UPDATE. Deputatul Emanuel Ungureanu anunță că s-a vaccinat cu AstraZeneca din lotul care a panicat Italia. „Sunt foarte bine”. România continuă campania de vaccinare cu AstraZeneca. Vaccinurile „suspecte” au fost carantinate


UPDATE. Deputatul Emanuel Ungureanu anunță că s-a vaccinat cu AstraZeneca din lotul care a panicat Italia. „Sunt foarte bine”. România continuă campania de vaccinare cu AstraZeneca. Vaccinurile „suspecte” au fost carantinate

UPDATE. Bărbatul din Gorj care a decedat pe 1 martie, la o zi după ce fusese vaccinat împotriva noului coronavirus, primise o primă doză din lotul ABV 2856, retras joi seară și în România. Medicii legişti nu au stabilit o legătură între administrarea serului şi cauza morţii, lucru menţionat şi de medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul strategiei de vaccinare. Gheorghiţă a mai declarat, pentru Aleph News, că bărbatul vaccinat nu era în evidenţă cu boli cronice, dar a reieşit ca avea antecedente de infarct miocardic.

Știrea inițială. Deputatul USR Emanuel Ungureanu a anunțat că este unul dintre vaccinații cu AstraZeneca din lotul controversat - ABV 2856 – ajuns subiect de dezbatere publică și chiar teamă la nivel european după ce Italia a decis să oprească vaccinările cu serul provenind din lotul respectiv până la clarificarea circumstanțelor în care s-au produs două decese în Silicia.  

Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a precizat că suspendarea vaccinărilor este o măsură „de precauție”, adăugând că nu a fost stabilită nicio legătură între vaccin și „evenimentele adverse grave” survenite ulterior. 

România nu a primit doze AstraZeneca din lotul ABV 5300 cu probleme în Austria, dar a primit 81.600 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca ABV 2856 oprit de la utilizare în Italia, folosind, până în prezent, 77.049 de doze. Restul de peste 4.200 de doze au fost carantinate temporar, a anunțat joi seară Comitetul de coordonare a vaccinării. În rest, autoritățile au decis ca vaccinarea cu AstraZeneca să continue în România, astfel că persoanele care au făcut deja prima doză cu vaccin AstraZeneca, indiferent din ce lot ar proveni, au asigurat rapelul.

„Să nu ne panicăm!  După isteria declanșată de anunțul care face referire la un așa zis lot periculos de vaccinuri AstraZeneca compromise, cu numărul ABV2856, țin să vă anunț că m-am vaccinat și eu cu o doză din același lot și sunt foarte bine. Aștept cu nerăbdare să mă vaccinez și cu a doua doză. Înțeleg precauțiile de la nivel european, dar, să nu exagerăm. Sănătate!”, a scris Emanuel Ungureanu pe pagina sa oficială de Facebook. 

Deciziile Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19

În cursul serii de joi, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, Ministerul Sănătății, ANMDMR, în care a fost analizată situația celor două loturi de vaccinuri.

Deciziile au fost următoarele, arată un comunicat al CNCAV:

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;

3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

„Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectiv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia”, precizează CNCAV.

„Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate”, reamintește CNCAV. 

Mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.