VIDEO. Achitarea lui Donald Trump. Șapte senatori republicani au votat „vinovat”. Ce înseamnă această importantă victorie pentru fostul lider de la Casa Albă


VIDEO. Achitarea lui Donald Trump. Șapte senatori republicani au votat „vinovat”. Ce înseamnă această importantă victorie pentru fostul lider de la Casa Albă

Fostul preşedinte american Donald Trump a fost achitat, sâmbătă, după votul din Senat, de acuzaţia de incitare la insurecţie în legătură cu violenţele din data de 6 ianuarie. Donald Trump a reacţionat după votul Senatului, calificând tot ce s-a întâmplat drept “o vânătoare de vrăjitoare”, scrie news.ro. 

„Prin prezenta, Donald Trump este achitat”, a anunțat senatorul democrat Patrick Leahy, care a prezidat procesul. 

Senatorii s-au pronunţat cu o majoritate de 57 din 100 pentru condamnarea miliardarului. Ar fi fost însă necesare două treimi din voturile camerei superioare pentru a ajunge la un verdict de vinovăţie care ar fi putut fi urmat de o interdicţie de a ocupa funcţii publice. 

Pentru Donald Trump, este vorba despre o a doua achitare în tot atâtea proceduri de destituire, caz unic în istoria SUA, relatează agerpres.ro. 
 
În prima sa reacţie la acest verdict, fostul preşedinte de 74 de ani a părut să se pregătească pentru viitor. "În lunile următoare, voi avea multe să vă împărtăşesc şi sunt nerăbdător să continui incredibila noastră aventură pentru măreţia Americii", a spus el. 

Alături de democraţi, şapte senatori republicani au votat “vinovat”: Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse şi Pat Toomey. 

Dar pentru unii republicani, secvenţa politică ce a început în noiembrie cu contestarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale şi care a culminat cu evenimentele de la Capitoliu lasă un gust amar.  Liderul influent al republicanilor din Senat, Mitch McConnell, întruchipează perfect această dificultate de convieţuire, mai scrie agerpres.ro.

Susţinător al lui Donald Trump în timpul celor patru ani ai preşedinţiei sale, el nu s-a alăturat celor şapte colegi de-ai săi care au votat pentru condamnarea lui. Din punctul său de vedere, Senatul nu are competenţă într-o procedură de destituire, întrucât magnatul imobiliarelor nu mai este în funcţie. 
 
"Nu există nicio îndoială că preşedintele Trump este, practic şi moral, responsabil pentru provocarea evenimentelor din acea zi" de 6 ianuarie, a spus el la câteva minute după vot.  "Oamenii care au pătruns în clădire credeau că acţionează la dorinţele şi instrucţiunile preşedintelui lor", a adăugat el. Ei au acţionat astfel "pentru că omul cel mai puternic de pe planetă i-a minţit", refuzând să-şi recunoască înfrângerea în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, a conchis McConnell. 
 
Avocaţii miliardarului republican şi aleşii democraţi însărcinaţi cu acuzarea s-au luptat timp de cinci zile într-un proces în timpul căruia au fost prezentate înregistrări video şoc care au prezentat evenimentele de pe 6 ianuarie. 
 
"A venit timpul să punem capăt acestei mascarade politice", a declarat unul din avocaţii celui de al 45-lea preşedinte al SUA, Michael van der Veen, în cadrul pledoariei sale finale de sâmbătă. "Să ajungeţi la concluzia, plecând de la probele pe care le-aţi văzut, că dl Trump voia cu adevărat, şi de fapt a suscitat deliberat o insurecţie armată pentru a răsturna guvernul american, ar fi absurd", a spus el. În spatele acestei puneri sub acuzare, se află în special "frica" democraţilor de a-l vedea pe Donald Trump reales în 2024, a mai acuzat apărătorul. 
 
De cealaltă parte, Donald Trump este pentru democraţi responsabilul principal pentru evenimentele de la 6 ianuarie, cel care le-a instigat. Adică Trump, prin afirmaţiile sale, ar fi provocat asaltul asupra Capitoliului al simpatizanţilor săi furioşi, într-un moment în care congresul SUA se pregătea să confirme înfrângerea lui în alegerile de la 3 noiembrie. 
 
"Este acum evident, fără nicio umbră de îndoială, că Trump a susţinut actele de nebunie agresivă şi el trebuie deci condamnat. Este chiar atât de simplu", a spus Jamie Raskin, şeful procurorilor democraţi, în timpul rechizitoriului lor lung de aproape două ore. 
 
"Într-un moment în care aveam cea mai mare nevoie de un preşedinte care să ne protejeze şi să ne apere, preşedintele Trump ne-a trădat deliberat, El şi-a încălcat jurământul" de a proteja ţara, a întărit unul dintre cei nouă democraţi din Camera Reprezentanţilor care s-au ocupat de acuzare, David Cicilline. Potrivit democraților, el a "alimentat agresivitatea" acestor susţinători timp de luni de zile cu o "mare minciună", respectiv prezentându-se drept victima unor alegeri "furate" în urma unor "fraude" pentru care nu a adus niciodată probe. Odată asaltul început, el a aşteptat mai multe ore înainte de a le cere simpatizanţilor săi să se întoarcă acasă. În total, cinci persoane au murit, şi sute au fost rănite sau traumatizate, au estimat ei. 
 
Verdictul din Senat a venit, sâmbătă, într-un timp record, după numai cinci zile. Poate că aceasta să fie surpriza, întrucât rezultatul era de așteptat. Votul era așteptat săptămâna viitoare, dar democraţii şi apărarea fostului preşedinte au ajuns, sâmbătă, la un acord pentru a renunța la convocarea martorilor, accelerându-se astfel procedurile. A fost, așadar, cel mai scurt proces de impeachment din istoria SUA, în condițiile în care procedura a demarat în Senat la 9 ianuarie. 

Donald Trump este singurul președinte al Statelor Unite care a fost pus sub acuzare în două rânduri pentru acțiunile sale în calitate de șef al Casei Albe. În condițiile în care Senatul l-a achitat, fostul președinte în vârstă de 74 de ani poate, așadar, să candideze pentru un nou mandat la Casa Albă în 2024. Sondajele de opinie publică arată că el rămâne de departe cea mai populară figură la nivel național din Partidul Republican. Pe de altă parte, sunt surse care spun că ar fi tentat să-și creeze propriul partid, ceea ce ar da o nouă lovitură republicanilor. 

Actualul președinte american, democratul Joe Biden, nu a comentat achitarea fostului său rival în cursa pentru Casa Albă. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.