Vicepremierul Dan Barna a vorbit marți, la Digi24, despre planul Coaliției PNL-USRPLUS-UDMR de a tăia pensiile speciale. Barna a precizat că, din motive ce țin de sfera constituționalismului, nu pot fi desființate toate pensiile speciale printr-un singur proiect de lege, primul pas fiind cel de a fi eliminate, cel mai probabil săptămâna viitoare, doar privilegiile aferente parlamentarilor.
"Poziția noastră consecventă este că ar trebui ca toate pensiile speciale să fie desființate. Aceasta este însă o abordare nerealistă. S-a încercat și anul trecut, teatral, de către fostul Parlament, știindu-se clar că inițiativa este neconstituțională. Abordarea noastră este cea rațională și pragmatic realizabilă. Ne dorim ca în următoarele săptămâni, săptămâna asta sau cea următoare să ajungem la plen comun și să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, fiindcă asta se poate face, n-are probleme de constituționalitate. E foarte clar, modificăm regulamentul parlamentarilor", a zis Barna.
De asemenea, vicepremierul a declarat că pe parcursul acestui an va fi modificat Codul Administrativ pentru ca primarii să nu primească pensii speciale.
"În egală măsură vorbim de pensiile speciale pentru primari, care au fost prorogate încă un an. Anul acesta vom modifica Codul Administrativ, astfel încât să abrogăm prevederea respectivă, să fie foarte clar că nu există un beneficiu al calității de primar, îndreptățirea la o pensie specială. Contributivitatea e un criteriu suficient", a mai precizat Barna.
Pe final, Barna a subliniat că abordarea USRPLUS de a tăia / impozita pensiile speciale de care beneficiază celelalte categorii profesionale va fi de a iniția separat proiecte de legi pentru fiecare segment vizat.
"Pentru celelalte categorii de pensii speciale, abordarea noastră este de a avea inițiative legislative distincte pentru pensiile de serviciu, pensiile speciale de la Curtea de Conturi, pentru fiecare categorie în parte, astfel încât să nu mai intrăm în clenciul pe care Curtea Consotituțională l-a punctat foarte clar, în care, datorită unui detaliu sau a unei referințe pentru o anumită categorie, toată inițiativa să fie respinsă. Bucată cu bucată, fiecare categorie, unde se poate eliminarea, unde nu este posibilă din considerentele menționate de CCR, să venim cu o schemă de impozitare de 80-90%", a conchis Dan Barna.