VIDEO George Simion a forțat intrarea în Republica Moldova, deși are interdicție. Ciubuc s-a luat la ceartă cu vameșii: "Îl provocați!"


VIDEO George Simion a forțat intrarea în Republica Moldova, deși are interdicție. Ciubuc s-a luat la ceartă cu vameșii: "Îl provocați!"

Așa cum avertiza ieri fostul consilier prezidențial Cristian Hrițuc, diversionistul George Simion, copreședinte al AUR, a forțat duminică, 14 martie, intrarea în Republica Moldova, pe la Vama Albița-Leușeni, deși a fost declarat în 2018 persona non grata, iar interdicția îi expiră în anul 2023. Simion a încercat să intre în Republica Moldova pe la punctul vamal de la Leușeni, dar a fost oprit de vameși, moment în care liderul AUR a început să fluture pașaportul diplomatic, spunând că e demnitar al statului român și trebuie să fie lăsat să treacă granița. Chiar dacă i s-a explicat că potrivit legii nu poate fi lăsat să intre, indiferent de statutul pe care-l are, Simion a continuat să pună presiune pe vameși, dar, potrivit surselor Podul.ro, fără succes, întrucât Ministerul de Externe al Republicii Moldova nici nu l-a băgat în seamă, comunicând că pe 2 octombrie 2023 îi expiră interdicția. "Nu este cetățean al Republicii Moldova și există o interdicție în curs care îi expiră în 2023", au transmis oficialii MAEIE, potrivit surselor Podul.ro. 

CITIȚI ȘI: „George Simion vrea să facă scandal la granița României cu R. Moldova”. Acțiunile antiromânești ale falsului unionist care conduce AUR

Alături de Simion se afla și parlamentarul AUR Ciprian Ciubuc, care a început să se certe cu vameșii, transmițându-le acestora că nu fac altceva decât să provoace, în loc să caute o soluție pentru ca liderul său de partid să poată intra în Republica Moldova. 

De altfel, vameșii au demontat diversiunea, cerându-i socoteală copreședintelui AUR George Simion referitor la motivele pentru care nu s-a adresat zilele acestea printr-o scrisoare oficială ministerelor de Externe cu scopul de a i se rezolva problema. 

Vameș: Cereți oficial în scris! 

George Simion: Cerem și pe live, că știu că se uită domnii, dar și prin intermediul dvs., de aici din vama de la Leușeni, să mi se permită accesul pe o cale excepțională. 

CITIȚI ȘI: Acum va trebui să facem UNIREA fără el: a plecat la Domnul poetul unionist Nicolae Dabija, personalitate marcantă a luptei pentru eliberarea Basarabiei de sub cizma Rusiei

Ceea ce trebuie menționat este că George Simion s-a folosit în această diversiune, într-un mod odios, de moartea marelui unionist Nicolae Dabija, poet și cărturar, al cărui înmormântare se va desfășura luni, 15 martie. 

Redăm dialogul purtat de Ciubuc și Simion cu vameșii:

Vameș: Dvs. aveți interdicție de a intra în Republica Moldova până în 2023. 

George Simion: Acum am venit ca demnitar al statului român la invitația parlamentarilor din Parlamentul Republicii Moldova. Cer ajutor de la Ministerul de Externe român să clarificăm această situație. Când am luat interdicția eram activist civic, nu parlamentar. Faceți apel la toate instituțiile din Republica Moldova să mi se permită accesul. 

Vameș: Conform datelor din calculator nu puteți fi lăsat să intrați până în 2023. 

George Simion: Așa ceva e inadmisibil. 

Vameș: Aveți dreptul să atacați în instanța de judecată, unde să se facă claritate. 

George Simion: Până la instanța de judecată eu vă rog și fac apel la MAE român și la Ministerul de Externe al Republicii Moldova. Nu admit această situație. Sunt demnitar! Rămân aici în vamă până mi se permite accesul în Republica Moldova. Dacă trebuie până în 2023, rămân aici până în 2023. 

Ciubuc: Dvs. țineți în mână un pașaport diplomatic. Domnul Simion a avut o restricție ca persoană fizică, astăzi e parlamentar. 

Vameș: Domnul Simion să se adreseze unei instanțe de judecată, unde să fie scos din baza de date. 

George Simion: Eu mă adresez pe cale de urgență la președintele Republicii Moldova și la Ministerul de Externe al României și Republicii Moldova ca demnitar al statului român să mi se permită accesul. O să rămân aici în vamă dacă nu mi se permite accesul. 

Vameș: Îmi cer scuze, dar dvs. de ce nu v-ați adresat printr-o scrisoare oficială la statul Republicii Moldova, la președintele Republicii Moldova, la ministerul de Externe ș.a.m.d. 

George Simion: Ne-am adresat de-a lungul vremii, știți că e o înmormântare astăzi, astăzi se depune la catafalcul scriitorului Nicolae Dabija și vrem să mergem. E o situație specială. 

Vameș: Unde v-ați adresat dvs. ce răspuns v-a dat? 

George Simion: Să acționăm pe cale de judecată. Pe cale de judecată am acționat 2 ani și jumătate. Acum sunt demnitar. Am invitația unui parlamentar din Republica Moldova, din comisia cu România. În momentul ăsta mă încadrez în altă situație, sunt demnitar. 

Vameș: Cereți oficial în scris! 

George Simion: Cerem și pe live, că știu că se uită domnii, dar și prin intermediul dvs., de aici din vama de la Leușeni, să mi se permită accesul pe o cale excepțională. 

Vameș: Vă înmânez actele. Dvs. nu vi se permite intrarea în Republica Moldova. Restul persoanelor, cu mare drag. 

George Simion: Vă rog luați legătura la Chișinău. Vrem aici un reprezentant! O să rămân aici o zi, două, trei, cât este nevoie, ca să mi se permită accesul. (...)

Vameș: Domnule Simion, accesul nu vi se permite, iar stoparea în punctul de trecere este strict interzisă. Vă întoarceți în partea română și faceți legătura cu Ministerul de Externe. 

George Simion: Eu în momentul ăsta sunt pe teritoriul Republicii Moldova și solicit ajutor consular. Să vină cineva de la Ambasada României în Republica Moldova. 

Vameș: E punct de trecere și trebuie să ne conformăm cu cerințele legale. 

George Simion: Eu solicit ajutor consular! 

Vameș: Nu avem legătură nici cu consulatul, nici cu Ministerul de Externe. 

George Simion: Vă rog luați legătura. 

Ciubuc: Îl provocați! 

Vameș: Nu-l provoc. 

Ciubuc: Puteți să-i dați permisiunea să meargă o zi. Puteți face o excepție. E demnitar al statului român. 

George Simion: În momentul ăsta eu stau aici. 

Vameș: Nu puteți sta la punctul de trecere. Trebuie să vă deplasați la punctul de trecere Albița, iar de acolo faceți legătura cu ministerele de Externe. 

George Simion: Eu cer asistență de la Consulatul României în Republica Moldova. E dreptul meu! 

Vameș: Nu puteți stopa în punctul de trecere! Nu avem parcare. 

George Simion: Nu e vorba de parcare, ci pentru mine ca persoană fizică. Colegii se duc, eu rămân aici. 

Vameș: Dar nu avem cazare! 

George Simion: Stau în stradă dacă trebuie! Eu rămân aici! Rămân aici cât timp e nevoie. Eu rămân aici! Eu rămân aici! Eu rămân aici! Stau dacă trebuie până în 2023! 

Vedeți video:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.