Festival de delegări de atribuții la USRPLUS: Năsui și Stelian Ion fug de răspunderea ministerială


Festival de delegări de atribuții la USRPLUS: Năsui și Stelian Ion fug de răspunderea ministerială

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a semnat joi mai multe ordine prin care și-a delegat atribuțiile către secretarele de stat Simona Carmen Fătu, Valentina Saygo și Daniela Nicolescu, începând cu 18 februarie, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro. Practic, secretarele de stat ar urma să avizeze, aprobe și semneze, în numele ministrului, actele administrative care vizează domeniile pe care le-a primit fiecare. Simona Carmen Fătu va fi cea care se va ocupa de companiile din subordinea ministrului. Printr-un alt ordin, Năsui i-a delegat Simonei Fătu avizarea, aprobarea și semnarea actelor administrative care țin de Direcția Generală Investiții Străine și Direcția Resurse Minerale Neenergetice. Prin alte două ordine, Năsui a delegat atribuții către Valentina Saygo. Aceasta ar urma să semneze documentele care țin de Direcția Generală Afaceri Europene, potrivit unuia dintre ordine, respectiv Direcția Generală IMM și Mediul de Afaceri, Direcția Generală Afaceri Europene și Direcția Generală Comerț Exterior, potrivit celuilalt ordin. Un alt ordin prevede delegarea de atribuții către Daniela Nicolescu. Aceasta ar urma să se ocupe de avizarea, aprobarea și semnarea documentelor care țin de Direcția Generală Turism, Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene în Domeniul Turismului și Organismul Intermediar pentru Turism. (mai multe detalii AICI

Pentru a explica această situație, Năsui l-a băgat la înaintare pe noul consilier pe comunicare, fostul jurnalist din trustul infractorului fugar Sebastian Ghiță și anume Ionuț Turodică. Tudorică a transmis vineri pentru HotNews că Năsui este ocupat cu obiectivele mari ale Ministerului Economiei, dând astfel de înțeles că respectivele companii din subordine nu reprezintă un obiectiv major al ministrului. 

"Delegările de tipul ăsta sunt un gest banal. Miniștrii le fac, în mod curent și le-au făcut dintotdeauna. Dacă nu fac delegări de responsabilități, secretarii de stat sunt de decor. Ministrul, apoi, îi coordonează pe secretarii de stat. Altfel, rolul lui este să se ocupe de obiectivele mari ale Ministerului", a declarat Ionuț Tudorică în numele ministrului.

Năsui se contrazice singur, întrucât tot el declara la Antena 3 pe 7 ianuarie 2021 că respectivele companii de stat trebuie reformate masiv, dar iată că într-un final a ales să fugă de responsabilitate și să paseze obiectivul reformei către secretara de stat Simona Carmen Fătu. 

"Eu nu ştiu să fi fost o sarcină de serviciu în 2016, ca demnitarii să fie prezenţi în consiliile de administraţie. Ştiu demnitari care nu au fost prezenţi în niciun Consiliu de Administraţie. Inclusiv eu am fost consilier şi nu am fost prezent în niciun Consiliu de Administraţie. Cătălin Drulă, la fel, Cristian Ghinea, de asemenea, ministru în Guvernul Cioloş. Cred că trebuie reformate masiv companiile (de stat, n.r.) şi atunci când reformezi companiile ai nevoie să-ţi pui oameni, deci practic va exista şi pentru Ministerul Economiei un proces de selecţie ca să punem oameni cu care chiar să facem reformă în acele companii", a spus Năsui pe 7 ianuarie 2021. 

Pe de altă parte, Năsui și-a bătut joc de protestatarii care au ieșit în stradă ani în șir împotriva regimului PSDragnea, refuzând cu încăpățânare să explice cum a fost posibil să numească în funcția de consilier pe comunicare un fost jurnalist precum Ionuț Tudorică, cel care a atacat într-un mod abject mișcarea #rezist. Podul.ro a scris pe larg despre această chestiune în urmă cu câteva zile, relatând cum Tudorică a zis că în spatele protestelor anti-PSDragnea s-ar afla Kremlinul. (mai multe detalii AICI) Jurnalista Camelia Tabacu i-a transmis pe Facebook lui Năsui că acum, după ce și-a delegat aproape tot ministerul secretarelor de stat, poate are timp să clarifice de ce și-a permis să își bată joc de mișcarea care a contribuit și la accederea USRPLUS la guvernare, prin lupta contra regimului PSDragnea. 

"Domnule consilier Ionuț Tudorică, vă rog respectuos să-i atrageți atenția domnului ministru al Economiei, Claudiu Năsui, că încă nu a răspuns zecilor de simpatizanți USR Plus care îl interpelează în legătură cu cooptarea în echipa domniei sale de la minister a unui fost jurnalist al cărui ultim loc de muncă a fost siteul economica..net din portofoliul RTV, trust de presă controlat de Sebastian Ghiță. Cetățenii doresc să fie informați cum a luat aceasta decizie și cu cât este plătit domnul respectiv.  

Poate acum, după delegarea unor atribuții către secretarii de stat, își va găsi cinci minute să lămurească și aceasta situație.  

Puteți să-i atrageți atenția că întrebările vin de la persoane deosebit de perseverente, care au stat trei ani în stradă pentru drepturi și libertăți, în condiții de intimidare și agresiune din partea jandarmilor, și se înșeală dacă mizează că vor renunța la un moment dat să mai întrebe.  

În acest context dorim să-i atragem respectuos atenția domnului ministru Claudiu Năsui ca dna Simina Tulbure, colega sa de Parlament și de Alianță, a răspuns în decurs de numai câteva ore întrebărilor legate de angajarea fiicei doamnei secretar de stat Oana Ursache la biroul dânsei de parlamentar", a scris Camelia Tabacu. 

Tot la capitolul delegări de atribuții trebuie precizat că inclusiv ministrul Justiției, Stelian Ion, a stârnit ample controverse. SpotMedia a scris pe 22 ianuarie 2021 că Stelian Ion și-a delegat o parte importantă din atribuții lui Alexandru Dimitriu, secretarul de stat ce provine din casa de avocatură a pesedistului Gheorghe Piperea, fiind vorba despre coordonarea Direcției de Avizare a Actelor Normative, Direcției Contencios, Direcției de Resurse Umane, Direcției Economice, Autorității Naționale pentru Cetățenie, Oficiului Național pentru Registrul Comerțului. 

Pe 11 februarie 2021, directorul de cabinet al ministrului Justiției, George Gima, a fost tras la răspundere public, pe Facebook (puteți accesa AICI postarea), de către fosta ministră Ana Birchall și de către jurnalista Ioana Ene Dogioiu, în legătură cu fuga de răspundere a lui Stelian Ion. Gima susținea în comentariile de pe Facebook că la acea dată Direcția de Avizare nu se mai afla în subordinea secretarului de stat Dimitriu, ci a revenit sub coordonarea directă a ministrului Justiției Stelian Ion. Dogioiu l-a contrazis imediat cu o captură de ecran de pe site-ul Ministerului Justiției care demonstra că Dimitriu avea în continuare în subordine Direcția de Avizare. La doar câteva minute, pagina "Conducerea Ministerului" a dispărut de pe site pentru aproape 24 de ore, Gima ordonând departamentului de IT al MJ să modifice informațiile privitoare la delegarea atribuțiilor. Deși era o operațiune informatică ce ar fi trebuit să dureze câteva minute, întrucât vorbim despre o modificare de text, Ministerul Justiției a preferat să șteargă cu totul pagina respectivă pentru aproape o zi. Într-un final, site-ul Ministerului Justiției a fost modificat, iar Direcția de Avizare a revenit în subordinea lui Stelian Ion. 

Mai multe detalii: 

De altfel, problema delegării atribuțiilor nu s-a încheiat. Stelian Ion i-a delegat lui Dimitriu atribuțiile în ceea ce privește Autoritatea Națională pentru Cetățenie, instituție care e vizată de peste 1 an de o anchetă DNA. Publicația vice preciza pe 22 ianuarie 2020 că pesedistul Andrei Tinu a ajuns să fie anchetat de procurori pentru că, din postura de șef al Autorității Naționale pentru Cetățenie, ar fi patronat o schemă de acordare ilegală a cetățeniei române pentru mii de solicitanți ruși și ucraineni. Peste 3.000 de cetățeni ruși au depus cerere pentru a primi cetățenia română la începutul anului 2019. Fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, este cea care, în 2019, a sesizat Parchetul General și Curtea de Conturi în legătură cu neregulile descoperite la Agenția pentru Cetățenie în urma unui raport întocmit de către Corpul de Control al Ministerului Justiției. În prezent, Stelian Ion a ales să treacă în subordinea lui Dimitriu o instituție care, din moment ce a ajuns să fie subiectul unei anchete DNA pe speța menționată anterior, a devenit o problematică ce ține chiar de siguranța națională, actualul ministru al Justiției fugind de răspundere în loc să se implice pentru devoalarea caracatiței mafiote de la ANC. 

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a precizat pe 21 ianuarie 2021 că Stelian Ion nu ar trebui să își delege atribuțiile-cheie. Totodată, Birchall a recomandat ca ANC să fie transformată în direcție în cadrul Ministerului Justiției, demers care ar tăia tentaculele caracatiței mafiote din instituția vizată în prezent de DNA. 

"Eu nu sunt de acord cu delegarea atribuţiilor şi a dreptului de semnătură pentru o direcţie cheie şi atât de importantă cum este, de exemplu, direcţia de avizare care, alături de direcţia de elaborare, ar trebui să rămână în directă coordonare şi responsabilitate a ministrului! Din punctul meu de vedere, atribuţiile unor direcţii cheie din minister NU ar trebui delegate niciunui secretar de stat ci ar trebui să fie asumate direct şi personal de ministru (inclusiv dreptul de semnătură)! Pentru cine nu ştie, la direcţia de avizare vin spre analiză şi avizare majoritatea actelor normative / proiectelor de legi care intră în ședințele de guvern plus inițiative legislative ale parlamentarilor!

Cât despre Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC), aşa cum am propus şi în raportul întocmit după controlul efectuat la ANC (când am descoperit posibile infracţiuni în acordarea cetăţeniei române) părerea mea este că ANC ar trebui restructurată şi transformată în direcţie în cadrul MJ... aşa s-ar maximiza şi folosi mult mai bine resursele umane, logistice şi financiare...plus s-ar pune capăt unor „reţele" care sunt acum inclusiv în vizorul DNA urmare a raportului semnat şi asumat de mine!

Nu mai reiau aici ce am scris într-o altă postare despre acest domn secretar de stat (Alexandru Dimitriu - n.red.) care din punctul meu de vedere NU are ce căuta în MJ! Decât aşa secretar de stat mai bine să nu ai niciunul, aşa cum a fost în mandatul meu... şi MJ-ul a funcţionat şi a funcţionat foarte bine deşi semnam eu TOATE documentele!", a scris Birchall pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.