AUR a ajuns să reprezinte dreapta creștină în România. „Mulțumiți-i” lui Traian Băsescu pentru că a distrus PMP!


AUR a ajuns să reprezinte dreapta creștină în România. „Mulțumiți-i” lui Traian Băsescu pentru că a distrus PMP!

Cristian Diaconescu a fost desemnat candidat la prezidențialele din 2024 de către Partidul Mișcarea Populară, care l-a și ales în funcția de președinte al formațiunii de orientare creștin-democrată.

Nu e prima dată când se întâmplă acest lucru. Cristian Diaconescu a mai fost într-o postură similară. Pe 7 iunie 2014, Elena Udrea, proaspăt aleasă în funcția de președinte PMP, anunța candidatura diplomatului de carieră la cea mai înaltă funcție în stat.  La acea vreme, fostul șef al Administrației Prezidențiale nu știa că Traian Băsescu se folosește de  credibilitatea sa în modul cel mai cinic cu puțință, pentru a lansa un nou partid, pe care ulterior să îl atârne la poșeta scumpă a Elenei Udrea, pe post de breloc. A aflat, din păcate, la scurt timp. 

Ce s-ar fi întâmplat cu PMP dacă Traian Băsescu nu ar fi ales să-l umilească pe Cristian Diaconescu, pentru a-i face loc favoritei sale? Favorită care-și așteaptă, în momentul de față, sentința finală pentru acuzația de corupție, alături de fiica fostului șef al statului, Ioana Băsescu, într-un dosar ce vizează finanțarea campaniei electorale prezidențiale din 2009.  

Ce s-ar fi întâmplat cu PMP dacă Traian Băsescu nu ar fi forțat retragerea lui Cristian Diaconescu din cursa prezidențială. La acea vreme, acesta conducea Fundația Mișcarea Populară, din care făceau parte personalități credibile ale scenei publice, care stătuseră umăr la umăr cu Traian Băsescu în 2012, pentru a-l apăra de inimaginabilul asalt antidemocratic al USL. În caz ca ați uitat, în iulie 2012, PSD și PNL l-au suspendat a doua oară pe Traian Băsescu din funcția de președinte și au convocat referendumul de suspendare, călcând în picioare Constituția țării, legile și normele democratice în ansamblul lor.

Atunci, Adrian Papahagi, Mihail Neamțu, Daniel Funeriu, Marian Preda, Cătălin Avramescu și alți intelectuali de marcă și-au pus credibilitatea la bătaie, în speranța că Traian Băsescu o va folosi pentru a construi un partid de dreapta credibil. Ce a făcut fostul președinte? I-a făcut partidul cadou Elenei Udrea. Din acel moment, majoritatea acestor intelectuali au părăsit formațiunea creștin- democrată scârbiți.

Ce s-a ales din PMP? Partidul a rămas să se bazeze doar pe zestrea de voturi a lui Traian Băsescu, din ce în ce mai mică, pe măsură ce delirul pro-Udrea al fostului președinte s-a accentuat pe scena publică, într-o încercare disperată de a o scăpa de pușcărie.

Unde ar fi fost acum PMP dacă, în 2014, Traian Băsescu ar fi fost animalul politic care ne obișnuise până atunci, nu un biet pudel în coșulețul Elenei Udrea? Cu siguranță într-o postură mult mai bună decât în prezent. Astăzi, formațiunea creștin- democrată a simțit pe propria piele umilința neintrării în Parlament, iar viitorul său este incert. De ce s-a ajuns aici? Din cauza lui Traian Băsescu, în primul rând. Mă amuză să-i văd pe liderii PMP că îi sunt recunoscători fostului președinte pentru că, până la parlamentare, a reușit să țină PMP pe linia de plutire. Nu, domnilor. Dacă Traian Băsescu nu irosea șapte ani de zile, partidul ar fi avut mult mai multe procente.  

Dacă Traian Băsescu l-ar fi pregătit drept succesor pe Cristian Diaconescu, nu pe Elena Udrea, acest partid s-ar fi consolidat drept o formațiune de dreapta autentică. Așa, s-a consolidat ca poșeta Elenei Udrea.  

Nu știu dacă Cristian Diaconescu ar fi făcut minuni din postura de președinte PMP. Știu însă că partidul ar fi avut o imagine mai onorabilă, mai multă credibilitate și mai multe oportunități de a crește sănătos. Erau acolo suficienți oameni care ar fi putut prelua oricând conducerea, în cazul în care Diaconescu ar fi eșuat, pentru a-l consolida.  

Și, poate cel mai important, AUR nu ar fi ajuns astăzi să „reprezinte” dreapta creștină din România și să militeze pentru unirea cu Basarabia. O rușine națională pentru care Traian Băsescu are partea sa consistentă de vină.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.