Oameni noi conectați cu nume vechi și grele ale „sistemului”. Noua „secretară” de stat USR PLUS de la Ministerul Muncii este Viorica-Alina Pop, fosta soție a pesedistului Georgian Pop, asociatul afaceriștilor din SRI și SIE


Oameni noi conectați cu nume vechi și grele ale „sistemului”. Noua „secretară” de stat USR PLUS de la Ministerul Muncii este Viorica-Alina Pop, fosta soție a pesedistului Georgian Pop, asociatul afaceriștilor din SRI și SIE

„Am fost numită azi secretarĂ de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Am aplicat pentru această funcție în momentul în care partidul meu a făcut, în mod transparent, un apel de candidaturi pentru funcții în guvernul de coaliție din care face parte acum”, scrie Viorica-Alina Pop într-un mesaj pe Facebook care se bucură de multe aprecieri, dar și critici pentru „ambiguitățile” gramaticale conținute de scurtul text în care face publică importanta funcție primită pe bază de carnet de partid.  

„Experiența mea de cercetare în zonele foste miniere și în comunități confruntate cu sărăcie extremă precum și curriculumul meu profesional i-au convins pe colegii din Biroul Național al USR să îmi susțină candidatura pentru această funcție, care mă onorează și mă responsabilizează în același timp.  Le mulțumesc pentru încredere! 

Știu bine că România este a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană. Știu bine, iarăși, că planurile de pensii, programele de asistență socială sau formulele pentru calculul salariilor au născut foarte des controverse și foarte rar consens. Ministerul Muncii e un minister greu.  

Merg la minister cu mintea și inima deschise, mizând pe colaborare și incluziune, inclusiv pe colaborarea dintre palierul politic și cel executiv. Doar împreună putem schimba lucrurile în bine și putem construi, ca să putem avea țara dezvoltată pe care ne-o dorim.  

Regret faptul că trebuie să renunț la calitatea de consilier local la Sectorul 4. Rămân alături de colegii mei și îi voi ajuta cu tot ce pot”, mai precizează doamna „secretară” de stat.  

Când bugetul.ro a scris, în mai 2020, că „noua stea a USR” de la sectorul 4 a fost măritată cu pesedistul Georgian Pop, 45 de ani, deputat vreme de trei mandate succesive 2008-2020 și fost președinte al comisiei parlamentare de control al SRI din care mai făcea parte şi fugarul Sebastian Ghiţă în perioada 2012-2016, apropiat și partener de afaceri cu nume politice importante și nume grele din serviciile de informații, Viorica-Alina Pop a negat orice legătură cu partenerii de afaceri ai fostului soț, precizând că a fost o relație începută în adolescență care s-a terminat printr-un divorț în 2016. 

2016 este însă anul în care Georgian Pop se pregătea de mandatul de parlamentar cu numărul trei, presa dezvăluind chiar în plină campanie electorală cât de apropiat este acesta de greii serviciilor de informații, fiind asociat la „1001 Net România SRL”, o firmă din Braşov de marketing şi promovare online, cu „sociologul Romulus Florian Oprică (doctor la SNSPA şi asistent guvernator al Rotary Braşov), Dragoş Secăreanu (manager Generali şi preşedinte al clubului Lions din Bacău), George Sicoe, Liviu Claudiu Doros, Mihai Tudose şi Petru Gabriel Vlase. Iar ultimii trei sunt de-a dreptul VIP-uri. Liviu Claudiu Doros este fiul generalului de brigadă (r) Vasile Doros, şef timp de opt ani al SRI Bacău. Vicepreşedinte şi director general la SIF Moldova, Liviu Claudiu Doros a fost unul din locotenenţii lui Sorin Ovidiu Vîntu, ca preşedinte al celebrei Gelsor SA, între 1996 şi 2002. Prezenţa unui general SRI în anturajul lui Vîntu nu este o noutate, ştiut fiind apetitul lui SOV de a se înconjura de ofiţeri activi sau în rezervă din serviciile secrete”. (Jurnalul Național, noiembrie 2016)

„Mihai Tudose este vicepreşedinte PSD, deputat de Brăila din 2000 şi va fi şi din decembrie 2016, ca primul pe lista de candidaţi din judeţ. Fost ministru al Economiei, Mihai Tudose este doctor la Academia Naţională de Informaţii, a SRI, pe baza unei teze plagiate, fapt pe care deputatul nici măcar nu l-a negat. 

Oricum, Tudose se simte în largul său când vine vorba despre acest serviciu, fiind asociat, la un moment dat, în firma Akma Consulting SRL, cu Elena Ene Mocanu, soacra lui Traian Severin Lungu, fost adjunct al SRI Brăila. 

Alt asociat cu funcţii înalte al lui Georgian Pop este Petru Gabriel Vlase. Deputat PSD care se pregăteşte de al patrulea mandat, de pe prima poziţie pe lista candidaţi din Bacău, Petru Gabriel Vlase este finul celebrului Corneliu Iacubov (care ispăşeşte în prezent o pedeapsă de şapte ani de închisoare în dosarul RAFO) şi a fost promovat în politica mare de Viorel Hrebenciuc, strategul (în rezervă) al PSD. Evident, şi deputatul Vlase este doctor la Academia Naţională de Informaţii, ca şi asociaţii săi Pop şi Tudose, iar la un moment a condus comisia parlamentară de control a SIE. Cercul de interese al lui Georgian Pop se închide armonios cu firma Info Soft 2007 SRL, specializată în realizarea de software, unde deputatul este asociat cu Valer Daniel Breaz, rectorul Universităţii “1 Decembrie” din Alba Iulia şi viitor senator PSD, demnitate asigurată de prima poziţie pe care o ocupă pe lista candidaţilor din judeţ” (Jurnalul Național, noiembrie 2016).  

Unul dintre asociații lui Pop, pesedistul Gabriel Vlase, a ajuns între timp (din iunie 2018) directorul Serviciului de Informații Externe (SIE) . Despre afacerile și influența lui Vlase, G4media.ro a scris AICI.

 Da, am fost căsătorită, timp de 13 ani, cu Georgian Pop. E un aspect al vieții mele private pe care nu l-am negat niciodată, o relație începută în adolescență, care s-a întrerupt la un moment dat, așa cum se rup multe în zilele noastre când divorțul, din fericire, nu mai este blamat social. 

În timpul mariajului, parcursul meu profesional s-a dezvoltat independent de cariera politică a fostului meu soț. Mi-ar fi plăcut să scrieți că am absolvit Facultatea de Științe Politice la Universitatea din București, că mi-am obținut doctoratul la Universitatea „La Sapienza” din Roma, că sunt lector universitar la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, că am o activitate de cercetare în spate, concretizată prin cărți și articole științifice publicate. 

Angajamentele politice ale fostului meu soț îl privesc pe el direct. Eu nu am făcut parte niciodată din PSD sau din vreun alt partid înainte de a deveni membră USR. Opiniile mele politice sunt diferite de ale lui. 

Faptul că fostul meu soț a făcut parte din Comisia de Control SRI din Parlamentul României, nu m-a implicat absolut deloc. N-am avut nicio legătură cu activitatea lui politică sau din acea comisie, n-am cunoscut pe nimeni altcineva dintre membrii ei și nu am avut niciodată vreo legătură cu angajați ai Serviciului Român de Informații. 

Firma G.P. Media Research Srl este un proiect personal al fostului soț, care nu s-a concretizat niciodată, nu a avut niciun contract și nu a rulat niciun leu, după cum se poate verifica în evidențele Registrului Comerțului. Participarea mea în calitate de asociat sau administrator a fost una pur formală și am inițiat deja demersul legal de a mă retrage din această calitate. 

Cât timp am fost căsătorită, am ales să mă ocup de cariera mea științifică și de mult mai plăcuta datorie maternă. Criza de cuplu, care a culminat prin divorț, nu e cazul să fie explicată aici. Sper că suntem cu toții de acord că orice om are dreptul la viață privată, că are libertatea să se căsătorească sau să divorțeze când vrea și de cine vrea. 

Am divorțat in iunie 2016, iar în martie 2018 am devenit membră USR, din dorința de a face eu însămi politică și de a da înapoi societății tot ce pot mai bun. De anul trecut, fac parte din conducerea filialei Sector 4. M-am bucurat să am parte de încrederea și votul colegilor mei, cărora nu le-am ascuns niciodată trecutul meu. 

Sper că România, ca societate, să depășească etapa în care o femeie e definită prin cel care îi este sau i-a fost soț. Sunt cercetător, cadru didactic universitar, mamă și, mai recent, „femeie politică” în USR. Sunt un om onest, îmi place să ascult operă, să citesc, să călătoresc. Sunt o persoană autonomă și aștept să fiu tratată ca atare, apreciată pentru calitățile mele sau criticată pentru defectele mele, nu învinovățită prin asociere, ca în vremurile când femeia era doar o extensie socială a soțului său și o proprietate a acestuia. 

PS. Numele meu complet e Viorica-Alina Pop. Am păstrat numele de Pop, pentru că eram deja cunoscută în domeniul meu profesional cu el”, a precizat Viorica-Alina Pop într-un drept la replică pentru bugetul.ro., care scria că, în virtutea mariajului cu pesedistul Georgian Pop și a asocierii în firma GP Media Research SRL, din care soția deținea 10%, userista s-ar fi învârtit în cercurile înalte ale afaceriștilor de succes din serviciile secrete.  

Bugetul mai scria că Romulus Oprică, fostul asociat al lui Georgian Pop în compania 1001 Net Romania.SRL, este menționat și în ancheta jurnaliștilor de la RISE Project. Firma înființată de Oprică, Brandberry SRL, a primit bani de la două întreprinderi sociale aflate în programele derulate cu fonduri europene, prin Grupul de Consultanță și Dezvoltare – DCG, unde Dan Barna, șeful USR, este asociat.

100 de mii de lei s-au mai scurs din conturile ambelor întreprinderi sociale către sociologul Romulus Oprică (Brandberry SRL) din Brașov pentru niște studii de piață care seamănă izbitor între ele”, nota RISE Project, în anul 2019.

Foto: Georgian Pop și fostul premier Mihai Tudose

În februarie 2020, când a revenit în PSD, Georgian Pop a spus despre actualul președinte social-democrat Marcel Ciolacu, partenerul de poză al teroristului Omar Hayssam, că este un prieten foarte vechi care „reformează stânga”. ”Plecarea mea din PSD a fost cauzată de un conflict personal cu fostul președinte, Liviu Dragnea. Eu nu am atacat PSD niciodată. Cu Marcel Ciolacu sunt prieten de foarte mult timp, am încredere că reformează stânga, societatea românească are nevoie de o stângă reformată și puternică”, preciza Pop pentru G4Media.ro.

Potrivit CV-ului și declarației de avere, Viorica Alina Pop este lector universitar la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir din București (unde lucrează de prin 2003, adică fix din anul nunții cu Georgian). Coincidență sau nu este și instituția la care s-a înscris și fostul premier din epoca Dragnea Mihai Tudose, pe la 24 de ani, pentru o diplomă de licență în Drept. Despre legăturile universității creștine cu lideri ai PSD, la nivelul anului 2012 (când începea și mandatul cu nr 2 al lui Georgian Pop) puteți citi AICI. 

Șefa Senatului UCDC București este controversata Corina Dumitrescu, soția unuia dintre cei mai longevivi parlamentari ai României, aflat în Legislativ din 1992 până în 2020, fie ca deputat, fie ca senator de Vrancea. Corina Dumitrescu a fost propusă de Victor Ponta, în 2012, pentru funcția de ministru al Educației, dar s-a făcut de râs cu un CV agramat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.