Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a transmis luni, 15 martie, copreședintelui AUR, George Simion, că singura soluție legală pentru a scăpa de statutul de persona non grata este în instanță, următoarea ședință de judecată urmând să se desfășoare pe 7 aprilie 2021.
"Președinția Republicii Moldova regretă situația neplăcută, creată la hotarul moldo-român ca urmare a interdicției de intrare în țară, impuse în 2018 domnului George-Nicolae Simion, în prezent deputat în Parlamentul României.
Președinția nu are atribuții în soluționarea acestui caz, însă a contactat Biroul Migrație și Azil (BMA) pentru a clarifica situația. Din informațiile prezentate, singura soluție legală de anulare a deciziei BMA este procedura de judecată.
Ultima solicitare cu privire la suspendarea deciziei BMA din 1 octombrie 2018 a fost înaintată de avocatul domnului Simion pe 17 februarie 2021, aceasta fiind respinsă. Următoarea ședință este preconizată pentru 7 aprilie 2021 la CSJ", a transmis Președinția Republicii Moldova.
Amintim că George Simion s-a prezentat duminică, 14 martie, la Vama Albița-Leușeni, încercând să treacă granița în baza pașaportului diplomatic pe care-l deține în calitatea sa de deputat. Vameșii i-au explicat că pașaportul diplomatic nu îi facilitează intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Cu toate acestea, Simion a rămas la punctul vamal respectiv pentru a cere în continuare accesul pe teritoriul Republicii Moldova. Simion a solicitat o derogare de la interdicție pentru a participa la funeraliile scriitorului unionist Nicolae Dabija. Luni, 15 martie, i s-au alăturat mai mulți parlamentari AUR.
Fostul consilier prezidențial Cristian Hrițuc a devoalat luni, 15 martie, într-o postare pe Facebook, adevăratele motive pentru care George Simion face tam-tam la granița cu Republica Moldova, printre acestea fiind și capturarea curentului unionist de peste Prut, întrucât "forțele unioniste sunt în continuare sub pragul electoral, la cel mai mic scor din istorie".
Redăm postarea analistului politic Cristian Hrițuc:
Maia Sandu îi răspunde lui Simion. Din comunicarea președinției aflăm că în 17 februarie i s-a transmis încă o dată că nu poate intra în R Moldova. Asta în caz că era amnezic și uitase că are interdicție.
Simion și-a chemat astăzi și niște parlamentari în vamă, să îl sprijine.
Contextul în Moldova, acum când liderul Aur face acest joc este următorul:
-criză guvernamentală. R Moldova nu are guvern funcțional.
-criză politică. Maia Sandu vrea alegeri anticipate, Majoritatea parlamentară Psrm-Shor se opune.
-criza pandemiei e la apogeu. Situația e mult mai gravă ca în România, nu există resursele necesare în sistemul medical pentru a face față.
-există un nou conflict: Președinția recomandă lockdown, majoritatea parlamentară se opune.
-forțele unioniste sunt în continuare sub pragul electoral, la cel mai mic scor din istorie.
Ce vrea Simion?
O preluare a curentului unionist din R. Moldova. O campanie de imagine pentru România, să țină reflectorul pe partidul său după ce Șoșoacă a plecat.
În momentul în care a fost declarat indezirabil pe teritoriul moldovean și escortat la granița, Simion a jucat și un teatru de zile mari. A postat pe facebook un material filmat în care a spus că a fost bătut de polițiștii moldoveni. Poliția România a dat un punct de vedere atunci prin care a afirmat ca liderul Aur nu a cerut îngrijiri medicale și nici nu a făcut vreo plângere.
Urmărind "specificul" acțiunilor lui Simion, putem observa că după "proteste" urmează etapa victimizării, când acesta se plânge că este agresat. Așa a fost și în R Moldova, la București, când a provocat jandarmii, dar și în cazul cimitirului maghiar. Sper că acum să se rezume doar la proteste și să ne scutească de episodul "bătăii".