Un fost deputat PNL explică cum a fost posibilă angajarea chelneriței la Apele Române: "Orban are o marjă limitată de negociere"


Un fost deputat PNL explică cum a fost posibilă angajarea chelneriței la Apele Române: "Orban are o marjă limitată de negociere"

Fostul deputat PNL Ovidiu Raețchi a explicat cum a fost posibilă angajarea unei chelnerițe pe un post de inginer la Apele Române. Liberalul a subliniat că în urma unui an electoral precum 2020, filialele din PNL cer să fie lăsate să își promoveze clientela de partid în funcții. Totodată, Raețchi a precizat că Ludovic Orban, în condițiile în care țintește un nou mandat de președinte al PNL în urma Congresului din septembrie, nu riscă să refuze solicitările filialelor din partid. 

"Din punctul meu de vedere, PNL are nevoie (dacă nu chiar coaliția în ansamblu) de un filtru de profesionalism/integritate pentru persoanele propuse pentru funcții de răspundere cu caracter politic. Au fost prea multe accidente - și PNL nu își permite să sfideze reacțiile opiniei publice în manieră PSD. În mod evident, mecanismul de promovare e ușor gripat după un an electoral foarte greu și în contextul alegerilor interne. Filialele au dus greul într-o perioadă infernală, cu alegeri după alegeri. E firesc să ceară promovarea celor care s-au implicat. Pe de altă parte, Ludovic Orban are o marjă limitată de negociere, în condițiile în care e și candidat la funcția de președinte PNL: nu poate irita filialele prin refuzuri repetate. Problema e că implicarea în campanie - un criteriu important, evident - nu bifează automat și criteriile de competență. Și eu nu cred ca România anului 2021 mai acceptă chelneri la agenția spațială și șoferi la patrimoniu", a precizat liberalul pe Facebook. 

Raețchi a venit și cu o soluție și anume să se pună baza unei filtrări obiective a persoanelor care ajung în varii funcții, prin cooptarea unor arbitri neutri din societatea civilă și mediul academic. 

"Soluția este cooptarea unor arbitri neutri, din societatea civilă și mediul academic, în filtrarea persoanelor propuse pentru poziții cu caracter politic. Fără a face din asta un spectacol electoral. Discret și eficient. În acest mod putem evita momente jenante pentru PNL, coaliție si pentru România în ansamblu", a conchis liberalul. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.