În urmă cu două săptămâni, Ministerul Mediului a făcut un apel către angajații din sectorul silvic să solicite user și parola pentru utilizarea noului sistem de urmărire a materialului lemnos, SUMAL 2.0, pe care îl anunța că va fi operațional de la sfârșitul lunii ianuarie. Totodată, oficialii ministerului subliniau că, din data de 31 ianuarie, operațiunile din domeniu vor fi posibile doar în sistemul SUMAL 2.0.
Fostul senator USRPLUS Mihai Goțiu a avertizat luni că sistemul SUMAL 2.0 este nefuncțional, motiv pentru care de o săptămână transporturile ilegale de material lemnos nu mai pot fi identificate și stopate nici de cetățeni, dat, atenție, nici de autorități. Goțiu a precizat că SUMAL 2.0 nu e conectat la Inspectorul Pădurii, aplicația prin care cetățenii pot verifica online legalitatea transporturilor de lemne. Fostul senator a menționat că a primit asigurări că această problemă va fi rezolvată până pe 10 februarie.
"ALERTĂ: SĂPTĂMÂNĂ NEAGRĂ PENTRU PĂDURILE ROMÂNIEI: Garda Forestieră, Poliția și Jandarmeria, puse în imposibilitate de a verifica legalitatea transporturilor de lemne!
La începutul săptămânii trecute, m-am bucurat că noul sistem de urmărire a materialului lemnos, SUMAL 2.0, a fost dat în folosință, după lungi și repetate amânări. Doar că trăim în România, unde în spatele fiecărei vești bune se ascunde o problemă. Sau mai multe.
Faptul că SUMAL 2.0 nu e conectat la aplicația Inspectorul Pădurii, cea prin care cetățenii pot verifica online legalitatea transporturilor de lemne, a fost deja reclamat și s-a promis, ca termen ferm, data de 10 februarie, pentru rezolvarea problemei. Să vedem...
Mai grave, însă, sunt semnalele pe care le-am primit din partea unor angajați din Jandarmerie, Poliție și Garda Forestieră, care m-au contactat în ultimele zile. Potrivit acestora, nici ei nu au primit parole pentru a putea face verificări în SUMAL 2.0! Informațiile (neoficiale) spun că nu ar fi definitivată aplicația de control! Angajații Gărzilor Forestieră sunt ținuți ”de permanență” la call-center (!), să ofere asistență operatorilor economici despre cum se utilizează SUMAL 2.0!
Practic, de o săptămână (și pe un termen nedefinit), ce s-a tăiat în ultimele zile, săptămână și (poate) chiar luni în pădurile României, poate fi transportat fără posibilitatea unui control real, nici instituțional, nici din partea cetățenilor!
Înainte de a publica această postare, l-am sunat pe ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, pentru a-i reclama situația și pentru a solicita un termen de rezolvare. Momentan nu mi-a răspuns la telefon (are numărul meu de telefon în agendă, din perioada în care am fost colegi în Senat). Când voi primi informații de la el, voi reveni", a scris senatorul USRPLUS pe Facebook.