Petrol avem, ce ne mai trebuie inteligență?


Petrol avem, ce ne mai trebuie inteligență?

Nu este o întrebare retorică. 

Observ cum, la nivel de națiuni, grupuri profesionale sau categorii de vârste, odată cu trecerea timpului se pierd două achiziții anevoioase, dar cu atât mai prețioase: memoria și, paradoxal simetrică, inteligența. 

Despre memorie, în general, cam știm despre ce este vorba: date, evidențe și mai ales neevidențe, adică raporturi de cauzalitate de pe urma cărora suferim sau prosperăm. 

Inteligența însă este, iarăși: simetric, tot cam așa, dar la timpul prezent și investiție în viitor. 

Fără oameni cu lecturi solide, care să discearnă temele și să înțeleagă termenii, care nu au repere și nici modele, care fug de la zero la infinit (și retur), nu prea ai cum ține o societate, un teritoriu, o identitate. 

De unde și nevoia de intelligence, de instituții care se substituie creierului, gândirii. Statele post-comuniste sunt exemple: ca să nu ajungă țările acestea de capul lor, vechile/noile servicii de securitate au preluat, preventiv, frâiele. Și nu le dau, acum, pentru că ne cred proști...

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.