VIDEO. Vaccinarea paralelă. Frăția organelor securistoide. Ministrul esențialilor plagiatori, corupți și incompetenți, Lucian Bode, iese la atac, pe TVR, și spune de ce nu e bună transparența lui Vlad Voiculescu


VIDEO. Vaccinarea paralelă. Frăția organelor securistoide. Ministrul esențialilor plagiatori, corupți și incompetenți, Lucian Bode, iese la atac, pe TVR, și spune de ce nu e bună transparența lui Vlad Voiculescu

Lucian Bode, ministrul liberal al Afacerilor Interne, adică șeful unor instituții de forță care au dat rateuri impardonabile în ultima perioadă, punând în pericol siguranța națională, pare și el foarte tulburat, dacă nu chiar deranjat profund de publicarea datelor „infame” de către Ministerul Sănătății (MS) care demonstrează că unii esențiali sunt mai esențiali decât alții, vaccinându-se pe sub mâna în centre cu circuit închis. „Nu este normal, subliniez, nu este normal ca ele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, sistemul de ordine publică. (…) Păi în momentul respectiv poţi să te aştepţi ca oricine, poate că nu ne sunt toţi prieteni pe pământul acesta, pot veni în orice moment să fotografieze, să filmeze... Nu mi se pare normal să dăm publicităţii astfel de... Până la urmă a greşit”, a opinat, la TVR, în emisiunea fostului antenist Ionuț Cristache, ministrul Lucian Bode, trezit deja panicat din ațipeala care îl prinsese pe bancheta din spate a politicii de cumetrie. 

Context. Siteul Buletin de București scrie că, în contextul în care premierul Florin Cîțu a dispus, luni, verificări ale Corpului de control al Guvernului la MS privind „existența avizelor necesare publicării unei raportări defalcate a datelor referitoare la pandemie”, o situație evaluată pe 5 zile indică existența unui „sistem paralel” de vaccinare. Mai exact, potrivit datelor publicate, mai mult de 60% din vaccinări s-au făcut în afara centrelor de vaccinare din platforma oficială. Aproape 80% dintre centrele din București nu apar pe platforma RoVaccinare. Din 48 de centre, doar 11 sunt disponibile pentru programare pe platformă, în timp ce celelalte sunt fie cu circuit închis, fie blocate de Institutul de Sănătate Publică, arătă sursa citată.  

Verificarea Corpului de Control a fost determinată de o „informare”, „la solicitarea premierului”, venită din partea colonelului Valeriu Gheorghiță, medicul militar care este și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.  

„Eu nu am făcut plângere, am făcut o informare premierului, la solicitarea dumnealui, legată de datele privitoare la activitatea de vaccinare, respectiv modalitatea în care aceste date sunt prezentate în mediul online”, a admis Valeriu Gheorghiță.  „Problema, așa cum eu o văd în calitate de președinte CNCAV, este că toate aceste informații necesită a fi validate înainte de a fi puse în online, pentru că pot fi erori de completare și pot să genereze o serie de interpretări pe baza unor date care nu sunt validate. (…) „Avem nevoie de prevalidarea datelor pentru că generează ideea că ar fi persoane care sunt vaccinate fără a fi eligibile”, a mai precizat col. Gheorghiță. 

„Ministerul Sănătății a publicat joi, în premieră, date referitoare la pandemie și vaccinare: pentru prima dată, am oferit publicului informații absolut firești și nefiltrate, de interes public. Vorbim de date privind pandemia, defalcate pe județe, și pe centre de vaccinare. Pentru a lămuri rapid poziția mea, iată mai jos ideile principale: Transparența deranjează. Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituție a statului și a solicitat, procedural, Corpului de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată. Vreau să subliniez că aș fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine și premierul Florin Cîțu”, explicat, la rândul său, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. 

În momentul în care i s-a atras atenția asupra faptului că angajații MAI s-au imunizat fără a se programa în platforma oficială, precum celelalte categorii prevăzute în etapa a doua a vaccinării, ministrul Lucian Bode a replicat la TVR că "s-a respectat legea". „Nu s-au vaccinat în afara legii. S-a respectat legea. Nu pe platforma oficială şi am explicat şi motivele, a explicat şi domnul prim ministru, a explicat şi domnul colonel doctor Gheorghiţă”, a mai arătat ministrul de Interne, preluat de news.ro. "În ceea ce priveşte campania de vaccinare a personalului din structurile MAI, am o situaţie cât se poate de clară şi vreau să vă spun că în acest moment, din cei care şi-au manifestat opţiunea de a se imuniza, până în acest moment s-au vaccinat 53,5%, mai exact undeva la 26-27.000 de angajaţi din structurile MAI dintr-un total de undeva la 50.000 care şi-au exprimat opţiunea. Deci undeva peste 20% din tot ce înseamnă structurile Ministerului Afacerilor Interne s-au imunizat până în acest moment”, a mai spus Bode. 

CITEȘTE ȘI: Rasa superioară a României: tinerii pensionari speciali și pensiile lor amețitoare. „Purtăm pe umeri această minoritate tot mai întinsă și mai imorală, care nu are nicio remușcare să pretindă semenilor să o întrețină”/ „Frăția Organelor, rasa asta superioară din România. Adică polițiștii, procurorii, jandarmii”

În contextul luptei acerbe cu opacitatea tradițională a unora dintre instituțiile statului care încearcă mai pe față, mai discret să blocheze transparentizare campaniei de vaccinare la care a recurs Ministerul Sănătății, mai multe asociații civice, dar și câțiva zeci de jurnaliști au semnat o scrisoare deschisă către premierul Florin Cîțu. „Acest demers se poate constitui într-un precedent foarte periculos, având un puternic potențial de descurajare a instituțiilor statului de la misiunea lor firească de publicare a informațiilor de interes public”, se arată în scrisoarea preluată de hotnews.ro. 

„Transparența este un factor esențial în stabilirea unei relații de încredere între autorități și cetățeni, mai ales în situații de criză, dar și o obligație legală. Vă reamintim că, în România, Legea nr. 544 din 12 octombrie 2001 garantează accesul liber și neîngrădit al oricărei persoane la datele de interes public. Același drept îl întărește și legea 109/2007 care reglementează condiţiile publicării şi reutilizării informațiilor existente în instituțiile publice, inclusiv noua Directivă (UE) 2019/1024 privind datele deschise care actualizează această legislatie. De asemenea, România a aderat încă din anul 2011 la inițiativa internațională Open Government Partnership (Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă), inițiativă ce are la bază promovarea transparenței în actul guvernamental, lucru asumat oficial și de țara noastră prin Planul Național de Acțiune.

Prin programul de guvernare, în domeniul administrației publice, v-ați asumat în fața Parlamentului și a cetățenilor că guvernul pe care îl conduceți va „câștiga respectul și încrederea cetățenilor, prin [...] transparență și responsabilitate în luarea deciziilor, utilizarea resurselor publice și asumarea rezultatelor activităților”. V-ați stabilit, între obiective, „transparență și acces la informații pentru toți cetățenii”. Tot în programul de guvernare, în domeniul sănătății, v-ați asumat în mod explicit „transparentizarea datelor din sănătate (date deschise) și utilizarea soluțiilor digitale în debirocratizarea instituțiilor sistemului de sănătate (CNAS, ANMDMR, ANMCS).”

Pandemia Covid-19 este un subiect de maxim interes public. Încrederea și respectul cetățenilor vor fi câștigate sau pierdute de modul în care gestionați pandemia. Aveți acum posibilitatea să arătați că puneți în practică cele promise.

Facem apel la dumneavoastră să asigurați o transparență totală a modului în care este gestionată pandemia în țara noastră și să garantați dreptul constituțional al cetățenilor de acces la informații”, mai precizează semnatarii scrisorii deschise. Detalii AICI


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.