Gruparea civică Diaspora Europeană a semnalat luni că noul sistem integrat de urmărire a materialului lemnos cunoscut de toată lumea ca SUMAL 2.0 nu este accesibil opiniei publice.
"SUMAL 2.0 interzis opiniei publice
Grupul Civic Diaspora Europeana a facut in aceasta săptămână mai multe actiuni împotriva tăierilor și transportului ilegal de masa lemnoasa.
Oamenii civici, prin activitatea in teren,au realizat ca, sistemul SUMAL 2.0, nu este accesibil opiniei publice, acesta se face doar de catre autoritatile române, care in nenumarate cazuri sunt si ei mânjiti de rumeguşul copacilor din padurile României.
Guvernul nu lasa oamenii civici sa acceseze SUMAL 2.0.
Am vrea o transparenta in accesibilitatea SUMAL 2.0 si credem ca populatia ar trebui informata in privinta functionalitatii sistemului SUMAL 2.0.
Puteți semna AICI petiția creată de grupurile DEO si PDU.
Spune STOP defrișărilor", a precizat gruparea civică într-un comunicat.
Ulterior, Diaspora Europeană a revenit cu un comunicat prin care a atras atenția că SUMAL 2.0 nu este accesibil nici măcar pentru o parte dintre autorități. Gruparea civică a menționat, totodată, că pe parcursul a 3 zile a verificat 34 de camioane, dintre care doar 2 transportau legal materialul lemnos.
"#Ministerul_Mediului_Apelor_Pădurilor s-a lăudat cu #Sumal 2.0 că va pune capăt furturilor și defrișărilor ilegale din pădurile românești!
Din păcate Sumal 2.0 încă nu funcționează nici măcar la autorități, Poliția, ISCTR-ul și Jandarmeria nu are acces, oamenii civici și opinia publică nici atât. Singurii care au parole de acces sunt cei de la #GardaForestieră!
Noi încă nu știm dacă este incompetență sau altele, dar cu siguranța foarte mulți au încercat să profite la maxim, au încărcat camioanele peste limită legală la tonaj și metri cubi!
În 3 zile (Miercuri, Joi și Vineri) grupul civic #DiasporaEuropeană a verificat 34 de camioane transportatoare de lemn, dintre care doar două au fost în limitele legale!
La toate acțiunile făcute de noi, am chemat Poliția, Jandarmeria, ISCTR-ul și Garda Forestieră. Singurii care nu au răspuns acțiunilor civice au fost cei de la Garda Forestieră. La o singura acțiune (Kronoșpan-Brașov) au venit doi agenți, dar au refuzat să măsoare (cubeze) masa lemnoasă, pe motive puerile. Oare le era frică că trebuia să confiște camioanele?!", a conchis Diaspora Europeană.