RĂZBOIUL comercial al VACCINĂRII planetare. Vaccinurile produse de India, posibilă alternativă la vaccinurile mult mai slabe ale Rusiei și Chinei comuniste


  • ACP
  • Feb 1, 2021 12:24
  • 2662
RĂZBOIUL comercial al VACCINĂRII planetare. Vaccinurile produse de India, posibilă alternativă la vaccinurile mult mai slabe ale Rusiei și Chinei comuniste

După apariția problemelor cu livrarea vaccinurilor împotriva Covid 19 produse de Pfizer/BioNTec și AstraZeneca, mai multe guverne europene au dat semne clare de nervozitate, alături de Comisia Europeana, neavând prea multe variante alternative la ele, iar vaccinurile chinezești ori cel rusesc fiind evitate atât din cauza eficienței lor cât și din bine întemeiate motive politice. 

Acum se vorbește deja în Europa de un posibil război comercial al vaccinurilor și de afirmarea naționalismului în politica acestora, ceea ce nu ajută deloc la rezolvarea problemelor legate de întârzirerea producției și livrării lor. Poate faptul că firma franceză Sanofi și cea elvețiană Novartis și-au oferit capacitățile de producție pentru fabricarea vaccinului Pfizer și Bayer pentru vaccinul CureVac, îndată ce acesta va fi aprobat, ar putea duce la rezolvarea crizei abia începute a vaccinurilor împotriva noului coronavirus – sursa AICI.

În acest timp, Ungaria, Serbia și Turcia au achiziționat atât vaccinul chinezesc Sinovac, cât și pe cel rusesc Sputnik V, iar Germania deja și-a declarat interesul pentru vaccinul rusesc... 

Din toată discuția lipsește însă cea mai mare producătoare de medicamente la nivel mondial, India, țara care găzduiește și cel mai mare producător de vaccinuri, Institutul Serum. Imensul stat asiatic și-a început deja exportul de vaccinuri către țările din apropiere, Bangladesh, Nepal, Bhutan, Birmania, Seychelles și Maldive, într-o campanie de câștigare a locului de prim partener al lor, în locul Chinei, care a investit ani de zile sume mari în regiune și care ar fi dorit să exporte vaccinurile sale în țările unde o face acum India. 

Numai că Nepalul nu a acordat încă aprobarea folosirii vaccinului chinezesc Sinopharm, iar Bangladesh, care trebuia să primească 110,00 doze de vaccin din China, a refuzat oferta Beijingului după ce i s-a spus că va trebui să contribuie la costul vaccinului. 

China a trimis anul trecut echipamente medicale de protecție țărilor din Asia de Sud, pentru câștigarea bunăvoinței acestora, dar cu excepția Pakistanului, toate celelalte țări din regiune s-au plâns de calitatea produselor chinezești, în contrast cu echipamentul sigur, instruirea și medicamentele oferite de India. 

Iar India a furnizat anul trecut Hidroxiclorochină, Remdesivir, Paracetamol, precum și truse de diagnostic, ventilatoare, măști, mănuși și alte materiale medicale către un număr mare de țări din întreaga lume, între care s-au aflat și Statele Unite și Brazilia. Acum India exportă și vaccinurile sale în afara țărilor din Asia de Sud, în țări ca Brazilia, Maroc, Arabia Saudită și Africa de Sud, iar lista acestor țări o să crească cu siguranță în condițiile crizei actuale a vaccinurilor. 

Vaccinuri cum e cel dezvoltat dezvoltat de Universitatea Oxford și Astra Zeneca, și produs de Institutul Serum sub marca locală COVISHIELD, ori vaccinul COVAXIN al Bharat Biotech, autorizat pentru utilizare de către guvern la începutul lunii ianuarie, sunt deocamdată vaccinurile Indiei. Deși sunt oferite în special țărilor care nu au posibilitatea să cheltuie prea mulți bani, e greu de crezut că acestea ar putea fi mai slabe decât vaccinurile chinezești, despre care se știe deja că nu au o eficacitate prea ridicată, cel puțin comparativ cu cele occidentale. 

Calitatea medicamentelor și a echipamentelor de protecție oferite anul trecut la export de India, mult mai bună decât cea a produselor similare chinezești, recomandă indiscutabil și vaccinurile indiene pentru export, chiar și în tarile europene, mai ales în condițiile în care avem țări în jur care au cumpărat deja vaccinurile chinezești – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.