Băcanu, discurs fulminant în apărarea lui Vlad Voiculescu: "Nu PSD-ul este oare vinovat că unora dintre români le e teamă să meargă la spital?" / "Unde sunt cele 8 spitale regionale pe care le-ați promis?!" / "Au fost 0 victime în Spitalul Republican pentru că nu există spitalul!"


Băcanu, discurs fulminant în apărarea lui Vlad Voiculescu: "Nu PSD-ul este oare vinovat că unora dintre români le e teamă să meargă la spital?" / "Unde sunt cele 8 spitale regionale pe care le-ați promis?!" / "Au fost 0 victime în Spitalul Republican pentru că nu există spitalul!"

Deputatul PNL Cristian Băcanu a susținut luni un discurs năprasnic în Parlament la adresa PSD pe tema moțiunii simple ce a fost inițiată de pesediști contra ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Băcanu a reliefat, în primă instanță, cine sunt vinovații pentru starea sistemului de Sănătate: Nicolae Bănicioiu, Sorina Pintea, Florian Bodog, dar și Ionel Arsene pentru incendiul de la Spitalul Județean Neamț, iar Adrian Streinu Cercel, în prezent senator PSD, pentru managementul defectuos de la Institutul Matei Balș, unitate medicală unde s-a produs ultimul incendiu care a cutremurat întreaga țară. 

"Îl știm cu toții pe domnul Nicolae Bănicioiu. Îl știm cu toții pe domnul Bănicioiu întrucât e trimis în judecată de DNA. Mai mult, la Colectiv, Bănicioiu s-a remarcat ca fiind ministrul "avem de toate". Bănicioiu s-a remarcat și spunând despre condițiile din spitalele românești că sunt mai bune decât în Germania sau cel puțin la fel de bune. Lucrurile s-au dovedit a fi false. La acel moment, PSD, aflat la guvernare, împreună cu Nicolae Bănicoiu, au blocat în mod iresponsabil și criminal transferul mai multor victime de la Colectiv către spitale din străinătate. Au făcut acest lucru tocmai ca să ascundă neputința și corupția pe care au stat.

Și mai există și alți pesediști al căror nume e relevant pentru starea sistemului de sănătate. Mă gândesc la Adrian Streinu Cercel, de asemenea parlamentar PSD. Streinu Cercel este cel care în urmă cu 1 an de zile afirma cu nonșalanță că problema COVID-19 e un punctișor pe harta Chinei. Îl informez pe Cercel că în întreaga lume au murit peste 2 milioane 400 de mii de oameni, iar în România peste 20 de mii de cetățeni, datorită acestui punctișor. Mai mult, acum puțin timp, Cercel propunea în mod inedit programul Vacanța Mare, care presupunea ca vârstnicii din România să fie izolați instituționalizat pentru 12 săptămâni. Mai spunea domnul Cercel în 2006 că vom avea milioane de români morți în urma epidemiei de gripă aviară. În 2009 domnul Cercel vorbea de zecile de mii de morți în urma unei epidemii de gripă porcină. S-a cam încurcat în epidemii și în punctișorul acela chinezesc domnul senator Cercel. Domnul Cercel este cel care a condus Matei Balș timp de aproape 20 de ani, până pe 28 decembrie 2020, cu o lună înainte de incendiul care v-a determinat pe voi, pesediștilor, să depuneți moțiunea simplă pe sănătate. Este același specialist în sănătate care a fost declarat de 2 ori incompatibil de către ANI pentru modul în care și-a exercitat prerogativele în sistemul de sănătate. Iar voi pesediștilor aveți îndrăzneala să depuneți moțiune simplă pe sănătate. Aveți tupeul să le vorbiți românilor despre sănătate. 

Vă mai dau un exemplu, Ionel Arsene. Baronul Ciorăpel, prieten cu Liviu Dragnea de la Rahova, e cel care a condus Consiliul Județean Neamț și Spitalul Județean Neamț timp de 4 ani de zile. În ultimul an de zile, până la incendiu, PSD a schimbat nu mai puțin de 8 manageri. Asta da competență în administrația publică, domnilor pesediști. 

Și atunci vă întreb, nu PSD-ul este oare vinovat că unora dintre români le e teamă să meargă la spital? Nu PSD ar trebui să fie astăzi în banca acuzaților și nu un ministru care are 2 luni de la învestire?! Vă spun răspicat, doar PSD e vinovat de situația în care se află sistemul sanitar românesc. Sunt vinovați cei care i-au pus miniștri ai Sănătății pe Nicolae Bănicioiu, pe Sorina Pintea și pe Bodog, toți anchetați de DNA. Vinovați sunt cei care au măcelărit în 2017, abia veniți la guvernare, OUG 79/2016, deschizând larg ușa pentru numiri politice în managementul spitalelor", a precizat liberalul. 


Totodată, Băcanu a trecut în revistă promisiunile făcute de PSD în 2016 în legătură cu sistemul de Sănătate, în plină campanie pentru alegerile parlamentare, niciuna nefiind concretizată faptic. Pe final, deputatul PNL a atras atenția că pesediștii, din disperare că au devenit irelevanți pe scena politică, se agață la nivel de comunicare de orice temă, precum astăzi, deși în ultimii 10 ani au guvernat timp de 7 ani de zile. 

"Dar constat un lucru, că pesediștilor le priește opoziția. Citind moțiunea simplă, am constatat că pesediștii au timp să caute pe conturile de Facebook ale politicienilor care se află acum la guvernare, au identificat o postare de anul trecut. Cu silă vă spun că m-am uitat și eu la programul de guvernare din 2016. În programul de guvernare pe care pesediștii l-au susținut, programul lui Liviu Dragnea, am văzut câteva promisiuni. Prima promisiune este cea a celor 8 spitale regionale care urmau să fie finalizate până în 2020. Domnilor pesediști, unde sunt cele 8 spitale regionale pe care le-ați promis?! Ați avut 3 ani de guvernare. Ați promis 8 spitale regionale care trebuiau să includă toate specializările medicale, centre de telemedicină regională sau națională, cartier de locuințe pentru medici, personal și infrastructură pentru cazarea rudelor și însoțitorilor pacienților. Mai mult, Dragnea promitea un Spital Republican. Au fost 0 victime în Spitalul Republican pentru că nu există spitalul, domnilor pesediști! Totodată, ați mai promis reabilitarea, modernizarea și extinderea a 15 spitale județene, a 150 de ambulatorii de specialitate și a 25 de unități de primire urgențe. Unde sunt aceste promisiuni? Sunau bine în 2016 promisiunile cu care i-ați păcălit pe români. I-ați păcălit pentru că vă doreați puterea, iar în momentul în care ați ajuns la guvernare prima prioritate a PSD a fost să instaleze 3 guverne. A doua prioritate a fost să îl urcați pe Tudorel Toader pe un piedestal. O altă prioritate a fost să dați OUG 13. Atunci, domnilor pesediști, veniți dvs. să ne vorbiți nouă de sănătate, tocmai voi?! Este inadmisibil așa ceva. Timp de 7 ani de zile, cât ați avut guvernarea în ultimii 10 ani, nu ați făcut nimic pentru sistemul de sănătate. Știu că nu aveți decență, dar mă întreb și dacă ați rămas și fără subiecte de comunicare. Ați devenit atât de irelevanți încât să vă agățați de orice temă?! PNL nu va vota moțiunea dvs.!", a conchis Băcanu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.