Cine este MARELE BENEFICIAR al circului făcut de George Simion la Leușeni, cu minori, vameși, colegi abulici și filmulețe alarmiste. Consultant politic: „Sunt sigur că a fost o acțiune deliberată. El știa că are interdicție până în 2023. Avea toate datele jocului”


Cine este MARELE BENEFICIAR al circului făcut de George Simion la Leușeni, cu minori, vameși, colegi abulici și filmulețe alarmiste. Consultant politic: „Sunt sigur că a fost o acțiune deliberată. El știa că are interdicție până în 2023. Avea toate datele jocului”

Teatrul ieftin făcut în vama Albița-Leușeni de marele „patriot” stradal, fost agitator de peluză și de cimitir, George Simion, inițial dintr-o mașină în care se aflau și doi minori, continuat apoi cu colegi parlamentari zgribuliți, apeluri, amenințări, victimizări, toate transmise live pe pagina sa oficială de Facebook și relatate amplu de către oficina putinistă Sputnik (care deja insinuează că deputatul scandalagiu de la AUR nu e ajutat de Maia Sandu pentru că nu e sorosist), ar avea un unic beneficiar: RUSIA.  

„Rămân aici în vamă cât timp este nevoie ca să mi se permită accesul în Republica Moldova. Dacă trebuie până în 2023, rămân aici până în 2023. (…) Eu mă adresez pe cale de urgență la președintele Republicii Moldova și la ministerul de Externe ca demnitar al statului român să mi se permită accesul. Dacă trebuie, stau aici oricât va fi nevoie ca să mi se permită accesul”, a avertizat, într-unul din live-urile sale, George Simion, aflat într-o uriașă criză de popularitate după plecarea Dianei Șoșoacă din AUR a cărei mahala stradală pare să fie preferată, în detrimentul reprezentanților AUR, nu doar de publicul conspiraționist, antivaccinist etc, ci și de televiziunile penalilor. 

Abordarea liderului AUR nu aduce nici un serviciu cauzei unioniste, explică și consultantul politic Cristian Hrițuc, care comentează circul lui Simion de la Leușeni într-un interviu pentru RFI:

Cristian Hrițuc: George Simion a avut mai multe acțiuni în Republica Moldova. Dacă la început acțiunile lui erau pașnice, vizau în special cultivarea curentului unionist, în timp George Simion s-a radicalizat și a început să facă acțiuni chiar la limita legii sau uneori chiar încălcând legea. A încercat să facă manifestații de protest, să ocupe piața centrală, să își pună fanii să blocheze piața cu corturi amplasate și să rămâne peste noapte acolo, lucruri care contravin flagrant oricărei norme de stat de drept. Orice acțiune trebuie să se producă în parametrii legali. După mai multe acțiuni de acest gen, autoritățile moldovene și-au dat seama că este un pericol la partea de legislație și ordine publică. Cred că putem ridica și ipoteza dacă nu cumva serviciile secrete moldovenești nu au aflat ceva mai mult. Atunci s-a luat decizia ca el să fie declarat persona non grata și să fie declarat indezirabil. I s-a pus o interdicție pe cinci ani. El mai poate intra în Moldova din 2023 . Acțiunile lui au dus la acest moment. Aș vrea ca publicul să observe că toate acțiunile lui nu se făceau într-un moment de calm în Republica Moldova. El încerca să exploateze tot timpul momente tensionate, momente care în Republica Moldova constituiau crize puternice cu impact social. Acțiunile lui vizau întru totul destabilizarea statului moldovean. 

Reporter: Domnule Hrițuc, cui servește o venire intempestivă, cu un discurs radicalizat, cu apăsat puternic pe pedala curentului unionist, suprapus cu tensiunea din Republica Moldova? Cui servește acest mix? 

Cristian Hrițuc: Pe orice analiză simplă sau mai complexă există un sigur jucător avantajat. Acesta se numește Rusia. Nu e avantajat nici curentul unionist. Nu este avantajată nici populația aflată mai la centru, care nu vrea neapărat nici cu rușii, nici cu România, nici cu vestul. Toate acțiunile aceste, în momentul în care cetățeanul moldovean observă acțiuni de instigare, de nerespectare a ordinii, nu vor aduce niciun serviciu cauzei unioniste. Cauza unionistă nu se va câștiga în Republica Moldova cu violențe, cu acțiuni de revoltă. Cauza românească acolo se face prin cultură, prin actele de ajutor în momente grele și prin păstrarea identității naționale  a românilor de acolo, care își continuă crezul lor. 

Reporter: Ați spune că a știut exact ce face George Simion când a încercat să pătrundă în Republica Moldova, deși oficial a spus că vrea să participe la funeraliile lui Nicolae Dabija? 

Cristian Hrițuc: Sunt sigur că a fost o acțiune deliberată. El știa că are interdicție până în 2023. Avea toate datele jocului. Știa tabloul. Ce a făcut? Împreună cu doi copii minori pe care i-a luat în mașină și cu alți membri AUR, s-a îmbarcat în mașină încercând să exploateze mediatic acest scandal. De altfel, cred că și-a devoalat jocul și dintr-o greșeală de marketing. Astăzi a anunțat că pe 27 martie vrea să anunțe lansarea AUR și în Republica Moldova. Este un joc cinic care vine să exploateze o stare socială din Republica Moldova în folos propriu dar și pentru creșterea partidului său. Nu vreau să mă exprim, dar este extrem de ciudat pentru că dacă ne uităm la beneficiari, alții mai spre est sunt cei care se pot bucura de toate aceste acte făcute de George Simion. (interviul poate fi citit integral AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.