Ciuma Roșie din Justiție


Ciuma Roșie din Justiție

Oricât s-a străduit, fosta căpetenie a grupării infracționale denumite PSD, Liviu Dragnea, n-a reușit să scape de pușcărie. Dar cârtițele pe care le-a infiltrat în Justiție, care pot bloca orice reformă și vor face tot posibilul să-i scape pe marii corupți, au rămas:

- CCR este dominat de oamenii PSD, în frunte cu Valer Dorneanu, a cărui mandat expiră abia în 2022. În 2019, puțin înainte de a ajunge la închisoare, Dragnea i-a plasat acolo pe Cristian Deliorga și Gheorghe Stan, a căror mandat expiră în 2028.

- Lia Savonea, fosta președintă a CSM, acum simplu membru, este celebră pentru sprijinul pe care i l-a dat lui Florin Iordache la distrugerea legislației anticorupție.

- Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Alina Corbu, este creația Liei Savonea. Tatăl ei a fost primar PSD, lucrarea ei de doctorat este suspectă de plagiat și a fost trimisă în judecată de DNA, dar în 2018 a fost achitată. Înalta Curte a secretizat dosarul în care Corbu a fost achitată.

- Alina Florea, șefa fantomaticei secții speciale de anchetare a magistraților – aici se blochează de facto toate suspiciunile de corupție la adresa judecătorilor și procurorilor. În schimb, secția a vrut să o aresteze pe doamna Kovesi.

- Putinista Renate Weber, așa-zisul Avocat al Poporului, care deține uriașa putere de a ataca la CCR ordonanțele de urgență.

- Și, nuca de pe colivă, Florin Iordache, șeful Consiliului Legislativ, instituția care avizează toate proiectele de lege din punct de vedere al tehnicii legislative.

Deocamdată, am văzut că toate tentativele de a anula sau de a supraimpozita pensiile speciale au fost lichidate de triada ICCJ-CSM-CCR. A blocat orice atac la pensiile speciale, nu doar la cele ale magistraților, pentru ca magistrații să nu rămână singurii beneficiari ai acestui privilegiu nerușinat, privilegiu de castă care îi costă pe români, anual, peste două miliarde de euro. 

Dar să nu ne facem iluzii: apărarea pensiilor speciale este doar prima lovitură dată reformelor de dreapta. Dacă guvernul Cîțu va avea curajul să demareze, până la urmă, o schimbare reală, imediat ce va face primii pași se va lovi de blocajul din Justiție și de la CCR. 

Ce-i de făcut?

Cel mai lung drum este să așteptăm alegerile din 2022 pentru noul CSM. Îmi pun speranța în magistrații tineri, pe care i-am văzut ieșind în stradă în 2017, 2018 și 2019, protestând împotriva regimului Dragnea, vor arunca la tomberon rămășițele Ciumei Roșii. Un nou CSM, curat, poate numi judecători corecți la Înalta Curte, altfel riscăm să vedem că acolo sunt îngropate toate marile dosare de corupție – pornind de la premisa optimistă că DNA se va pune pe treabă. 

Însă, până în 2022, guvernul Cîțu și noua majoritate trebuie să facă ceva. Stă în puterea lor să-i concedieze pe Weber și pe Iordache și să desființeze secția specială de anchetare a magistraților. 

Iar cel mai curajos gest, pe care eu și alții îl susținem, este ca guvernul Cîțu să forțeze dizolvarea CCR-ului lui Dorneanu tăindu-i complet finanțarea. Zero lei în 2021, până când cârtițele lui Dragnea pleacă din Curtea Constiuțională. 

Știu, va fi o bătălie dură, care trebuie dusă inteligent, cu soluții outside the box, așa cum a făcut Monica Macovei în 2005, când tot sistemul era infestat de oamenii lui Adrian Năstase și a Rodicăi Stănoiu. Însă este o bătălie care trebuie dusă, altfel Ciuma Roșie din Justiție va bloca toată România.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.