R.Moldova trece prin cea mai complicată perioadă de la debutul pandemiei Covid-19, cu 2000-3000 de noi contaminări zilnice, cu 25-35 de decese pe zi, în timp ce sistemul de sănătate s-a prăbușit, fiind incapabil să facă față situației și cu atât mai puțin să ofere o minimă asistență medicală cetățenilor, avertizează deputatul și diplomatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București), care subliniază că nu mai există locuri libere în spitalele de dincolo de Prut.
”Poate ar fi cazul să intervenim prompt și să transformăm reședința de la Condrița și complexul de la Holercani în spitale pentru cei care nu mai au locuri în instituțiile medicale arhipline?”, întreabă Iurie Reniță, pe Facebook.
Podul.ro vă prezintă semnalul de alarmă tras de deputat:
”Situația pandemică actuală este atât de dezastruoasă încât reclamă acțiuni imediate, ferme și responsabile din partea tuturor factorilor politici decizionali, fără excepție. Vorbim de guvernul demisionar, de Parlament, dar și de șeful statului. Protejarea vieții și sănătății cetățenilor noștri trebuie să fie mai presus de ambițiile politice, frustrările partinice și personale. Nu există absolut nicio justificare și este profund regretabil că cele două instituții fundamentale ale statului (Președinția și Parlamentul) nu pot identifica soluții imediate pentru contracararea pandemiei și demararea efectivă a vaccinării.
Oare chiar e necesar să avem zilnic peste 2-3 mii de contaminați de COVID-19, cu 25-35 de decese ca să conștientizăm că parcurgem cea mai complicată situație de la declanșarea pandemiei și avem urgent nevoie de un Executiv plenipotențiar cu un mandat temporar?
Oare să nu cunoască conducătorii statului că astăzi nu mai există locuri disponibile în spitale, iar cetățenii sunt lăsați efectiv în voia sorții – fiecare să se descurce cum poate?
Poate ar fi cazul să intervenim prompt și să transformăm reședința de la Condrița și complexul de la Holercani în spitale pentru cei care nu mai au locuri în instituțiile medicale arhipline?
Obligațiunea primară a statului de a proteja viața cetățenilor săi este la cel mai jos nivel din istoria de 30 ani ai statului nostru. Poate e cazul să schimbăm prioritățile imediate și să punem în prim plan sănătatea cetățenilor noștri și pe urmă, neapărat, anticipatele și referendumurile, pe care atât eu cât și mulți colegi din parlement le susținem necondiționat, dar toate la timpul lor.
Oare viața și sănătatea cetățenilor nu mai este obiectivul nostru imediat și primordial?”