BREAKING NEWS: Guvernul Gavriliță a picat în Parlament. Desfășurătorul crizei politice de la Chișinău


BREAKING NEWS: Guvernul Gavriliță a picat în Parlament. Desfășurătorul crizei politice de la Chișinău

Parlamentul a refuzat acordarea votului de încredere Guvernului condus de Natalia Gavriliță. Niciun deputat nu a votat învestirea noului Executiv.

În cadrul prezentării programului de activitate al noului Guvern, Natalia Gavrilița a anunțat că în cazul în care majoritatea nedeclarată din Parlament va decide să susțină actualul Guvern, atunci acesta se angajează să implementeze toate reformele propuse. De asemenea, Guvernul va comunica clar detaliat oamenilor și va acționa ferm dacă Parlamentul se va opune acestor schimbări. Gavrilița a spus că se va angaja să renunțe la mandat imediat ce problemele urgente vor fi rezolvate și să creeze condiții pentru declanșarea alegerilor anticipate.

CITEȘTE și BREAKING NEWS: Dodon și PSRM au propus o candidatură la funcția de PREMIER. Pe cine vor în fruntea guvernului rusofilii și românofobii de la Chișinău

Totodată, potrivit Deschide.md, premierul desemnat a adus mai multe acuzații în adresa deputaților implicați în ilegalități și promovarea unor scheme coruptibile.

Actuala componență a Parlamentului, născută din concubinajul Plahotniuc-Dodon, aleasă pe sistemul mixt, a bătut toate recordurile degradării democratice. Avem un parlament în care s-a deconectat lumina, în speranța să fie oprită numirea Guvernului Maia Sandu. Avem un parlament cu acorduri rupte, în numele continuării schemelor de corupție. Avem un parlament cu deputați răpiți și purtați în portbagajul mașinii, pentru a vota cum dorește președintele statului. Avem un parlament cu deputați care au schimbat de trei ori partidul și de fiecare dată au rămas la treuca puterii”, declara ea.

La fel, ea a declarat că actualul Legislativ demult nu reprezintă voința poporului: „Votează cum li se spune, fără să știe ce votează. Votează legi care învrăjbesc oamenii. Votează legi care sărăcesc oamenii. Votează legi care îi salvează de responsabilitatea penală pentru actele de corupție”.

Mulți oameni nu înțeleg cum e posibil ca în Parlament să se discute despre limbă, despre țigări, despre scheme pentru interesul lui Ilan Șor, despre tot ce vrei, numai nu despre ieșirea din criză... PAS și echipa pe care o reprezint solicită, la fel ca majoritatea cetățenilor acestei țări, dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. Avem nevoie de un Parlament responsabil, capabil să genereze soluții pentru oameni, pentru țară, nu pentru cei care fură”, a mai spus ea.

Discursul a fost întrerupt de speakerul Zinaida Greceanîi: „Sunteți în acest Parlament și nu turnați cu găleata. Poate sunt deputați care o să vă voteze. Vă rog să onorați acest Parlament”.

În replică, Gavrilița a declarat că are un respect enorm pentru cetățenii R.Moldova și se adresează lor de la tribuna forului suprem.

După mai multe ore de dezbatere a programului, socialistul Vasile Bolea a prezentat raportul Comisiei juridice, numiri și imunități. Acesta a declarat că lipsesc mai multe documente din partea membrilor desemnați ai cabinetului Gavrilița, printre care copiile buletinului de identitate și informația privind studiile superioare.

Ca urmare, deputații au trecut la procedura de vot. Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Programului de activitate și acordarea votului de încredere Guvernului Gavrilița nu a fost votat de niciun deputat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.