„Am fost împușcat la 10 august 2018”/„O bucată din mine a rămas pe caldarâm”/ Mărturia răvășitoare și calvarul unui protestatar pașnic infectat apoi și cu o bacterie la spitalul unde a fost operat


„Am fost împușcat la 10 august 2018”/„O bucată din mine a rămas pe caldarâm”/ Mărturia răvășitoare și calvarul unui protestatar pașnic infectat apoi și cu o bacterie la spitalul unde a fost operat

„Eu în aceşti 3 ani n-am fost audiat nici măcar o singură dată, deşi am depus 4 plângeri penale: una contra ministrului Justiţiei, una contra şefului Jandarmeriei, una contra colonelului în alb şi una contra prefectului Capitalei. N-am fost audiat niciodată în 3 ani de zile de procurorul DIICOT care a clasat cazul. Înţeleg că nici nu s-a uitat pe probe", a declarat Doru Oprea imediat după decizia Tribunalului București de clasare definitivă a dosarului 10 august.  

Doru Oprea este unul dintre răniții din acea seară. Dintre răniții vocali mai exact, pentru că mulți s-au resemnat sau nu mai sunt în viață. Agresiunea din 10 august 2018 nu i-a provocat numai o suferință fizică îngrozitoare, fiind infectat și cu clostridium difficile la Spitalul Universitar unde a fost spitalizat și operat pentru scoaterea capacului grenadei cu care fusese împușcat în picior, ci a determinat și o reconfigurare totală a vieții sale pentru că, la scurt timp, a decis să părăsească România definitiv și să se stabilească în Franța.  „Țara pe care am dorit să o salvez a decis să mă împuște. La propriu“, a scris Doru Oprea în 2018 pe Facebook. Despre ce face în Franța puteți citi AICI. Din tonul postările sale se simte că este însă și astăzi la fel de afectat ca și atunci.

El a relatat din nou, într-o postare pe pagina sa de Facebook, ce a trăit personal și ce a văzut cu propriii ochi, în Piață și la Spitalul Universitar, în seara în care Jandarmeria a gazat pe toată lumea, a bătut cu furie protestatari pașnici, lovind până la epuizare fizică oameni cu mâinile ridicate, a agresat jurnaliști și turiști străini, a dezinformat și a persistat în minciună în privința jandarmeriței agresate:  

„Vad ca se incearca bagatelizarea represiunii sangeroase a Statului Roman impotriva cetatenilor sai din data de 10 August 2018 chiar de unii care au fost acolo, au luat gaze dar au plecat la o pizza sau la o bere pe la ora 21:00 lasandu-ne pe noi acolo, carne de tun. 

Spun sangeroasa pentru ca acolo in piata a curs sange, o bucata din mine, din piciorul meu a ramas acolo pe caldaram. In afara de cazul meu care a fost mediatizat am observat ca multi nu ii stiu pe ceilalti care au fost raniti si s-au constituit parti vatamate in dosar. 

Octavian Ureche a fost la fel lovit de o grenada in pulpa, capacul fierbinte facandu-i o gaura foarte mare care a necesitat operatie in acea noapte. Cu mine la Spitalul Universitar la Urgente a fost si Luiza Mihalcioiu, o tanara care avea laba piciorului gaurita de o grenada si ambele picioare arse pana la genunchi. Eu am fost externat dupa 9 zile si 2 operatii, Luiza a mai ramas in spital, am inteles ca trebuia sa poarte gips inca trei luni de zile. 

Tot acolo a mai fost o doamna(a decedat ulterior lovita pe trecere de pietoni de o masina) Marcela Posarlie, dansa avea parul, sprancenele arse si mana dreapta. A fost mutata ulterior pe Floreasca.  

Tot in piata a mai fost lovita si Anca de la Lente Cafe, ea suferind arsuri pe ambele picioare.  

Camaradul meu, fotograful  Octav Dragan a fost gazat si alergat pe strazi de jandarmi trebuind sa se refugieze impreuna cu alti oameni la Muzeul Taranului Roman  

Pe acesti oameni ii cunosc personal, stiu ca au mai fost multi dar povestile lor nu au fost aduse in atentia publicului. 

Ca sa inchei, repet ce am spus si in presa si la tv, am depus dupa externare in sept 2018 plangere penala impotriva Ministrului de Interne, Prefectului Capitalei, Sefului Jandarmeriei si Colonelului in Alb si nu am fost audiat niciodata ca parte vatamata de procurorul de la DIICOT care a clasat cazul. Nici pana astazi nu am primit decizia de clasare.  

In continuare voi face urmatorii pasi: 

1. Voi trimite o sesizare Ministrului Justitiei pentru a-l informa de faptul ca dosarul a fost clasat fara sa fiu audiat. 

2. Voi sesiza sectia de procurori de la CSM tot pe acest subiect 

3. Voi cere DIICOT decizia de clasare precum si tot ce am predat la Parchetul Militar, blugii rupti de grenada si plini de sange, tricoul cu sange si imbibat de gaze, capacul de grenada precum si celelalte doua bucati extrase din mine, mai precis de la 2 mm de artera femurala. 

4. Voi da in judecata in Civil, Jandarmeria Romana pentru ca am participat la un miting in mod pasnic si am fost impuscat si viata mi-a fost pusa in pericol. 

5. Voi face plangere la CEDO si voi da Statul Roman in judecata”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.