & Johnson și AstraZeneca de peste un miliard. Pfizer și BioNTech au beneficiat indirect, prin plasarea unei pre-comenzi de două miliarde de dolari, în 22 iulie 2020. Acestea sunt faptele. Socialiștii lui Sleepy Joe se împăunează cu succesul campaniei de vaccinare, deși n-au mișcat un deget ca să o sprijine. Degeaba vor socialiștii să șteargă tot ce a făcut președintele Trump: sunt convins că-l visează noaptea și au coșmaruri cu ziua în care îi va da afară din Casa Albă.