Scandalul datelor publicate de MS. Ramona Strugariu: "Vreau să ştiu dacă România e guvernată de STS". Europarlamentarul USRPLUS va sesiza oficialii europeni


Scandalul datelor publicate de MS. Ramona Strugariu: "Vreau să ştiu dacă România e guvernată de STS". Europarlamentarul USRPLUS va sesiza oficialii europeni

UPDATE

Europarlamentarul USRPLUS Ramona Strugariu a venit cu o rectificare în raport cu declarația referitoare la STS: "Update: am discutat personal cu STS şi le mulțumesc pentru clarificări.  Nu ei gestionează  platforma data.gov.ro nici nu au putere decizională în ceea ce priveşte felul în care este administrată. Platforma este în responsabilitatea guvernului.  

Secretariatul General al Guvernului are de răspuns, prin urmare, la întrebările pe care le-am adresat în postarea anterioară. Îi rog să o facă deschis şi rapid, pentru că sunt răspunsuri de interes public - național şi european. Voi adresa această solicitare şi în scris. În funcție de răspunsuri, voi decide cum acționez mai departe.

Şi să nu-mi răspundeți, vă rog, că e vina unui inginer de sistem sau a vreunui administrator. Asta e o decizie politică pe care trebuie să şi-o asume cineva şi să răspundă de ce a procedat aşa".

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, a semnalat miercuri, 10 martie, într-o postare pe Facebook, că Ministerul Sănătății nu mai avea acces de două zile la portalul guvernamental data.gov.ro pentru a publica informațiile despre vaccinare și pandemie. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a spus marți, 9 martie, la TVR 1, că, în urma publicării listei tuturor centrelor de vaccinare de către Ministerul Sănătății, au ajuns în online locații ale instituțiilor din sistemul de apărare, de ordine publică și ale serviciilor. Totodată, ministrul de Interne a recunoscut că angajații din MAI s-au vaccinat fără a se programa în platformă.

Ulterior, Ștefan Voinea a anunțat că Ministerul Sănătății a primit din nou acces la platforma data.gov.ro: "Update: platforma data.gov.ro este iar funcțională și avem acces la ea, am reușit să încărcăm ultimele date - https://data.gov.ro/dataset/transparenta-covid

În calitate de consilier onorific al ministrului Sănătății, coordonez activitatea de transparentizare cu privire la datele despre pandemie și vaccinare.

Pentru acest lucru am avut acces la Registrul Electronic Național de Vaccinări printr-un cont cu permisiuni limitate. Acest cont permite doar raportări și nu oferă acces la date cu caracter personal.

Am exportat datele pentru transparentizare pe pagina data.gov.ro, la solicitarea ministrului. Datele nu conțin informații cu caracter personal, secret sau confidențial.

De două zile Ministerul Sănătăţii - România nu mai are acces la data.gov.ro pentru a publica în mod transparent informațiile despre vaccinare și pandemie.

Aștept cu interes să înțeleg cu ce am greșit".

În acest context, europarlamentarul USRPLUS Ramona Strugariu a anunțat miercuri că va sesiza oficialii europeni în legătură cu situația relatată mai sus, chiar dacă a fost temporară. Strugariu a precizat că dorește să i se aducă la cunoștință "dacă România e guvernată de STS", entitate care gestionează și platforma data.gov.ro, la care Ministerul Sănătății nu a mai avut acces. 

"Eu vreau să ştiu cine şi în ce calitate îşi permite să taie accesul Ministerului Sănătății la platforma data.gov.ro, pentru că aşa ceva este absolut de neacceptat într-un stat democratic. E o linie roşie care a fost încălcată şi care nu poate rămâne aşa, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Nu e relevant că a fost temporar. E relevant că s-a întâmplat.  

Vreau să ştiu cine şi cum îşi permite să transmită mesajul că serviciile de informații pot "peria" ce date vor, când vor, şi că ele decid interesul public.  

Vreau să ştiu dacă România e guvernată de STS - care are responsabilitatea gestionării infrastructurii de date publice pentru că este (?!) şi trebuie să funcționeze ca o entitate neutră, în slujba statului.

Vreau să ştiu, de asemenea, când adresează preşedintele, într-o reuniune de urgență cu liderii coaliției, această chestiune. Între timp şi eu mă gândesc cum o adresez comisarilor europeni.  

Şi mai vreau să ştiu, dacă mâine comunic informații nu tocmai comode, dar reale, care lipsesc din spațiul public deşi ar trebui să fie aici, dacă le comunic pe facebook sau la telefon, unui jurnalist, în calitate de europarlamentar, îmi taie statul român telefonul? Îmi suspendă contul de facebook? Ce mai urmează, apoi?  

Nimeni nu are dreptul să meargă atât de departe. Nu în Uniunea Europeană, nu într-o democrație", a zis Ramona Strugariu pe Facebook. 

Scandalul a plecat de la faptul că pe lista centrelor de vaccinare ce a fost publicată la indicațiile ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, la poziția 2.154, apare o sală de sport din Lehliu-Gară, unde se vaccinează personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național. Potrivit surselor Newsweek România, ar fi vorba angajați ai unei structuri de informații. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.