VIDEO. Atitudinea de pesedist a ministrului USR PLUS Claudiu Năsui, sancționată dur de jurnaliști și societatea civilă. „Așa iepuraș speriat rar am văzut”/„Răspunsurile astea cu "și?" din interviul ministrului Economiei îmi aduc foarte tare aminte de un registru care cuprinde „altă întrebare”!”


VIDEO. Atitudinea de pesedist a ministrului USR PLUS Claudiu Năsui, sancționată dur de jurnaliști și societatea civilă. „Așa iepuraș speriat rar am văzut”/„Răspunsurile astea cu "și?" din interviul ministrului Economiei îmi aduc foarte tare aminte de un registru care cuprinde „altă întrebare”!”

UPDATE. Claudiu Năsui dă înapoi în fața valul de critici virulente. Renunță să o mai angajeze la Economie pe turnătoarea Claudia Prisecaru

Știrea inițială. Stângăcia și uneori nonșalanța cu care ministrul Claudiu Năsui (USR PLUS) și-a explicat decizia de a o susține, pentru o funcție de director adjunct în Ministerul Economiei, pe Claudia Florina Prisecaru (foto jos), o apropiată a pesedistului Eugen Teodorovici acuzată de CNSAS de colaborare cu Securitatea, face valuri în mediul virtual unde este vehement criticată de jurnaliști, istorici, membri proeminenți ai societății civile etc. Aceștia critica nu doar numirea, ci și felul politicianist, neprofesionist, chiar pesedist, în care a ales să răspundă un reprezentantul valoros al unei formațiuni ce se laudă cu promovarea de oameni noi în politică și cu „toleranță zero” față de fosta Securitate.  

„E nevoie de oameni, de persoane care au experiență în administrație. Doamna este director general adjunct acum în Finanțe și ar veni tot pe un post de director general adjunct. E o persoană care și-a demonstrat abilitățile în Ministerul Finanțelor și ar putea să o facă în continuare. Mi-a fost recomandată de oameni care sunt în administrația publică. Eu n-am nici măcar secretar general acum. Avem o problemă de organizare, dar nu mă vait. O să ne descurcăm, o să vină și secretarii de stat. În Ministerul Finanțelor, doamna are un istoric foarte bun”, a spus Claudiu Năsui. 

Întrebat dacă știa că are o decizie în primă instanță de colaborare cu Securitatea, ministrul Economiei a răspuns că „am aflat și eu lucrul acesta din discuțiile cu ea, apoi”.  

La insistențele moderatorului Cosmin Prelipceanu: „Și?”, Claudiu Năsui a răspuns la fel: „Și?” 

„Este important, dar este important și să am oameni care să ducă misiunea Ministerului Economiei la bun sfârșit. De aceea îi caut pe oamenii aceștia în administrația publică. E o doamnă care lucrează deja în administrația publică”, a completat ministrul. VIDEO AICI

Florina Prisecaru a primit în 2019 verdict de colaborare cu Securitatea – poliția politică a regimului comunist. Ea a atacat decizia în instanță, dar a pierdut procesul la Curtea de Apel București. Decizia Curții de Apel nu e definitivă și poate fi atacată cu recurs. O apropiată a lui Eugen Teodorovici, fostul ministru PSD al Finanțelor, Prisecaru s-a transferat de la Ministerul Finanțelor la Curtea de Conturi odată cu plecarea Guvernului Dăncilă. Curtea de Conturi e condusă de PSD-istul Mihai Busuioc, scrie g4media.ro. Ea s-a apărat în instanță spunând că a dat notele informative la Securitate când avea doar 18 ani, la îndemnul verișoarei sale, și le-ar fi scris după dictarea acesteia, fără să cunoască persoanele pe care le turna. Motivul colaborării cu Securitatea a fost reprezentat de presupuse probleme la locul de muncă.

O sursă din cadrul CNSAS a precizat pentru Newseek că relația cu Securitatea a tinerei Claudia Florina a început în 1987 și că unele note informative le-a scris pe când era angajată ca subinginer la o întreprindere, "note destul de multe și de consistente, așa că nu exista altă variantă decât instanța".

Elena Calistru, Funky Citizens: „Jenant ping-pong-ul pe etichete și valori când vine vorba de comunism și colaboraționism. Eu înțeleg să îți schimbi opinia când se schimbă faptele, când vezi argumente, când știi să spui clar de ce de data asta e diferit/ vezi diferit lucrurile.  

Dar răspunsurile astea cu "și?" din interviul Ministrului economiei de aseară îmi aduc foarte tare aminte de un registru care cuprinde "altă întrebare!" (Apud Iordache) și "pentru că putem!" (Apud Ștefănescu). Lipsește parcă doar semnul exclamării din exprimare, ca și cum ar exista încă un soi de testare a apelor.  

Oricum, devine aproape din ce în ce mai clar că puterea te ia de cap. Rău de tot. Și tocmai de-aia cred că, dacă e ca cineva din noua generație de politicieni să reușească să schimbe paradigma, acest lucru se va întâmpla doar dacă va avea peer & constituency pressure în mod constant. Ah, și ar fi mișto să vedem mai des politicieni care admit când greșesc și repară.”  (sursa: Facebook)

Ana Otilia Nițu, Expert Forum: „Nu știu de ce va minunati acum că promoveaza securiști, v-am zis să vă uitati la cine sunt tații lor.” 

Claudia Pîrvoiu, Hotnews: „Vă spun sincer ca îl compătimesc pe dl Năsui. L-a întrebat Prelipceanu despre doamna securistă pe care dorește să o aducă pe funcție de conducere la Ministerul Economiei. Așa figură de iepuraș speriat rar am văzut. A zis ca i-a fost recomandată (cum altfel?), că nu o cunoaște, dar o aduce la minister pentru că este profesionistă. Nici nu se pune problema sa renunțe la ea, pentru ca, si aici repetă, este ceea ce are nevoie un minister. Nu o cunoaște, dar știe el ca poate performa. Dacă are vreo problemă că doamna a colaborat cu Securitatea? Nu prea, pentru ca are o decizie de colaborare cu securitatea doar în primă instanță. Dacă va veni decizia definitivă, va regândi strategia. Strategia? Nu o mai poate numi secretar general, pentru că e nevoie sa fie de acord și premierul și înțeleg că nu prea e. Așa că îi oferă o funcție de director.” 

Mădălin Hodor, istoric, cercetător CNSAS: „La USR toți crocodilii zboara mai jos. Funcție de vânt. 

Circula pe vremuri un banc. Pe vremurile alea. 

Învățătoarea le cere copiilor sa dea exemple de păsări zburătoare. Bula ridică și el mana.  

- Da Bula! 

-Crocodilul, tovarășa învățătoare! 

- Vai Bulă, ce prostie! Esti complet cretin! Ar trebui să îl chem pe taica-tu la scoala sa vad cum arată idiotul care te-a învățat asa ceva! Apropo, ce e taica-tu? 

- Securist, tovarășa învățătoare.  

- Copii! Bula are dreptate. Zboara și crocodilul, dar un pic mai jos. 

Mi-am adus aminte de banc citind cum a apărat ministrul Nasui numirea (solicitarea de numire?) acelei doamnei, cu probleme cauzate de ceva legături cu Securitate. " Nu are sentința definitiva". Oookkk! 

Dar imi aduc aminte, de exemplu, cum a ajuns domnul Nasui șef la USR București.  

Era acolo o doamnă, Wring, despre care s-a aflat că avea dosar de rețea. Sar peste manevrele de culise și merg direct la subiect. La momentul ăla domnii din grupul folcloric Barna au invocat iute statutul USR, înaltele principii și "toleranta zero" fata de fosta Securitate. Doamna Wring a fost forțată să își dea demisia (ca dansa nu avea de gand) cu un șut în partea dorsala. Bravo USR, au zis susținătorii. Asea! Pe ei, pe mama lor de securisti. Ăștia sunt de-ai noștri! Băieți de băieți, anti-securisti. Pupi, pupi. Între timp a încasat și sentința, adevărat in prima faza și nu definitiva.  

Unde vreau sa ajung? Păi la ideea că nici doamna Wring nu avea "sentinta definitiva de colaborator" atunci când colegii domnului Nasui au zburat-o din conducere și l-au pus pe dansul in loc.  

Cum ar veni, exista toleranta zero cu Securitatea la USR, dar super relaxare dacă Securitatea nu e membra de partid? Sau nu are o funcție care sta in calea propasirii personale. Dacă e "recomandata" e ok. Cunoastem. "Am eu o fata. Ma servești, te servesc. Specialistă. Clasa. Piesa. Are ceva probleme minore, a turnat la Secu" "Ei lăsați, nu e panika! Acum suntem la guvernare. Nu se pune." 

Well. Sa vorbim despre ipocrizie? Despre dubla măsură? Sau poate despre faptul că atunci când ne convine "luptăm pana la capat cu Securitatea", cand nu, relativizam puțin și o dam in diverse. 

Sau poate domnul Nasui chiar joaca in filmul bancului. Ceea ce pentru fanii bisericii talibane Plusereu e suficient. A fost întotdeauna. Sunt sigur. Căci ce e pana la urma lupta pentru deconspirarea Securitatii pentru dânșii? Un meme, ca si celelalte. Continuati. Nu uitati sa va indignați cand apar probleme cu securistii la alții. La alții. Mereu la alții. 

LE. Abia astept mailul ala :"Mădălin, iti multumim pentru susținere...bla,bla, dar avem nevoie sa...." O sa raspund scurt: "Și?"” .

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.