VIDEO. UPDATE. Tensiuni uriașe între polițiști și jandarmi la Palatul Cotroceni. S-a aruncat cu fumigene și cele două tabere au fost aproape de o încăierare. Polițist: „Este intimidare și abuz în serviciu! O să facem plângere la Parchet”


VIDEO. UPDATE. Tensiuni uriașe între polițiști și jandarmi la Palatul Cotroceni. S-a aruncat cu fumigene și cele două tabere au fost aproape de o încăierare. Polițist: „Este intimidare și abuz în serviciu! O să facem plângere la Parchet”

UPDATE. Jandarmeria a precizat că sindicaliștii din Poliție care au organizat un protest la Palatul Cotroceni și au aruncat cu fumigene colorate, blocând și circulația pentru câteva minute, nu aveau voie să aibă aspupra lor și să folosească în locuri publice, fără autorizație, „materiale explozive”. Jandarmii au mai precizat că i-au legitimat pe polițiștii protestatari, precizînd că  potrivit legii, "personalul militar al Jandarmeriei are dreptul să efectueze control corporal preventiv asupra persoanei şi bagajului acesteia în cazul în care aceasta participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu produse ori substanţe periculoase". Sindicaliștii din Poliție i-au acuzat pe jandarmi că au avut ordin să-i bruscheze și să creeze busculadă. „Până la momentul întocmirii prezentului comunicat nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale, acest lucru urmând a se face de către agenții constatatori de la fața locului în funcție de faptele comise”, mai precizează Jandarmeria.

Știrea inițială. Un participant la protestul organizat de sindicaliștii din Poliție pe un trotuar de lângă Palatul Cotroceni a reclamat revoltat că Jandarmeria comite grave abuzuri, printre altele, amendându-i recent, la un alt protest, în fața Ministerului de Justiție pentru că nu ar fi păstrat „distanța socială” în țarcul în care avea loc acțiunea.  

Polițiștii protestează față de politica salarială a guvernului care a anunțat înghețarea salariilor și are în vederea tăierea unor sporuri. Liderii de sindicat au declarat că, până în prezent, nu a stat nimeni de vorbă cu ei, fiind hărțuiți de Jandarmerie și sancționați cu amenzi uriașe pentru fapte pe care nu le-ar fi comis.  

„A ajuns Jandarmeria stat în stat?! Am ajuns noi, polițiștii, să stăm într-un țarc?! Da nu le e un pic de rușine. Noroc cu voi, cu presa, că altfel eram în dubă acum. La ministerul Justiției erau mai mulți ei decât noi. A venit un autocar întreg de jandarmi. Noi suntem militari, respectăm legea. Dar stăm într-un țarc făcut de ei, după care ne amendează. Ne-a amendat cu 4000 de lei că nu respectăm distanța socială, unde s-o respect?! (…) De ce nu ne-au pus în față unde e spațiul mare?! Să nu ne vadă Iohannis?! (…) Îmi pare rău să spun asta, dar Jandarmeria răspunde la comenzi politice. Sunt colegii mei militari, dar fac niște abuzuri crase. (…) Un domn sublocotenent m-a împins. Nu se poate așa ceva. Pe mine mă amendezi  că nu respect distanța socială, iar el mă împinge?! El de ce nu o respectă?! Este intimidare și abuz în serviciu. O să le facem plângere la Parchetul Militar. (…) Am ajuns să avem o dictatură militară în România?! Pentru ce a fost Revoluția din 1989? Ca să avem dictatura lui Iohannis și a lui Cîțu?”, a povestit protestatarul foarte revoltat, susținut și aprobat de mai mulți colegi de protest. 


Manifestanții au cerut demisiile miniștrilor Raluca Turcan, Lucian Bode, Stelian Ion și pe a premierului Florin Cîțu.  

Protestul a degenerat apoi, iar mai mulți manifestanți au aruncat cu fumigene colorate. La fața locului s-au produs în mai multe rânduri busculade și tensiuni între polițiști și jandarmi care au părut că sunt chiar la un pas de încăierare. 

Sindicatul Europol a scris pe pagina sa de Facebook că Jandarmeria ar fi primit ordin să blocheze activitatea de protest. Chiar dacă ați primit ordin să ne bruscați, amendați sau gazați, noi tot vom protesta, iar protestul este și pentru drepturile voastre, dragi colegi jandarmi!”, mai precizează Europol. 


În filmările postate de Europol pot fi remarcați mulți dintre jandarmii care au amendat abuziv protestatari în Piața Victoriei în vremea protestelor rezist, recurgând la aceleași tehnici și metode ca și în cazul protestului polițiștilor.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.