Vaccinatorul șef al României, Valeriu Gheorghiță, reacție duplicitară față de vaccinarea paralelă: nu susține vaccinarea pe pile, dar este de acord cu centrele cu circuit închis


Vaccinatorul șef al României, Valeriu Gheorghiță, reacție duplicitară față de vaccinarea paralelă: nu susține vaccinarea pe pile, dar este de acord cu centrele cu circuit închis

Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, care nu a decurs tocmai rău raportat la ce se întâmplă prin lume, spune că nu susține vaccinarea peste rând, dar i se pare foarte în regulă să existe centre de vaccinare cu circuit închis pentru că acestea, spune el, ar prelua din sarcina celorlalte.  

„Este corect din toate punctele de vedere să existe centre de vaccinare cu circuit închis, pentru a prelua din sarcina celorlalte centre. Aceste centre se supun acelorași reguli. Centrele regionale de depozitare primesc solicitări de la DSP-uri, sunt eliberate în baza programărilor, iar DSP distribuie dozele către centrele MApN și MAI cât și către celelalte centre. În momentul în care a trebuit să facem acele reprogramări provocate de întârzierea în livrarea vaccinului, vaccinarea s-a sistat în centrele speciale, cu excepția personalului care efectua misiuni externe”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță, pentru Digi24. 

Confruntat cu situația prezentată recent de Recorde, potrivit căreia cel puțin 7000 de persoane sunt susceptibile de a se fi vaccina peste rând, Gheorghiță a răspuns: 

Nu este bine și nu susținem vaccinarea persoanelor care nu se încadrează din punct de vedere al criteriilor de eligibilitate, dar aș vrea să fac o precizare. Sunt situații clare în care în centrele de vaccinare rămân dozele dintr-un flacon. Unul are 6 doze pentru Pfizer, și 10 pentru Moderna, respectiv AstraZeneca. Nu există mereu o potrivire perfectă între numărul de doze și persoanele care se prezintă în centru. Există și riscul să se spargă un flacon de exemplu, și atunci trebuie să ai la îndemână unul de rezervă, pe care să-l poți folosi, cât să asiguri vaccinarea tuturor persoanelor programate. Cooronatorii fiecărui centru trebuie să aibă liste de așteptare și să încerce să mobilizeze persoane programate a doua zi sau a treia zi, astfel încât dozele să nu se risipească. Însă este greu să găsești imediat, la finalul programului, pe cineva, care să se prezinte la vaccinare din categoriile eligibile, din etapa I sau a II-a. Sunt persoane care nu vor să fie reprogramate, și există situații în care rămân 5 doze nefolosite. Sunt sunate persoane programate în zilele următoare, dar dacă nu se găsesc persoane dispuse să vină la vaccinare, organizatorii centrelor de vaccinare trebuie să găsească persoane pentru a nu irosi doze. La Suceava, un medic a mers în policlinică și a mobilizat oamenii de acolo, care așteptau la consultații, să se vaccineze, expunându-le situația. mportant este să vaccinăm persoane, preferăm decât să aruncăm acele doze să imunizăm oamenii, beneficiul este să vaccinăm persoane. Cu siguranță, o parte din acele 7.000 de persoane se încadrează în această situație". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.