Maia Sandu: „Mergem la anticipate sau la referendum”. Va ignora președintele R. Moldova decizia Curții Constituționale?


Maia Sandu: „Mergem la anticipate sau la referendum”. Va ignora președintele R. Moldova decizia Curții Constituționale?

Maia Sandu anunță că a luat act de decizia Curții Constituționale care a declarat drept neconstituțional decretul șefului statului privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de premier. Potrivit președintelui R.Moldova, prin astfel de acțiuni statul se întoarce în anul 2015 „când oligarhul Plahotniuc și-a încropit o majoritate parlamentară de buzunar”, scrie Deschide.md.

În cadrul unui briefing de presă, Maia Sandu a declarat că decizia CCM ar putea fi înțeleasă în cazul în care în R.Moldova ar exista o situație de normalitate, însă la această oră situația este una total diferită.

Șeful statului a amintit că în urma evenimentelor din 2015 care au dus la desemnarea și învestirea Guvernului Filip, în R.Moldova a fost instaurat un regim autoritar.

„R.Moldova are nevoie de un nou Parlament, de un Guvern de profesioniști, susținut pe termen lung, nu de conjunctură. Oamenii știu că există o singură soluție - alegerile anticipate”, a declarat șeful statului.

În acest sens, a precizat că nu este un prizonier al funcției și nu va fi un președinte comod pentru „frăția penalilor”.

„Nu avem dreptul să permitem recapturarea instituțiilor statului. Poporul este deținătorul real al puterii în stat și este cel care poate să tranșeze această situație. La anticipate sau la referendum oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a punctat Sandu.  

DECLARAȚIA INTEGRALĂ A MAIEI SANDU

Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional decretul Maiei Sandu cu privire la desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de premier. Detalii AICI

Totodată, magistrații Înaltei Curți au menționat că pentru respectarea prevederilor Constituției, fracțiunile parlamentare și președintele R.Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.