„Mergem mai departe pentru DREPTATE!” Victimele violențelor din 10 august anunță că își vor căuta dreptatea la CEDO. Protest la Tribunalul București


„Mergem mai departe pentru DREPTATE!” Victimele violențelor din 10 august anunță că își vor căuta dreptatea la CEDO. Protest la Tribunalul București

Mai multe grupuri şi asociaţii civice au anunţat că vor organiza miercuri, în faţa Tribunalului Bucureşti, un protest în legătură cu decizia acestei instanţe de a nu redeschide ancheta în dosarul "10 august".  De asemenea, reprezentanţii asociaţiilor civice anunţă că vor da România în judecată la CEDO. 

"Ne vedem miercuri, 3 martie, de la orele 18,00, în faţa Tribunalului Bucureşti pentru a transmite următorul mesaj: 'Ruşine Justiţia Română! Ne vedem la CEDO! Comunitatea Declic va lua toate măsurile legale pentru a ne îndrepta la CEDO împotriva României pentru modul injust în care a oprit cercetările şi pedepsirea vinovaţilor în dosarul "10 august". Tribunalul Bucureşti a respins cererea de redeschidere a anchetei "10 august". Vinovaţii au scăpat astfel de cercetare, după ce sute de persoane au fost gazate şi bătute. Vom păstra distanţare socială şi vom respecta normele în vigoare pentru prevenirea efectelor pandemiei de COVID-19. Societatea civilă dezaprobă modul în care ancheta "10 august" a fost ucisă din faşă. Dosarul a fost închis definitiv, deşi DIICOT nu a făcut o anchetă corectă. Niciun martor şi nicio persoană vătămată nu au fost audiate de procurori, iar o parte din probele tehnice nu au fost cerute. În aceste condiţii, închiderea cercetărilor nu poate fi decât abuzivă", se arată într-un comunicat al Comunităţii Declic. a manifestaţie şi-au anunţat participarea mai multe organizaţii şi grupuri civice, printre care "Corupţia ucide", "Iniţiativa România", "Declic", "Evoluţie în Instituţie", "Geeks For Democracy", "Rezistenţa", "Reset Iaşi" şi Braşovul Civic. 

La rândul său, europarlamentarul USRPLUS Vlad Gheorghe, lovit cu tonfa de un jandarm până a căzut la pământ, deși avea mâinile ridicate, a anunțat pe pagina publică de Facebook că va merge „mai departe pentru dreptate”, adică la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. El a îndemnat victimele violențelor să-i scrie pe mail pentru o acțiune comună împotriva statului român.  

„CEDO - CONTESTĂM ÎMPREUNĂ DECIZIA DIN DOSARUL 10 AUGUST 
 
Astăzi am primit vestea șocantă a deciziei definitive privind intervenția violentă a Jandarmeriei asupra cetățenilor care protestau pașnic. Este o decizie inexplicabilă și aștept motivarea. 
 
Un lucru este sigur: MERGEM MAI DEPARTE PENTRU DREPTATE! Vă chem pe toți cei care sunteți parte în dosar ca și mine și ați fost victime în noaptea de 10 august 2018 să ne unim pentru o acțiune comună la Curtea Europeană A Drepturilor Omului (CEDO). 
 
Aștept mesajele voastre la adresa [email protected] - cu cât suntem mai mulți, cu atât acțiunea noastră este mai puternică. 

Odată publicată motivarea vom avea o direcție mai clară privind acțiunea noastră. Toți cei care doresc să facem împreună acest demers - menționați, vă rog, acest lucru în mailul vostru. Acțiunea nu va presupune niciun cost pentru doritori, iar datele voastre vor fi folosite exclusiv pentru 10 August. 
 
Aveți încredere că nu s-a terminat - o lume întreagă a văzut ce au fost în stare Dragnea, Carmen Dan, Speranța Cliseru și șefii Jandarmeriei să facă împotriva cetățenilor pașnici: copii, femei, persoane în vârstă, cu dizabilități, oameni cu mâinile ridicate ca mine care doar protestau împotriva infractorilor. Lupta pentru justiție continuă și vinovații vor plăti! Trebuie să fim uniți și să ne cerem DREPTATEA pe toate căile!”, precizează Vlad Gheorghe.  

Marţi, Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august". Decizia instanţei, care este definitivă, a fost luată de judecătoarea Daniela Isabela Miheţ. 
 
Practic, prin această decizie, dosarul a fost clasat, iar foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor la mitingul din Piaţa Victoriei din august 2018. 
 
Iniţial, în iunie 2020, DIICOT a clasat dosarul privind protestul din 10 august 2018, atât partea în care au fost cercetaţi şefii Jandarmeriei, cât şi sesizarea privind o tentativă de lovitură de stat. 
 
În urma acestei decizii, au scăpat de acuzaţii colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI. 
 
Ulterior, în august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului "10 august" şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie. Aceştia urmau să fie cercetaţi pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. Surse: Agerpres, Facebook.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.