Comuniștii chinezi fac spume după ce Parlamentul canadian i-a acuzat de comiterea unui genocid contra uigurilor


Comuniștii chinezi fac spume după ce Parlamentul canadian i-a acuzat de comiterea unui genocid contra uigurilor

Deputaţii canadieni au adoptat luni o moţiune fără caracter obligatoriu asimilând tratamentul rezervat de China minorităţii sale uigure unui "genocid" şi îndemnând guvernul condus de Justin Trudeau să facă acelaşi lucru, notează AFP.

Moţiunea, depusă la iniţiativa conservatorilor (opoziţie), a fost adoptată în Camera Comunelor cu 266 de voturi din totalul de 338. Ceilalţi deputaţi, în special miniştrii guvernului liberal al lui Justin Trudeau, s-au abţinut.

Această moţiune recunoaşte că "uigurii din China au fost şi sunt supuşi genocidului".

Pentru a-şi susţine cererea, deputaţii au subliniat "îndoctrinarea politică şi antireligioasă", "munca forţată" şi "distrugerea siturilor culturale" pe care le suportă această minoritate musulmană din Xinjiang.

De asemenea, a fost adoptat un amendament la moţiune prin care se solicită mutarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022 în cazul în care "genocidul" continuă.

Potrivit experţilor străini, peste un milion de uiguri se află în detenţie în lagăre de reeducare politică. Beijingul dezminte şi susţine că acestea sunt centre de pregătire profesională menite să îi îndepărteze de terorism şi separatism după o serie de atentate atribuite uigurilor.

"Conservatorii solicită guvernului liberal să respecte parlamentul şi să recunoască oficial că în China are loc un genocid", a declarat liderul lor, Erin O'Toole (foto), care de mai multe luni a cerut autorităţilor de la Ottawa să îşi înăsprească tonul împotriva Beijingului.

"Guvernul Canadei analizează extrem de serios orice acuzaţie de genocid", a reacţionat într-un comunicat ministrul de externe, Marc Garneau, reamintind că Ottawa privilegiază o abordare concertată cu aliaţii săi privire la această chestiune.

Premierul Justin Trudeau a recunoscut vineri că "au fost semnalate uriaşe încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang".

El a precizat, la finalul unei reuniuni a G7, că Ottawa se consultă cu partenerii săi din comunitatea internaţională cu privire la utilizarea termenului "genocid" deja folosit de administraţia lui Donald Trump. (sursa: Agerpres

Ambasada Chinei în Canada a respins, într-un comunicat, moțiunea adoptată de Parlamentul canadian drept "un act ruşinos" şi îi cataloghează pe diplomaţii canadieni drept "ipocriţi şi neruşinaţi" din cauză că au recurs la "scuza drepturilor omului pentru a se angaja într-o manipulare politică în Xinjiang cu scopul de a se amesteca în afacerile interne ale Chinei".

Relaţiile Canadei cu China sunt afectate de o criză fără precedent, după arestarea la sfârşitul lui 2018 a fostului diplomat canadian Michael Kovrig şi a canadianului Michael Spavor, acuzaţi de spionaj, la câteva zile după arestarea unui cadru Huawei, Meng Wanzhou, pe aeroportul din Vancouver. Directoarea financiară a gigantului chinez a fost arestată la solicitarea justiţiei americane, care vrea să o judece cu privire la o fraudă bancară. (sursa: News.ro)

Podul.ro a scris în mai multe articole referitor la genocidul comuniștilor chinezi împotriva uigurilor. Le puteți lectura accesând următoarele link-uri: 

- Turcia lui Erdogan a început să hărțuiască mulsulmanii uiguri, spre mulțumirea Chinei comuniste, deși se pretinde mare apărătoare a lor

- China comunistă: cele mai noi indicii ale crimelor în masă. Crematorii și posibile centre de recoltare de organe în lagărele din Xinjiang

- Bun venit în ”noul normal”: În timp ce Trump e cenzurat brutal pe Twitter și Facebook, Chinei comuniste i se permite să se laude cu genocidul uigurilor

- SUA pregătește o declarație internațională foarte importantă împotriva Chinei. Comuniștii, represiunea și lagărele de concentrare

- ORACLE, furnizorul programelor informatice prin care funcționează actualul regim al TERORII comuniste din China

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.