Procurorii anticorupție sunt cu ochii pe achizițiile din pandemie. Prejudiciile sunt de sute de milioane de euro. Șeful DNA: ”Este inadmisibil ca unii să se îmbogățească când alţii mor”


Procurorii anticorupție sunt cu ochii pe achizițiile din pandemie. Prejudiciile sunt de sute de milioane de euro. Șeful DNA: ”Este inadmisibil ca unii să se îmbogățească când alţii mor”

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a precizat, joi, într-o conferință de presă privind bilanțul instituției pe 2020, că procurorii din subordinea sa acordă o atenție deosebită dosarelor în care sunt investigate posibile infracţiuni de corupţie înregistrate în perioada pandemiei, scrie news.ro.

”Este inadmisibil să se găsească persoane care vor să se îmbogăţească când alţii mor”, a mai afirmat Bologa, informând opinia publică că DNA a instrumentat 105 dosare legate de pandemie în 2020, 5 fiind trimise în judecată, din 29 finalizate. În cele 76 de dosare aflate în lucru, prejudiciile prezumate sunt de ordinul sutelor de milioane de euro. În multe cazuri, anchetele decurg cu greutate din cauză că sunt necesare comisii rogatorii în Turcia, China sau alte țări ale lumii și expertize pentru măști, echipamente, izolete etc.  

”În multe dintre aceste cauze infracţiunea in rem ar fi abuz în serviciu, ori infracţiunile acestea sunt foarte greu de instrumentat. (…) S-au relaxat anul trecut achiziţiile publice, trebuie să constatăm un prejudiciu şi foloase necuvenite ca să avem infracţiunea de abuz în serviciu. (…) Se face urmărire penală susţinut. Acordăm o atenţie deosebită dosarelor legate de pandemie pentru că este inadmibisil ca, în situaţia grea prin care a trecut România şi toată lumea anul trecut, să se găsească  persoane care să vrea să se îmbogăţească când alţii mor şi să ia mită în aceste condiţii”, a declatat şeful DNA. 

Bologa a mai spus că dosarul Tel Drum în care este inculpat și Liviu Dragnea,nu este lăsat în nelucrare, se administrează probe în continuare”. ”Există foarte multe cereri de administrare de probe. S-a cerut de asemenea, şi asta recent, să se audieze de către toate părţile din dosar toate interceptările din acest dosar – zeci, sute de ore de interceptări”, a mai spus șeful DNA. În acest dosar, fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de cinci infracțiuni, două de abuz în serviciu, două de fraudă cu fonduri europene și una de constituire de grup infracțional organizat, cu un prejudiciu de 31.343.799 de lei. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.