Klaus Iohannis, reacție surprinzător de rapidă în „dosarul 10 august”. Președintele îi cere ministrului Justiției să explice public cum s-a ajuns în situația clasării, „uitând” că dosarul a fost instrumentat dezastruos de DIICOT la șefia căreia a instalat-o pe controversata Giorgiana Hosu


Klaus Iohannis, reacție surprinzător de rapidă în „dosarul 10 august”. Președintele îi cere ministrului Justiției să explice public cum s-a ajuns în situația clasării, „uitând” că dosarul a fost instrumentat dezastruos de DIICOT la șefia căreia a instalat-o pe controversata Giorgiana Hosu

Președintele Klaus Iohannis solicită, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, explicații publice  urgente de la ministrul Justiției, Stelian Ion, cu privire la clasarea definitivă a a dosarului 10 august de către Tribunalul București. Asta în condițiile în care Stelian Ion a precizat anterior că nu va comenta decizia instanței, iar dosarul a fost instrumentat de DIICOT în perioada în care la cârma parchetului s-a aflat controversata Giorgiana Hosu, numită în această funcție de Klaus Iohannis, deși soțul acesteia era judecat pentru fapte de corupție, iar CSM a avizase negativ numirea. Președintele Iohannis nu a ținut însă cont de aviz, numindu-l "superficial”. 

„Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, scrie Iohannis.  

G4media.ro scria în august 2020 că „preşedintele Klaus Iohannis a evitat din nou să ia o poziție publică vizavi de erorile grave comise de șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, în instrumentarea dosarului 10 august, menţionând, că nu face o „vânătoare de vrăjitoare”, ci doreşte ca vinovaţii să fie traşi la răspundere”. „Hosu a lucrat alături de procurorul Doru Stoica în dosarul 10 august. Procurorul a clasat dosarul în cazul șefilor Jandarmeriei, dar i-a dat pe mâna Secției Parchetelor Militare pe executanți, pe jandarmii acuzați că au sâvârșit abuzuri, pe motiv că n-are competență în cazul lor. Cu toate acestea, în cazul șefilor scăpați de acuzații n-a mai avut o problemă de competență. Această oroare de ordonanță de clasare, despre care am scris aici pe larg, prin care călăii sunt transformați în victime și invers, trece în prima fază fără probleme de doamna Hosu. Abia după ce scandalul clasării ia amploare, șefa DIICOT infirmă ordonanța procurorului, adică își infirmă într-un fel propria soluție. Asta deoarece și ea a lucrat împreună cu procurorul Doru Stoica în acest dosar după ce l-a preluat, anul trecut, de la Secția Parchetelor Militare. Trebuie amintit din nou că Hosu a ieșit din dosar abia acum câteva luni, când au început procedurile de numire a procurorilor șefi, mai preciza g4media.ro într-un articol care poate fi citit integral AICI.

CITEȘTE ȘI:  Ioana Ene Dogioiu o desființează pe șefa DIICOT: „Hosu este, după toate aparențele și informațiile, un profesionist al obedienței desăvârșite/Cum e posibil ca președintele și ministrul Justiției să accepte o asemenea rușine?”

Prima reacție a ministrului Stelian Ion la decizia Tribunalului București de a clasa definitiv dosarul intervenției violente a Jandarmeriei contra participanților pașnici la protestul diasporei din 10 august 2018 a venit la doar câteva ore de la după aceasta, precizând că el însuși a depus plângere penală după ce a fost gazat, iar mai mulți prieteni de-ai săi bătuți și răniți. Unul dintre aceștia este chiar Vlad Gheorghe, în prezent europarlamentar USRPLUS, lovit cu tonfa de mai multe ori de un jandarm, deși avea mâinile ridicate. Stelian Ion mai preciza că nu comentează decizia instanței, enumerând în schimb o serie de măsuri pe care le are în vedere în mandatul său, promițând ferm că va face tot ce este „omenește posibil pentru a remedia problemele structurale din Justiție, chiar dacă unii se vor opune constant”. 

Și premierul Florin Cîțu a declarat, în cursul zilei de miercuri, că a avut o discuție cu ministrul Stelian Ion, fiind „dezamăgit” de decizia Tribunalului.  

În același timp, Tribunalul București a perceput reacțiile și criticile din spațiul public ca pe o formă de presiune asupra actului de justiție reacționând într-un comunicat în care atrage atenția că o decizie se ia pe baza unui probatoriu, „nu pe bază de emoții și sentimente”. 

CITEȘTE ȘI: Procurorul șef incompetent al DIICOT mută la presiunea opiniei publice. Șefii Jandarmeriei au fost puși din nou sub urmărire penală în dosarul 10 august. Jurnalist: „De ce mai este Giorgiana Hosu procuror șef DIICOT?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.