Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat duminică în cadrul emisiunii Insider Politic că UDMR susține desființarea Secției Speciale, dar dosarele care se află în prezent la această instituție nu trebuie să ajungă nici la DNA, nici la DIICOT. Hunor a propus ca atribuțiile Secției Speciale să fie preluate de un departament de urmărire penală și criminalistică din subordinea procurorului general sau de Consiliul Superior al Magistraturii. În acest sens, vicepremierul a precizat că UDMR va pregăti o serie de amendamente la proiectul de lege inițiat de Ministrul Justiției, Stelian Ion, privind desființarea Secției Speciale.
"Dintr-o extremă am căzut în altă extremă. Și atunci au fost foarte multe discuții, mai mult legate de atribuțiile Secției Speciale. Noi în programul de guvernare am asumat desființarea Secției. Nu am nicio problemă cu desființarea Secției Speciale. Avem o problemă doar unde ajung aceste dosare și cine-i va ancheta pe magistrați în cazul în care există o problemă cu unul sau cu altul. Aici punctul nostru de vedere este ușor diferit față de cel al colegilor noștri. Noi spunem că nu trebuie să ne întoarcem de acolo de unde am plecat. Dosarele trebuie să ajungă la procurorul general (nu la DNA - n.red.). Nu trebuie să înființezi o structură nouă, dar sunt și alte probleme legat de magistrați, nu doar de corupție. Nu poți să reduci totul doar la fapte de corupție ale magistraților. Atunci, dosarele trebuie să ajungă la procurorul general, acolo există în organigrama procuraturii generale a Ministerului Public un departament de urmărire penală și criminalistică, unde dacă ai procurori de o vechime de 10-12 ani, cel puțin la nivel de parchete, deci nu la nivel de judecătorie, atunci acolo ar trebui duse aceste dosare, ca să nu fie nici la DNA, nici la DIICOT.
Am avut o discuție cu ministrul Justiției. Până se va vota în Parlament proiectul de lege care a plecat de la Guvern vom propune și amendamente, colegii mei probabil că au și pregătit. Vor exista discuții mai departe și cu ministrul Justiției și cu colegii din Parlament. În ceea ce privește desființarea Secției nu avem nicio discuție. Este bătută în cuie (desființarea Secției - n.red.). Ce urmează cu dosarele și cine îi va ancheta pe procurori și pe judecători necesită o discuție mai aplicată inclusiv cu asociațiile profesionale ale magistraților.
Se poate merge și spre o altă soluție, unde se implică și CSM cu cele două secții, pentru judecători și pentru procurori. Deci sunt mai multe variante. Important e să nu cazi dintr-o extremă în altă extremă. Primul pas e desființarea Secției Speciale. Al doilea pas e ce se întâmplă după, iar aici mai sunt discuții care pot fi nuanțate", a declarat Kelemen Hunor.