Plenul Camerei Deputaților a votat miercuri validarea mandatului deputatului Francisc Tobă, după ce Comisia de validare a înaintat un raport în acest sens. S-au înregistrat 155 de voturi "pentru", 8 voturi "împotrivă" și o abținere. Trebuie subliniat că PNL și USRPLUS au votat pentru validare. Senatorul PNL Daniel Fenechiu explica în luna decembrie 2020, la B1TV, de ce nu poate fi invalidat mandatul lui Tobă.
"Suntem la 31 de ani de la Revoluție, suntem într-o formă de ipocrizie absolută în care clamăm principii dar nu am făcut nimic. Lipsa unei inculpări, a unei condamnări îl pune pe domnul Tobă într-o situație în care mandatul domniei sale nu poate fi invalidat. Regulile de invalidare sunt simple: fie a făcut o infracțiune în campanie fie există un motiv prin care acesta nu poate ocupa respectiva funcție politică", a zis Fenechiu.
Tobă, deși e reprezentant al Partidului Neamul Românesc, a beneficiat la alegerile parlamentare de sprijinul și prezența pe listele Alianței pentru Unirea Românilor, reușind să obțină funcția astfel de deputat.
Deși Podul.ro a publicat informații cutremurătoare în legătură cu implicarea lui Francisc Tobă în reprimarea sângeroasă a Revoluției la Sibiu, AUR le-a ignorat, trimițându-l în Parlament. Copreședintele AUR George Simion se scuza după alegeri, pe 19 decembrie 2020, într-un mod realmente penibil, menționând că nu a avut timp în campanie să analizeze informațiile referitoare la candidații pe care i-a propus. Simion putea cel puțin să ia act de faptul că Francisc Tobă nu era chiar nou și curat în politica de după Revoluție. Tobă a fost vicepreședinte al FSN Sibiu. Ulterior, Francisc Tobă a intrat în Parlament trimis de FDSN.
De abia după ce l-au trimis în Parlament pe Tobă, cei din AUR au solicitat invalidarea mandatului de parlamentar obținut de acesta, în urma unor puternice presiuni publice puse de revoluționari.
Amintim că redacția Podul.ro a reușit să ia legătura pe 26 noiembrie 2020 cu Mihaela Ana Onişor, văduva eroului martir Traian Onisor, împuscat în timpul evenimentelor din Decembrie 1989 de la Sibiu. Aceasta a relatat în exclusivitate că Francisc Tobă este cel care i-a executat soțul în vârstă de 27 de ani, în noaptea de 22 spre 23 decembrie, dar, din păcate, justiția, precum în cazul celorlalte dosare istorice, i-a scăpat pe criminali basma curată.
"La noi în Sibiu / nr. de locuitori au fost cei mai mulți morți, 100, și nimeni nu a fost tras la răspundere, nimeni nu a făcut o zi de pușcărie, nimeni nu a plătit un cent, un șfanț pentru toate crimele care s-au produs în orașul ăsta", a relatat văduva eroului martir Traian Onișor.
De altfel, Mihaela Onișor a avut și un mesaj referitor la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie: "Decât să-i dau votul lui Francisc Tobă, mai bine îi dau glonțul cu care l-a executat pe soțul meu! (...) Sper că ălora din Brașov le dă Dumnezeu mintea cea bună să nu pună ștampila pe Francisc Tobă".